用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同中基面試撞時間..點算
go

港同中基面試撞時間..點算   [複製鏈接]

阿仔心儀港同多d, 但爸媽覺得中基機較大..因阿仔面試這一環較弱..仍心大心細,全家未有一致決定..
   6    0    0    0

港同上年可以改期,不過唔知關唔關疫情多人中招去唔到in事,我小朋友係其中之一,你可以禮貌地問吓學校。

封 email 講明冇得改期(除了因病)。

Dad2012 發表於 23-12-29 10:45
阿仔心儀港同多d, 但爸媽覺得中基機較大..因阿仔面試這一環較弱..仍心大心細,全家未有一致決定..
...

兩間唔同級數。

看小孩本身是B1(頭/中/尾)生? 自行選校策略。

回覆樓主:

朋友打去港同問過是沒有得改期

回覆樓主:

唔好意思,係我記錯,我係second in改時間。
可能上年安排唔同,我上年second in打去改時間,成功改到呀!first in因為interview當日中咗Covid,通知學校改期,後來收到email直接入second in。

...
去港同,萬一入到中基又讀得唔開心,你個仔會埋怨你

...
個人選擇先讓阿仔揀心儀, 心儀的他定當盡力去見!另一方面當然嘗試向中基申請改期

bettyay 發表於 23-12-30 10:01
個人選擇先讓阿仔揀心儀, 心儀的他定當盡力去見!另一方面當然嘗試向中基申請改期

我哋撞左另一間更心儀的所以一定會去另一間,咁嘅情況可以點樣approach 港同?

Ocean419 發表於 23-12-30 10:05
我哋撞左另一間更心儀的所以一定會去另一間,咁嘅情況可以點樣approach 港同?
...
如無意外,應該係女校啦!港同唯有照老實嘗試改!
前年其實有家長係改到G記時間,仲收埋入讀。所以好睇如果改G記,是否自我感覺良好!萬一唔俾改會否感覺不安(我自己會),所以我只會改一間次心儀的。

祝你面試順利成功!

bettyay 發表於 23-12-30 10:17
如無意外,應該係女校啦!港同唯有照老實嘗試改!
前年其實有家長係改到G記時間,仲收埋入讀。所以好睇如果 ...

Thanks!
2間都寫明唔可以改時間
我同你諗法一樣,去比較心議的
遲啲有2日/4間好大機會撞
去唔到嘅都會補交成績表同新cert,鋪路等7月叩門

...

跟阿仔意願,始終係佢讀6年,既然仔心儀港同,叫佢比多啲信心去面試!加油!

我會先評估成功嘅機會,如果本身級頭或1A1B,兩間都大機會,當然跟仔女意願。但係如果1C或2A(非三私一直),港同機會冇咁大,就真係好好考慮清楚。
又如果,直資唔係首選,只係拎面試經驗,最後好大機會揀津校,咁我都會跟仔女意願,去心儀嗰間。
不過,如果中基可以改期,就最完滿啦!祝順利!

媽媽不動產 發表於 23-12-30 11:07
我會先評估成功嘅機會,如果本身級頭或1A1B,兩間都大機會,當然跟仔女意願。但係如果1C或2A(非三私一直) ...
同意!因為樓主只提及面試強弱,所以我估成績係2間都合宜報考。

另外可以考慮埋大抽獎校網所屬是否強網或夠唔夠英中/b1位,都有助二選一的抉擇

bettyay 發表於 23-12-30 11:17
同意!因為樓主只提及面試強弱,所以我估成績係2間都合宜報考。

另外可以考慮埋大抽獎校網所屬是否強網或 ...

阿仔係B1A..

Dad2012 發表於 23-12-30 13:35
阿仔係B1A..
1A 一定係港同!中基touchwood 有需要叩門時考慮也未遲!
見港同加油!

回覆樓主:

我地幫佢報左3間直資, 但我哋相信機會較大的是中基..因為佢不善於溝通,三間直資中以中基面試比重較低.. 我地驚放棄中基的話就有可能直資全軍覆沒..而自己又失敗的話..就要留番係南區學校

Dad2012 發表於 23-12-30 13:41
我地幫佢報左3間直資, 但我哋相信機會較大的是中基..因為佢不善於溝通,三間直資中以中基面試比重較低.. 我 ...

而自行又失敗的話..就要留係南區中學

bettyay 發表於 23-12-30 13:41
1A 一定係港同!中基touchwood 有需要叩門時考慮也未遲!
見港同加油!

報左名唔出席面試的話,日後再叩門中基應該都唔會so我..

Dad2012 發表於 23-12-30 13:44
報左名唔出席面試的話,日後再叩門中基應該都唔會so我..
現在禮貌上通知一聲學校唔嚟,如果佢係想收你,好可能而家就俾你改時間!否則到叩門時,一切以成績為大,冇學校咁小氣,唔收好成績嘅學生
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊