用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 暑期海外交流
go

暑期海外交流 [複製鏈接]

請問有冇參加過暑期海外交流嘅朋友,分享一下邊間公司安排得好啲,邊間比較伏,有咩要特別留意呢?多謝大家!
   3    0    0    0

a_for_apple 發表於 23-12-27 13:48
請問有冇參加過暑期海外交流嘅朋友,分享一下邊間公司安排得好啲,邊間比較伏,有咩要特別留意呢?多謝大家 ...
最好由中學主辦,本校學生參加

2jkidsfather 發表於 23-12-28 10:47
最好由中學主辦,本校學生參加

謝謝!我傾向參加外面機構,因為想佢多接觸其他人,唔想去到外地都只係同自己人一齊

a_for_apple 發表於 23-12-27 13:48
請問有冇參加過暑期海外交流嘅朋友,分享一下邊間公司安排得好啲,邊間比較伏,有咩要特別留意呢?多謝大家 ...

如果去英國的話,我見好多名校都是找英國一間叫Excel Academy安排。

jaycee_mami 發表於 23-12-28 17:37
如果去英國的話,我見好多名校都是找英國一間叫Excel Academy安排。

謝謝你!

正常好多中學都有開 暑假海外交流團,跟學校唔洗煩。

剛剛睇到你話唔想又係同校,想多接觸外人,甘都係既。

kirstyau 發表於 23-12-30 22:52

正常好多中學都有開 暑假海外交流團,跟學校唔洗煩。

謝謝你

jaycee_mami 發表於 23-12-28 17:37
收費貴唔貴架?

海外交流和家庭暑假旅行,有咩分別?都係去玩

heidya 發表於 24-1-7 12:33
海外交流和家庭暑假旅行,有咩分別?都係去玩

海外交流可能住宿舍或當地家庭,學習獨立,與其他人相處,通常安排參觀大學,到當地學校上課,與學生交流,如果跟學校去交流的,通常要做project, 返來要交功課

家庭旅行,旅途上阿媽服伺週到,玩完唔洗交功課

ekhc    發表於 24-2-21 10:18
heidya    發表於 24-1-8 17:47

呀女S1 時跟學校報了英國交流團(所謂名校), 其中JOIN Excel Academy 比左2500英磅, 不過COVID-19 去唔到  

ekhc    發表於 24-2-21 10:19

請問有邊幾間 "名校" ?

TAIOU4 發表於 24-1-16 13:27
請問有邊幾間 "名校" ?

Participating Schools
The Excel Academy maintains a close working relationship with schools in Hong Kong to ensure continuous improvement to their students’ educational enrichment.
Students from the following schools have benefitted from our programmes since 1994:
Diocesan Boys’ School
Diocesan Boys’ School Primary Division
Diocesan Girls’ School
Diocesan Girls’ Junior School
Heep Yunn School
HKUGA College
Holy Trinity College
La Salle College
La Salle Primary School
Marymount Primary School
Marymount Secondary School
St Joseph's College
St Mary’s Canossian College
St Paul’s Co-educational College
St Paul’s College
St Paul’s College Primary School
St Paul’s Secondary School
St Rose of Lima’s College
St Stephen’s Girls’ College
St Stephen’s College Preparatory School
True Light Schools
Wah Yan Primary School

ah_sai 發表於 24-1-17 20:24
Participating Schools
The Excel Academy maintains a close working relationship with schools in Hong ...

又好似幾多學校試過
個List好誠實冇寫GH落去

唔知去過o既人有乜評語呢?

睇佢Facebook同Homepage D相
似香港人去宿營多過去遊學
仲要係大班教學
暑假都冇乜戶外活動

完全冇同外國人交流上堂咁
以遊學尼講真係好特別 (悶)

ekhc    發表於 24-2-21 10:21

TAIOU4 發表於 24-1-17 22:04
又好似幾多學校試過

我都想知

TAIOU4 發表於 24-1-17 22:04
又好似幾多學校試過

GHS 以往年年都有JOIN , 2019 年CANCEL 了後唔知仲有冇幫襯呢間
佢比家長個課程其實好充實好多野玩, 只可惜我女O個時去唔成

catf2 發表於 24-2-21 10:47
GHS 以往年年都有JOIN , 2019 年CANCEL 了後唔知仲有冇幫襯呢間
佢比家長個課程其實好充實好多野玩, 只可 ...

你女女有冇去過?
點為之好充實好多野玩?

有冇得同外國學生交流?
有幾多機會同陪訓中心以外o既外國人交流?
除o左上Drama course同玩下午小活動外仲有乜o野玩?

回覆樓主:

每人派左個list ,去邊上堂,參觀,去學校學生交流和參觀,去薰衣草園,大劇院睇歌劇,哈理波特樂園等等。個行程表真係吸引㗎

catf2 發表於 24-2-21 13:32
每人派左個list ,去邊上堂,參觀,去學校學生交流和參觀,去薰衣草園,大劇院睇歌劇,哈理波特樂園等等。 ...
未去過都咁讚佢

佢食o左你2500磅你都咁大量
真係難得豁達

heidya    發表於 24-2-22 13:14

回覆樓主:

我話睇佢個schedule啫。我女啲師姐之前跟過去話好我先幫呀女報

TAIOU4    發表於 24-2-22 16:22
heidya    發表於 24-2-22 13:15
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊