用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Rugby School
發新帖回覆
go

[英國] Rugby School [複製鏈接]

請問有冇家長有小朋友在Rugby School 就讀?可否分享下pastoral care,校園生活,class size, 及大約有幾多香港學生?
   2    0    0    0

efung123 發表於 23-12-20 22:24
請問有冇家長有小朋友在Rugby School 就讀?可否分享下pastoral care,校園生活,class size, 及大約有幾多 ...
Rugby係我母校(30+年前嘅事),我亦有幾位當年同學嘅子女現在在讀,所以叫略知一二。
你可以話我biased,不過Rugby係傳統9大公學之一,歷史悠久,當地reputation 超高。因為直至今年前都唔喜歡同agent合作,所以香港較少人熟悉少人報,所以整體香港學生人數比較低。(係禾稈冚珍珠,不過今年應該多咗)。

Rugby係典型傳統英式全寄宿學校,著重全人發展,各方面配套都一流。Pastoral care當然都非常好,不過體驗呢方面都睇小朋友自己會唔會主動融入,亦睇同house 嘅同學夾唔夾。

Class size 就問錯問題喇。因為英國傳統學校制度同香港完全唔同。基本上每科都分set,而且每個學生都揀唔同嘅科(GCSE 8-10科, A level都 3-4科, IB又6科),冇班主任冇class。每堂就根據自己揀嘅科去自己set老師課室上堂,真係可能堂堂都唔同人,唔同課室,咁點會有class size 呢?有啲科(例如數)可能有十個八個set,每set可能15人?有啲科(例如german)可能夾埋先得兩個set,每個set 10個甚至更少都唔奇。大家要放棄香港模式諗法喇。

你有咩問題歡迎PM我,我可以盡量嘗試答。

efung123 發表於 23-12-20 22:24
請問有冇家長有小朋友在Rugby School 就讀?可否分享下pastoral care,校園生活,class size, 及大約有幾多 ...

請問是有Offer嗎?識幾個大公司高層,仔女都在Rugby讀,應該唔錯。

之前都有幫小女報,一路冇消息,應該不太樂觀。

回覆 beginner169 的帖子

未收到offer, 學校應該放緊假,希望一月有消息啦。

efung123 發表於 23-12-22 16:41
回覆 beginner169 的帖子

未收到offer, 學校應該放緊假,希望一月有消息啦。

考試&面試難嗎?

回覆樓主:

都係agency面試同埋computerized exam, 有music audition

Is Music audition for music scholarship ?

呀仔話interview and entrance exam 都唔難,但到宜家都冇消息,好多學校都出左result了,即使唔收都通知聲啦!

efung123 發表於 24-1-21 02:08
呀仔話interview and entrance exam 都唔難,但到宜家都冇消息,好多學校都出左result了,即使唔收都通知聲 ...
請問是 2024 or 2025 既 entry?  Year 9 or Year 12?
若2024 entry 都未出 result 真係好心急

好似話第一年用香港agent,可能安排上冇咁順暢。我見小紅書,國內申請學生好似12月已經有offer。

Mrspan 發表於 24-1-19 12:12
Is Music audition for music scholarship ?

不一定, 因為升學面試的時候,學校的音樂總監也有過來收生,他聽了audition之後,便encourage 我小朋友報名。這都是agency安排的。

想請問有冇人收到Rugby通知呢?等到頸都長都冇消息,send email 去問又冇覆,無法再等了。

Which agency ?

beginner169 發表於 24-1-21 13:32
好似話第一年用香港agent,可能安排上冇咁順暢。我見小紅書,國內申請學生好似12月已經有offer。
...

好多大陸人讀?

學費加住宿要$430,000 一年!非常貴!

efung123 發表於 24-1-27 21:35
想請問有冇人收到Rugby通知呢?等到頸都長都冇消息,send email 去問又冇覆,無法再等了。
...

你等緊/已有另外學校offer,但心儀Rugby多啲?

kingandi888 發表於 24-1-28 12:13
學費加住宿要$430,000 一年!非常貴!

間間都係咁上下

sleung2020 發表於 24-1-28 03:55
好多大陸人讀?

整體唔算多,一貫中港比例,我估都係約一半一半。九大公校在大陸啲agent吹捧得挺厲害,所以一定受歡迎。

beginner169 發表於 24-1-29 15:29
整體唔算多,一貫中港比例,我估都係約一半一半。九大公校在大陸啲agent吹捧得挺厲害,所以一定受歡迎。
...

Clarendon 1864 報告的九間

https://www.education-uk.org/documents/clarendon1864/clarendon1.html

Eton
Winchester
Westminster
Charterhouse
St Paul's
Merchant Taylors'
Harrow
Rugby
Shrewsbury

beginner169 發表於 24-1-29 15:29
...

公學年鑑1889年第1期有30間
包括 Clarendon 報告上的九間

The Public Schools Year Book
First Year of Publication 1889
https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=mdp.39015062795003

Bedford School
Bradfield College
Brighton College
Chartehouse
Cheltenham College
Clifton College
Dover College
Dulwich College
Eton College
Fettes College, Scotland

Glenalmond College, Scotland
Haileybury