用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

dingyan 發表於 24-4-6 15:24

又未必個個想讀chem。。而chem都幾chur下。。
今年有幾多人升中四?

cafeva 發表於 24-4-7 09:30
今年有幾多人升中四?

上學期總人數153,但有轉校生,所以唔知幾多係升上。其實我又覺得人數比例未必太有意思,我自己舊時理科,憎chem,有遊說人哋讀geo或eco㗎,可惜唔成功。。

dingyan 發表於 24-4-7 10:04
上學期總人數153,但有轉校生,所以唔知幾多係升上。其實我又覺得人數比例未必太有意思,我自己舊時理科, ...
人數當然重要。180人爭80個位同150人爭差好遠下

cafeva 發表於 24-4-7 10:11
人數當然重要。180人爭80個位同150人爭差好遠下

如果可供選擇的方案唔多,譬如一係理一係文,或者多人爭理科,比例緊要。但當備選組合幾十種,又會不會個個爭入pcb呢?至少我同身邊親戚朋友都無呢個意向,見阿女入咗唔同中學的小學同學都好少人咁揀,不過揀chem嘅又相對多嘅。。

dingyan 發表於 24-4-7 10:20
如果可供選擇的方案唔多,譬如一係理一係文,或者多人爭理科,比例緊要。但當備選組合幾十種,又會不會個 ...

以你數據所顯示PCB最多得25個位!當你Chem 有兩班,如果多過66人揀係咪要爭? 前hys 家長分享佢地果年180人,衹有一半選chem既人讀到。

無意指摘HYS,衹係作為例子,想知原因。

cafeva 發表於 24-4-7 10:29
以你數據所顯示PCB最多得25個位!當你Chem 有兩班,如果多過66人揀係咪要爭? 前hys 家長分享佢地果年180人 ...

選科不嬲有競爭好合理,有邊間中學唔使競爭?
phy 少, 覺得問題不大,明顯好多目標MBBS/醫療科,最緊要有chem+bio。

kirstyau 發表於 24-4-7 11:05

校樓上有人分享SpCc可以接近100%   所以唔明協恩點解差咁多

cafeva 發表於 24-4-7 11:51
校樓上有人分享SpCc可以接近100%   所以唔明協恩點解差咁多

會唔會係SPCC特別好,協恩個D叫正常,甘其他3女直又係咩情況(真心唔知道)?如果其他3間女直都接近100%先叫 差甘多。

kirstyau 發表於 24-4-7 11:55
會唔會係SPCC特別好,協恩個D叫正常,甘其他3女直又係咩情況(真心唔知道)?如果其他3間女直都接近100%先 ...
我都唔知,衹可以從別人分享中知少少。以我所知DG去年都唔係好

cafeva 發表於 24-4-7 10:29
以你數據所顯示PCB最多得25個位!當你Chem 有兩班,如果多過66人揀係咪要爭? 前hys 家長分享佢地果年180人 ...

我自己就覺得兩睇,一邊想揀就可以揀到當然有好處,即時滿足需求,不過之後三年以及之後dse會否感覺慶幸真的好難講。。
唔肯定網頁意思,如果係八成人首三志願全部滿足,worst case假設失落的三十人全部都係揀唔到chem,咁中chem率為66/96即69%。。而chem好似係用三成chem加七成mpb總分排名入,似對理科人有所偏愛。。
又講返我嘅bias,chem相對mp多好多死記硬背,齋理解應用唔得,齋背又未必work,真係幾煩。。又會唔會真有九十幾人揀呢。。

cafeva 發表於 24-4-7 11:59
我都唔知,衹可以從別人分享中知少少。以我所知DG去年都唔係好

舊年DGS揀科有咩唔好?

kirstyau 發表於 24-4-7 11:05

協恩2023/24學年中四153人選科
選到 化學+生物 56人 (36.6%)
其中 PCB 14人 (9.15%)

選科組合 人數
--------------------------------------------------------
物理 + 化學 + 生物 14 (9.15%)
物理 + 化學 + [·] 10 (6.54%)
物理 + [·] + 生物 1 (0.65%)
[·] + 化學 + 生物 42 (27.5%)
[·] + [·] + 生物 24 (15.7%)
--------------------------------------------------------
物理/化學/生物 91 (59.5%)

dingyan 發表於 24-4-7 12:23
我自己就覺得兩睇,一邊想揀就可以揀到當然有好處,即時滿足需求,不過之後三年以及之後dse會否感覺慶幸真 ...
你覺得學校指導重要。我覺得學生選擇更重要。大家理念不一樣!

Rpp 發表於 24-4-7 12:26
舊年DGS揀科有咩唔好?
好似都多人讀唔到Chem.  聽埋今年先討論

cafeva 發表於 24-4-7 12:32
你覺得學校指導重要。我覺得學生選擇更重要。大家理念不一樣!

嗯嗯,同意,我都覺得要多方面考慮

cafeva 發表於 24-4-7 12:35

我個講舊年有剩四個位無人揀化學。就唔知道邊個信息正確。

cafeva 發表於 24-4-7 12:35

Chem開三班,多人讀唔到嗎?

hollyword888 發表於 24-4-7 14:12
Chem開三班,多人讀唔到嗎?
聽埋今年先討論,唔知我有無聽錯

cafeva 發表於 24-4-7 14:44
聽埋今年先討論,唔知我有無聽錯

大家收到嘅訊息未必有抵觸的。
前人話C and B 各有三班,分別各有120 個位,P 有兩班 共80位。
基本上如果考到前50% 都可以順利揀到。其實係幾唔錯嘅。
如果一屆有130人想讀C, 咁就會有10 人不能如願,家長feedback 會認為選科理想。
如果一屆有160 人想讀,就會有40人被踢出局,咁就睇嚟不理想,所以大家收到的資料都沒有錯

b3410    發表於 24-4-11 21:49

Rpp 發表於 24-4-7 12:41
我個講舊年有剩四個位無人揀化學。就唔知道邊個信息正確。
舊年有人揀唔到chem, M2M1好多人揀唔到
下學期有同學轉左IAL,執位後就好少少
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊