用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想考boarding school,係咪需要補習?
樓主: mandy_ng207
go

[其他] 想考boarding school,係咪需要補習? [複製鏈接]

mandy_ng207 發表於 24-1-31 16:16
回覆 Poyau 的帖子

學校網頁話香港考生要揾AA (Agent名,你應該知邊間)

我覺得AA係好老實同客觀,佢地recommend左學校後,都會講埋學校的優點缺點,我再上網做足功課,同埋問埋英國當地朋友,同AA的意見都好似。所以如果考完AA assessment,consultant見左仔仔,覺得間學校唔適合,咁可能你都要多做功課,了解多d學校才決定報名。

myliemama 發表於 24-1-31 16:43
我女都有搵AA報學校,佢地個assessment算好貼近現實(另一間大agent就深好多,再叫我女報佢地的補習班)。 ...

我有搵另一間agent問野,佢地推UKiset比我地.......最後我們無幫親佢,慳二千幾考試費。AA都幫到我們搵岩心水學校,免費。

myliemama 發表於 24-1-31 16:47
我覺得AA係好老實同客觀,佢地recommend左學校後,都會講埋學校的優點缺點,我再上網做足功課,同埋問埋英 ...

但AA有樣唔夠好,佢生意多到做唔切,如果家長好遲搵佢地,佢地安排唔到時間會面和對test。所以當年我地係大概4至5月call佢地,約見面都要排到7月左右。細agent生意少dd, 可能服務快d, 但好學校選擇少d。

有獨家嘅都係AA(H校? T校?),就算你直接揾學校佢都係叫你揾返AA報。呢啲俾得AA做獨家,事實上真係會rely on AA去幫佢screen學生,所以都冇咩法子。你唯有盡量希望考好佢個basic screening test,而佢肯幫你報。
我當年(講緊都五/六年前)幫個仔報H公學嗰時都已經指定係經AA。我報另外兩間係自己報,但係我自己寫信去報H公學,佢回我都係叫我直接經AA報。咁托賴我個仔做佢個assessment冇問題,所以可以順利進行報名程序。但係事實係有人因為AA嘅assessment而報唔到。

mandy_ng207 發表於 24-1-31 14:57
好多謝你嘅回覆
請問你們是考year幾?

Sole agent? 你心儀嗰間學校係唔係D字開頭?咁佢梗係想你報名,冇理由會拒絕你哋喎?中介幫手監考、聯絡學校,都已經可以收你一個中介費幾千蚊。佢哋何樂而不為?
英國唔少學校都有擺啲sample入學試卷喺自己網站,唔難搵,可以搵幾份俾小朋友做吓。

mandy_ng207 發表於 23-12-19 11:04
仔仔讀緊Y5,有意將來去boarding,可能Y9。佢學校係IBPYP,我買咗啲British national curriculum 嘅練習俾 ...

另外,你可以參考吓樓上beastiebistrol 嘅網誌,佢好無私咁分享咗好多關於育兒、英國留學嘅資訊,好有用!

beastiebistro    發表於 24-1-31 21:05

如樓上所言 H校 T校 應要經 AA
另有間 男女C校 建議聯絡 AA
希望通過評估 如願報到心儀學校

Poyau 發表於 24-1-31 21:19
如樓上所言 H校 T校 應要經 AA
另有間 男女C校 建議聯絡 AA
希望通過評估 如願報到心儀學校

你哋嘅理解正確,謝謝~
我仔仔宜家Y5,我未開始操佢,如果呢刻做assessment 死梗。咁可唔可以揾AA純傾下偈先呢?
雖然保險線嘅學校我都滿意,但朋友話名校升大學真係有優勢,所以都想試吓。

mandy_ng207 發表於 24-1-31 21:34
你哋嘅理解正確,謝謝~
我仔仔宜家Y5,我未開始操佢,如果呢刻做assessment 死梗。咁可唔可以揾AA純傾下 ...
你點都避唔到,點都要搵AA。盡做啦,真係唔得再問佢可以點。

其實佢個assessment都唔係咁難,如果連佢assessment都過唔到,其實都真係應該考慮搵啲保險啲嘅學校。

你哋嘅理解正確,謝謝~
我仔仔宜家Y5,我未開始操佢,如果呢刻做assessment 死梗。咁可唔可以揾AA純傾下 ...

不用客氣
Sep 2023 Y5 即係 Sep 2027 Y9
Harrow 要今年申請 考 ISEB Pre-test

https://m.facebook.com/story.php/?id=100063684352934&story_fbid=865695045563299

你哋嘅理解正確,謝謝~

Tonbridge 收生時間表差不多

https://www.tonbridge-school.co.uk/admissions/year-9-entry

你哋嘅理解正確,謝謝~

Charterhouse 相對較多時間準備

https://www.charterhouse.org.uk/admissions/year-9-admissions/overseas-years-9-10-entry

你哋嘅理解正確,謝謝~

Radley 亦要今年申請 考 ISEB Pre-test

https://www.radley.org.uk/apply/admissions/

Our entry assessment starts in Year 6, so we encourage applicants to register with us by the start of the Summer Term of Year 5. We welcome registration from birth.

貝珠 發表於 23-12-19 18:52
好視乎你目標係幾top 嘅學校,我地都係香港讀國際學校,好明白水平係點。

先講數學,基礎乘數表要背熟, ...

請問可以介紹教creative writing 嘅YouTube嗎?

Mrspan 發表於 24-2-2 14:26
請問可以介紹教creative writing 嘅YouTube嗎?

Easy 11 plus

回覆樓主:

Update: 最近考左AA screening test, 英文過到benchmark但係數學直程唔合格,因為好多未教,佢話我仔學校嗰啲多數都要補習先會識。AA俾我嘅學校list其實算幾好(唔知係咪氹我開心),又offer 6月尾考多一次睇下數學過唔過到benchmark。
不過我已決定放棄原本想搵AA報嗰間(因是數理強,我覺得仔比較合文科),不過就算考其他都係要補習(暫時自己操)~

mandy_ng207 發表於 24-3-18 22:36
Update: 最近考左AA screening test, 英文過到benchmark但係數學直程唔合格,因為好多未教,佢話我仔學校嗰 ...

aa想送你個仔去啲垃圾學校收多啲佣

sleung2020 發表於 24-3-19 18:40
aa想送你個仔去啲垃圾學校收多啲佣

千祈唔好咁講,我唔想令其他家長誤會,佢哋願意俾多次機會我個仔去考好學校,係我個仔程度唔夠咋。

mandy_ng207 發表於 24-3-19 20:58
千祈唔好咁講,我唔想令其他家長誤會,佢哋願意俾多次機會我個仔去考好學校,係我個仔程度唔夠咋。
...

請問邊啲好學校?

sleung2020 發表於 24-3-19 21:17
請問邊啲好學校?

論壇內公認嘅好學校,你自己睇返討論區便知
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊