用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想考boarding school,係咪需要補習?
go

[其他] 想考boarding school,係咪需要補習? [複製鏈接]

仔仔讀緊Y5,有意將來去boarding,可能Y9。佢學校係IBPYP,我買咗啲British national curriculum 嘅練習俾佢做,但發覺佢唔太識做,尤其叫佢認grammar嗰啲題目。唔知係因為IB少教grammar定係佢真係唔理解題目?
本身唔太想小學去補習,但係如果學校無教,係咪要出面揾人補一補好啲?
先謝指教~
   3    0    0    0

mandy_ng207 發表於 23-12-19 11:04
仔仔讀緊Y5,有意將來去boarding,可能Y9。佢學校係IBPYP,我買咗啲British national curriculum 嘅練習俾 ...

好視乎你目標係幾top 嘅學校,我地都係香港讀國際學校,好明白水平係點。

先講數學,基礎乘數表要背熟,加減乘除要練返熟,measurements conversion ,angles 果啲都要識,其實網上做練習,都可以自己搞得掂。

英文grammar ,買返本ks2 書,逐個
項目自己教,再加網上練習。

要補習嘅,可能係creative writing , 呢個都可以睇教學YouTube 有進步。
我地只有考day school 同grammar school year 7 經驗,只可以話,係比想像中易,如果你係有操有練習話,未必需要補習。

可以pm 我再講。

mandy_ng207 發表於 23-12-19 11:04
仔仔讀緊Y5,有意將來去boarding,可能Y9。佢學校係IBPYP,我買咗啲British national curriculum 嘅練習俾 ...

咁要睇吓你考邊啲boarding
top boarding schools 好多唔跟National curriculum
唔係話識唔識,考試技巧同時間管理其實真係需要補下

我小朋友有補,對於考比較selective嘅學校係有幫助嘅

我相信你係諗住報寄宿私校,咁有幾樣嘢你要搞清楚先。

1. 你有幾清楚私校入學嘅程序?現今大部分私校senior school(Y9)嘅入學程序係先考pre-test(ISEB, Ukiset或者CAT 4),過關再interview,然後部分再考入學筆試,跟住出咗offer有機會係conditional,到Y8再要考Common Entrance(或校本equivalent)。

2. Pre-test有幾種,唔同學校有唔同要求,冇話考咗一個就間間學校都用得。呢啲pre-test內容大同小異,都係考English,Maths,Verbal Reasoning同埋Non-verbal Reasoning。呢啲同British National Curriculum冇咩關係。你上網就可以搵到sample參考。我嘅小朋友全部讀local school,都係冇補習裸考,所以冇話一定需要。

3. 成個過程最重要係interview,因為佢哋係揀佢哋認為適合佢哋學校嘅學生。呢樣嘢有冇得/需唔需要「補習」見仁見智,我認為我嗰啲冇需要,有人覺得有需要。

4. 當interview完,其實學校都已經心裡有數想收邊幾個學生,部分會直接出offer,部分會再考校本入學試。有得考都即係學校想收,咁只要唔係零分都唔大問題。

5. 部分學校會specify個offer係conditional on passing the Common entrance exam(or 校本 equivalent)嘅試。呢個先可能同curriculum有少少關係。但係by this time,你已經有offer喺手,亦可以直接問學校攞past paper去準備。到時先決定需唔需要搵人幫手都唔遲。都係嗰句,佢出得offer俾你就即係想收,只要唔係零分,就算唔係識晒都冇咩問題㗎喇。

眼下,其實你最重要係:
- 其實做咗揀學校功課未?決定咗報邊幾間?部分學校要4年前報名,好啲嘅都要兩三年前,其實你已經冇咩時間。(唔好諗住Y9好遙遠,可以慢慢嚟)
- based on你決定報嘅學校,搞清楚佢要求你考邊個pre-test(ISEB,UKISET抑或CAT 4),再揾呢樣嘅sample睇下需唔需要點準備。

有時間可以睇睇我啲日誌,可能對揀學校有啲幫助。亦歡迎你PM我討論。

多謝各位嘅無私分享!
我自己並冇英國留學經驗,身邊亦冇人去英國留學,好彩有呢個討論區可以學吓嘢。
就係最近睇大家分享發覺自己要開始準備了,希望不會太遲!
其實我也認識一個小型agent, 佢話唔需要入太top嘅學校,而且建議Year 8插班,早一年報名就可以。但係同我喺討論區上嘅理解完全唔一樣?我只想搵中上學校,不需要top tier ,我知佢係幫local School嘅小朋友申請寄宿學校,但我仔點都係一個Native Speaker,應該唔需要入太差嘅學校掛?
所以先至諗不如自己都報少少學校,但我睇我個仔嘅能力呢刻應該考唔到Pretest,所以上嚟問吓大家意見。
睇嚟我都要做多啲功課先,有需要再向大家請教!感謝感謝!

mandy_ng207 發表於 23-12-20 09:50
多謝各位嘅無私分享!
我自己並冇英國留學經驗,身邊亦冇人去英國留學,好彩有呢個討論區可以學吓嘢。
就係 ...

唔好靠agent喇。成個過程冇咩難度,自己搞就得㗎喇。英國學校好樂意同家長直接溝通,又唔使驚跟得甩甩漏漏。

mandy_ng207 發表於 23-12-20 09:50
多謝各位嘅無私分享!
就係 ...
你係可以插Y8,但係傳統上senior school係由Y9開始,最好嘅學校係唔開Y8嘅(例如Eton / Winchester / Harrow / Rugby / Charterhouse等等,你插咗入間有開Y8嘅學校,就冇機會入最好嘅學校喇。

agent梗係叫你唔使入最好嘅學校啦,因為佢一定要你入到學校佢先有commission收。你報次一啲嘅學校入到嘅機會穩陣啲,咁佢收到錢嘅機會咪大啲囉。唔好覺得啲agent會將你小朋友嘅福祉放喺第一位,始終係盤生意...

多謝各位嘅無私分享!
就係 ...

我勸你遠離呢個agent,越差嘅學校,佢收佣越多,最top嗰啲,佢一蚊都收唔到,有得揀,點會y8呢啲不倫不類嘅yr入學

回覆樓主:

咁佢介紹嘅學校呢度嘅網友都有分享,係ok嘅,只係不是top tier。我仔小一時都考過男神,1st in 止步,所以top tier 我唔會幫佢考,費事再一次失望。中上已經好滿意啦,而agent都有介紹。

mandy_ng207 發表於 23-12-20 20:30
咁佢介紹嘅學校呢度嘅網友都有分享,係ok嘅,只係不是top tier。我仔小一時都考過男神,1st in 止步,所以t ...
考香港學校同考英國寄宿私校完全兩回事,小一考唔到男神唔代表Y9考唔入好嘅英國學校呀。雖然我同意好多二三線嘅傳統英式寄宿學校都唔失禮...

多謝各位嘅無私分享!
就係 ...

同意Beastiebistro,唔好太信agent,有時佢哋會打擊你自信心叫你咪報top tier schools,但小朋友正正常常其實操下都會考到,好多學校都特別鍾意收香港海外生。香港同英國入學試係唔同玩法。

有機會仲有時間可帶小朋友飛過去睇吓學校會有多一點得着

同意操下其實top tier 都考到,我唔會揀二三線嘅

多謝各位嘅無私分享!
就係 ...

實在唔好信晒中介。我哋心儀幾間英國學校,有中介一聽即刻叫我死心,又話難又話從來冇香港人成功入到,嚇到我個心離一離。結果我哋膽粗粗自己聯絡嗰啲學校報名,最後全部成功收到offer。
我小朋友同你一樣,香港讀IB,冇補習,只靠平時多睇書,臨面試先做吓paper,等佢知道正式嘅Paper係點。

BlossomAlmond 發表於 24-1-31 13:56
實在唔好信晒中介。我哋心儀幾間英國學校,有中介一聽即刻叫我死心,又話難又話從來冇香港人成功入到,嚇 ...

好多謝你嘅回覆
請問你們是考year幾?

做咗少少功課,其中一間心儀學校香港有sole agent,我驚佢到時唔肯幫我報,sell我報次一等嘅學校,請問我應該點應對?

mandy_ng207 發表於 24-1-31 14:57
好多謝你嘅回覆
請問你們是考year幾?

請問心儀那間學校
是否學校 Admission 叫找 Sole agent?
假若 Sole agent 唔肯報 直接問學校

回覆 Poyau 的帖子

學校網頁話香港考生要揾AA (Agent名,你應該知邊間)
我唔介意揾AA幫手同埋經佢考試,但我見AA網頁會offer免費assessment test,驚佢叫我小朋友take個test然後就話唔適合要報其他。
因為我有另一相熟agent,保險線學校想經返相熟agent報。

mandy_ng207 發表於 24-1-31 16:16
回覆 Poyau 的帖子

學校網頁話香港考生要揾AA (Agent名,你應該知邊間)

AA算係老字號, 佢嘅學校名單好多都係勁學校。AA個test只係英文和Math, 考完先知你孩子水平,再比意見和適合的學校你。唔洗估估下,照約時間,傾左偈先囉,你自己親身感受對方的服務是否岩你。

我孩子當年都係經AA搵中學,佢比到我要嘅野。

多謝各位嘅無私分享!
就係 ...

可以試下網上練習先,例如Atom,試下仔仔的程度如何。考入學試第一步係creative writing ,所以spoken English係咪native暫時唔係最重要,仲要考Maths,top tier 學校的數學程度好高,例如考Year 9,最好要識曬Year 8 和Year 9 的數,再top top tier果d直頭會考埋Year 10的數,用d時間去睇past paper和比較英國數學syllabus 就會發現。

TTEE1819 發表於 24-1-31 16:37
AA算係老字號, 佢嘅學校名單好多都係勁學校。AA個test只係英文和Math, 考完先知你孩子水平,再比意見和適 ...

我女都有搵AA報學校,佢地個assessment算好貼近現實(另一間大agent就深好多,再叫我女報佢地的補習班)。AA根據我女成績去recommend學校,最後都輕鬆成功入到。我另外自己再報多幾間更top的學校,亦有offer。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊