用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選geog/chem/hist 的出路
發新帖回覆
go

中四選geog/chem/hist 的出路 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小兒中三,原本想選geog/chem/phy, 因小時喜歡天文地理,但中二後佢科數麻麻地。

佢1B中學精英班,中英成績中上,數中下但都有合格多的既,依家成績最好的科目為geog/hist 級頭,chem統測都幾好。

佢唔係商科材料比較静的,也不想大學讀語文,甘如果中四選geog/chem/hist,日後有咩出路?

另見入大學有計best5/best6, 又有得 x weighting, 甘佢依個組合仍可受惠嗎?
   0    0    0    0

哈哈,我細女的選科有些類似你的。數學也不好。不過,以這個選科,我以現在的研究,個人出路都可以選呀。讀chem,還可以選醫科添。只是沒有phy,出路中就應該沒有工程類可選。嗯,好像將來出路想商科,應該要選M1、M2,但既然數學不好,又不讀商科的,這個就沒影響。

這是我的印象。請其他有經驗的家長指正和補充。

回覆樓主:

可先考慮大學選修科目,譬如醫護,理工五寶,教育系列, 再選中四選修科配合

BSCYL 發表於 23-12-19 11:32
可先考慮大學選修科目,譬如醫護,理工五寶,教育系列, 再選中四選修科配合
...
理工三寶我知。

理工四寶,五寶是?

2jkidsfather 發表於 23-12-19 13:38
理工三寶我知。

理工四寶,五寶是?

我估係:物理治療,職業治療,化驗,radiography 同埋視光。 我反而唔知當中邊D係三寶 (emoji)

mimiho20002000 發表於 23-12-19 18:28
我估係:物理治療,職業治療,化驗,radiography 同埋視光。 我反而唔知當中邊D係三寶 (emoji)
...
三寶: 物理治療,職業治療,radiography

回覆樓主:

【JUPAS 計分機制】成功入讀理大「五寶」的關鍵要訣 - CourseZ https://www.coursez.com/%E3%80%90jupas-%E8%A8%88%E5%88%86%E6%A9%9F%E5%88%B6%E3%80%91%E6%88%90%E5%8A%9F%E5%85%A5%E8%AE%80%E7%90%86%E5%A4%A7%E3%80%8C%E4%BA%94%E5%AF%B6%E3%80%8D%E7%9A%84%E9%97%9C%E9%8D%B5%E8%A6%81%E8%A8%A3/

我女也是數學合格多少少,明顯文科人,phy差到無朋友,但chem又出奇地好。我也不想她全文科,大學選科選擇少,但聽聞chem高form低form差別很大,數學唔好chem也不會好。

回覆 BBCOW2009 的帖子

係呀,所以我女可能揀Bio,聽説Bio有些偏文科。

BBCOW2009 發表於 23-12-20 10:08
我女也是數學合格多少少,明顯文科人,phy差到無朋友,但chem又出奇地好。我也不想她全文科,大學選科選擇 ...

Chem多嘢記+要計數,但數的要求比phy 相對簡單

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 23-12-20 14:46
Chem多嘢記+要計數,但數的要求比phy 相對簡單

甘其實仔係1B校,唔算考得淺,都會3成以上人數不合格既。

我哋phy要跟m1或m2,基本上數不達標唔好諗phy
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊