用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC & WKF
go

SMC & WKF [複製鏈接]

知道兩間都係英文語景好
有第三語言,活動教學
中文相對冇其他科好
家長要自己跟緊啲
但係除此之外,想再了解多啲

想聽多啲在讀生真實感覺
例如師資,關愛度,家長質素,校長感覺,實際教學模式同埋課外活動安排等等

希望可以收集大家嘅意見,多謝晒

3    0    0    0

很多版面有WKF資訊,用搜尋功能找吧。SMC相對較少(收生人數少),只要搜尋都可找到。

两間都係好學校,两間都有IAL, 邊間近,揀邊間!

回覆 i_love_leibb 的帖子
WKF 小一,讀咗幾個月, so far好滿意好開心的學校功課唔多 (直頭叫少)
默書差唔多一個月先一次
學校著重同學有自信同表達及組織能力,好多show and tell
因為普教中,普通話進步好大
都幾多課外活動,之前聖誕音樂show仲請咗王雙駿同火火黎幫手編排,我覺得都幾impressive

總括而言覺得學校資源十足,著重同學soft skills,學術目前唔算深 (聽聞G2會深),校園又大又靚,小朋友適應冇難度,日日開心返學,放學放假亦唔使狂做功課同溫書。

可能學術成績呢一刻比唔上好多學校,尤其谷谷三寶,但要睇返家長本身追求D乜野,我自己覺得呢一刻keep到對學習有熱誠有興趣,個人有自信係比較重要。

melodychui 發表於 23-12-19 07:39
很多版面有WKF資訊,用搜尋功能找吧。SMC相對較少(收生人數少),只要搜尋都可找到。
...

其實都爬咗好耐文,因為好早以前已經鍾意呢兩間
不過好想再聽啲真係讀緊嘅用家分享
因為一讀12年,唔想揀錯
SMC 唔識人讀緊
Wkf就有,但係已經係中學部
佢評價麻麻哋,
所以我想知實際係咪真係咁差?
定係我朋友係例外

73662710 發表於 23-12-19 09:44
两間都係好學校,两間都有IAL, 邊間近,揀邊間!

其實兩間差唔多,不過可能去石門會方便啲,距離上應該Wkf好啲,而且校舍大小朋友都鍾意

但爸爸就鍾意SMC 細校,感覺會關愛啲,所以好想聽用家講多啲,想知道真係讀落去兩邊嘅感覺係點

PollyButton 發表於 23-12-19 11:27
回覆 i_love_leibb 的帖子
WKF 小一,讀咗幾個月, so far好滿意好開心的學校功課唔多 (直頭叫少)
默書差唔 ...

多謝你嘅回覆
我都唔太想係咁谷嗰啲學校
(當然我明白成績好就要有付出)
活動教學愉快學習真係好重要

我想問以你所見
老師係咪感覺都OK?
我知初小應該會比較少功課
但係啲功課長難唔難跟?
小朋友有冇能力自己做到?
同埋多唔多同學有外補?

課外活動或者一啲活動
係咪都唔係太難參與到?
定係全部都要抽?

i_love_leibb 發表於 23-12-21 08:51
其實兩間差唔多,不過可能去石門會方便啲,距離上應該Wkf好啲,而且校舍大小朋友都鍾意

但爸爸就鍾意SMC  ...

smc全級只有66人,小朋友幾乎識晒全部同學。考試沒有名次,同學相處愉快。功課基本晚飯前完成,間唔中有project會做夜啲。
老師校長都好nice!

要移民的同學,喊住唔想走,top students拒絕升上更好中學。

英小,學校只有中文科是用中文,校外也是說英文,看YouTube 也只看英文,變左接觸中文的機會比較少,所以如果選smc, 家長對中文科要捉緊些!

因為人少,校隊,orchestra 比較容易入,但樂團水平不高。

i_love_leibb 發表於 23-12-21 08:46
其實都爬咗好耐文,因為好早以前已經鍾意呢兩間
不過好想再聽啲真係讀緊嘅用家分享
因為一讀12年 ...
Wkf 中学公開試成绩的確好麻麻

morningsun 發表於 23-12-21 21:23
Wkf 中学公開試成绩的確好麻麻
ial 好過 dse 好多,其中 dse 前後列似乎強弱懸殊,不過英文點都有保證 (中文就難講)

eit2003 發表於 23-12-23 18:45
ial 好過 dse 好多,其中 dse 前後列似乎強弱懸殊,不過英文點都有保證 (中文就難講)  ...
但係WKF 的DSE学生佔多数,所以整體成绩好一般,SMC 成绩明顯高一班。

細女WKF小學,大女SMC中學。

SMC有IAL?

73662710 發表於 23-12-21 18:02
smc全級只有66人,小朋友幾乎識晒全部同學。考試沒有名次,同學相處愉快。功課基本晚飯前完成,間唔中有pr ...

非常多謝你嘅分享!
因為小朋友都幾鍾意音樂同埋跑步
都想知多唔多機會可以有機會入到校隊
想問入面啲小朋友體藝係咪都好叻?
因為之前有人分享過,
因為唔使追學術,多咗時間去操

同埋好想知啲功課project難唔難跟?
如果家長本身英文唔好,
會唔會覺得吃力?

我見小三開始分三個group上堂
知道係跟成績去分,
但係其實教嘅內容係一樣?

Kars718 發表於 23-12-25 22:00
細女WKF小學,大女SMC中學。

咁你哋應該對兩間都熟!
其實你感覺到兩間有冇咩大分別?

morningsun 發表於 23-12-23 19:28
但係WKF 的DSE学生佔多数,所以整體成绩好一般,SMC 成绩明顯高一班。

我見睇banding就SMC 好啲
不過佢哋學生人數唔一樣
身邊有朋友就話唔可以咁比較

Jpeg74 發表於 23-12-26 11:05
SMC有IAL?

我見到有啊,每級頭25%可以讀
好似同DSE一齊並讀

都想知多唔多機會可以有機會入到校隊
想問入面啲小朋友體藝係咪都好叻?

** 容易入校隊, 體藝叻唔叻variable.

同埋好想知啲功課project難唔難跟?
**Project 小朋友自己做,所以唔知難唔難。

如果家長本身英文唔好,
會唔會覺得吃力?
**學校收得,就係認為小朋友有能力。

我見小三開始分三個group上堂
知道係跟成績去分,
但係其實教嘅內容係一樣?

**小一至小四分三班,每班大概22人,教的東西一樣的。
小五小六分2班,但英數分3groups 上,精英班24-25人,其他班大概20人一班。教的內容一樣。其實英文大家差不多,精英班英文平均分只比其他班高2-3分,其實大家水平都高。數學差異大小小,教的嘢一樣,因為考试同一份卷,要公平。但精英班會教快些和多些功課。中文分5班上,三班正常班,一班adapted Chinese, 一班2nd language. 中文exposure細,成績比較參差,有人考試有98,99, 有人failed. 相對英文的強勢,中文算弱。

morningsun 發表於 23-12-23 19:28
今年王錦輝 dse 69人 ial 30-31人(7/23%)

eit2003 發表於 23-12-27 20:58
今年王錦輝 dse 69人 ial 30-31人(7/23%)
DSE 佔了超過2/3。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊