用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1A 女校或男女校中哪些比較關愛?
樓主: huanan
go

Band1A 女校或男女校中哪些比較關愛?   [複製鏈接]

UTB 發表於 23-12-26 13:21
我細個嗰陣唔知教師係會偏心嘅,直至我大個做了老師後,親耳聽到有個Miss話唔鍾意自己班學生,因為全班冇 ...

我亞女幼稚園有個好可愛又靚又甜既女仔,同老師講想讀某間小學,老師講果間小學唔駛諗了,唔係生得靚就入得去的,會唔會有童年陰影呀,有啲老師真係講野好似無咩智商咁。

小小離題,以前D老師勁偏心,醜賴曳(如我),就真係被老師攞個放大鏡mon住,小小事就鬧,罰抄,留堂,見家長不計其數,有次被罚面向牆,企係課堂門後面,其他人完全見你唔倒,宜家老師重敢唔敢咁做?上一代,可能自專心自小已被打碎,被訓鍊出內心強大,亦明白自己的渺小,不是所有事情圍看自己轉,不常有讚美,相對現在,輕生的事較少,真係唔知是教育的進步還是退步。

關唔關愛好睇老師本身有冇heart... 我女中六果年教中文既老師非常關愛, last day每位學生一份禮物加手畫人像漫畫,考前2日zoom 温書加提點要留意事項+個別聽學生心聲幫學生減壓

huanan 發表於 23-12-14 10:21
Band1A 女校或男女校中哪些比較關愛?

中學仲要幾關愛呢? 唔係BB 啦喎...

硬要揀, SPCC 啦, 基督的愛

twhkleung    發表於 23-12-29 13:55

Rpp 發表於 23-12-26 13:41
我亞女幼稚園有個好可愛又靚又甜既女仔,同老師講想讀某間小學,老師講果間小學唔駛諗了,唔係生得靚就入 ...

可能老師嫉妒位女同學又靚又可愛!

回覆 lot888 的帖子

咁我又嚟離題,小時候高小我做風紀去初小課室 睇住D同學,等老師嚟。我記得當時已經識偏心,有啲得意,可愛嘅曳少少都冇特別出聲其他當然揸正來做

rsx    發表於 23-12-29 14:56
bettyay    發表於 23-12-28 12:38

kirstyau 發表於 23-12-28 12:27
回覆 lot888 的帖子

咁我又嚟離題,小時候高小我做風紀去初小課室 睇住D同學,等老師嚟。我記得當時已經識 ...
我又離,中學時,乖乖學生形象深入老師心,年少時無知,人地考試出貓我又跟(壞事,唔好學),點知被追究時,老師反問我係咪我俾卷人地抄

rsx    發表於 23-12-29 14:57

lot888 發表於 23-12-26 10:50
我自己覺得關愛是指校長及老師願意付出時間,能從學生角度思考,明白易地而處的重要性。家長很多時覺得關愛 ...
你講得好好,好多家長嚮往關愛學校,但 "學校" 是甚麼?學校不是只有校長和老師的,其實學校裡人數最多的是學生,甚至家長也是持份者。當然每一個家長都希望自己的兒女被人愛護包容,但同時,同學自己也要學習付出,才能成就一個關愛的氛圍。另外,如果一間 B1 學校在區內有關愛的口碑,她會吸引很多需要關愛的 B1 生入讀的,因為小學校長和社工都會向 SEN 學生推薦這些學校。這個情況家長又能否接受?
又另外,上面有家長認為級頭自然會受到關愛,我的經驗正正相反,兩個女,同一間學校,一個級頭一個中游,反而中游那個跟老師關係更密切,也得到更多機會和各種獎項,只因為她比較主動而已。我估計,不論是不是關愛學校,肯主動嘗試和爭取,自然會有更多機會吧? 就算將來工作也是這樣。

關愛感受真係好睇個人際遇. 有讀坊間傳言冷冰冰學校但感受到學校的關愛

睇完年少日記之後真係發現好既老師真係買小見小

我女小二個班主任真係一個非常關愛既老師,佢同我講佢唔好鬧學生既,因為佢完全明白作為一個名校學生,返屋企家長已經比好大壓力,如果老師都不停鬧,個小朋友會好可憐, 所以佢喜歡用引導方式令學生知道自己錯咩而不是責罰學生

retriever 發表於 23-12-28 11:20
中學仲要幾關愛呢? 唔係BB 啦喎...

硬要揀, SPCC 啦, 基督的愛
關愛又唔一定代表好似小朋友咁要tum要剩嘅, 啲老師有冇拎個心出嚟教, 學生係感受到

Dybala 發表於 23-12-29 14:51
關愛又唔一定代表好似小朋友咁要tum要剩嘅, 啲老師有冇拎個心出嚟教, 學生係感受到
...
認同,中學生係認知以來最最最自我嘅怪物,佢哋會感覺到邊啲係hea、有心、有料嘅老師或校長!

PTL_L 發表於 23-12-29 16:00
認同,中學生係認知以來最最最自我嘅怪物,佢哋會感覺到邊啲係hea、有心、有料嘅老師或校長! ...

所以有時候某啲科全班會突然進神速架, 特別係班主任更重要。

Szetimmy0225 發表於 23-12-29 16:50
所以有時候某啲科全班會突然進神速架, 特別係班主任更重要。
是的,但同曇花一樣,可遇不可求

PTL_L 發表於 23-12-29 16:55
是的,但同曇花一樣,可遇不可求

係呀! 如果好彩播到真係好似中六合彩架。

Szetimmy0225 發表於 23-12-29 16:57
係呀! 如果好彩播到真係好似中六合彩架。
呢類老師喺band 1難啲遇到, 佢哋通常expect你自動波
反而以前細個去間band 5學校repeat真係遇到讀咁多年書以嚟最有heart教嘅老師

Dybala 發表於 24-1-2 12:23
呢類老師喺band 1難啲遇到, 佢哋通常expect你自動波
反而以前細個去間band 5學校repeat真係遇到讀咁 ...

都吾係架 B1都會有

我又離題憶當年。我少年時比較喜愛文學,雖然也拿獎,但比起其他更優秀的學霸來説,我還是屬於那種老師一想起推人去比賽,都不會第一時間想到我的那種。然而,一個從其他學校來的代課老師卻改變了這種情況,常贊賞我的文章,然後仔細點評我的優缺點。至今我還記得她鼓勵我,說我的文章如璞玉,稍加磨礪,便可獻與人前。雖然我知道,那其實還是說我的文章不夠好,但少年的我覺得,被重視了,被鼓勵了,便很開心,繼續熱愛文學。這就是正向鼓勵的作用吧。

為學生著想嘅老師同當學生係垃圾嘅老師我都見過。
係我地家長面前, 校長就講到有幾大愛, 有幾咁為學生都好, 一切以行動為實。
自己個仔自己最清楚, 佢讀得開心先最緊要。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊