用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1A 女校或男女校中哪些比較關愛?
樓主: huanan
go

Band1A 女校或男女校中哪些比較關愛?   [複製鏈接]

samhongkong 發表於 23-12-15 09:11
只有一個方法,確保入到(關愛)既學校,就是 B1A 學生,入讀B2 學校,肯定上至校長,下至校工都關愛他。
...

值得諗

LeeCC 發表於 23-12-15 09:45
呢樣就睇家長係咪睇得開

呢啲咪係解釋咗「追求卓越」同「追求自我感覺良好」嘅分別囉。
「追求卓越」係需要內心強大,遇強越強,並唔只是外面看來死谷爛谷而已。

samhongkong 發表於 23-12-15 09:11
只有一個方法,確保入到(關愛)既學校,就是 B1A 學生,入讀B2 學校,肯定上至校長,下至校工都關愛他。
...
真實案例, 1A仔入咗2A中學 (小學一向級頭, 差不多名次的同學而家在1A中學一樣考得唔錯) 唔係故意選B2中學, 小五因為好多原因影響, 突然開始嚴重反叛唔肯讀書成績滑落, 而家在2A中學精英班無敵姿態, 受到校長老師關愛, 要入咩校隊都得, 多嘢玩代表學校出去比賽, 自信咗, 細路鍾意返學。老師校長擔心佢會轉校, 家長已經去到但求佢肯返學, B2A一樣會入到大學, 難得個仔讀得開心喜歡間學校, 父母兒子都喜歡而家呢個狀態。  

naicha 發表於 23-12-15 10:09
真實案例, 1A仔入咗2A中學 (小學一向級頭, 差不多名次的同學而家在1A中學一樣考得唔錯) 唔係故意選B2中學,  ...

到公開試先會見到分別

jiljill 發表於 23-12-15 10:52
到公開試先會見到分別

就好似大學畢業後去蚊型公司做主任,定係去跨國公司做trainee? 各人有自己嘅喜好啦。

jiljill 發表於 23-12-15 10:52
到公開試先會見到分別
佢學校有幾多人入到大學, 入到咩大學, school report睇到, 佢都考到級一了, 大約知道咩水平

猴子爸 發表於 23-12-15 11:12
就好似大學畢業後去蚊型公司做主任,定係去跨國公司做trainee? 各人有自己嘅喜好啦。
...

去康民處練波可唔可以打世界賽?理論上得,實際上無可能。

國家隊就係要用前國家隊去訓練,同國家隊隊員一齊操,讀書一樣。

所以我一直同仔女講,去野雞學校讀你叻極只係一隻叻野雞;去名校讀你差極都係名校畢業生。如果有啲家長覺得無分別,代表大家層次唔同,無需要討論。

lot888 發表於 23-12-14 18:48
回覆 猴子爸 的帖子

其實有好多學校會幫成绩未達標D同學搵出路,有D建議轉去IS讀IB,我自己覺得好過一些學 ...
成績唔达标, 但IB又肯收?

猴子爸 發表於 23-12-15 11:12
...

樓上case似係跨國公司主任選擇做細公司主任,而發圍機會多咗

fwstides 發表於 23-12-15 12:44
樓上case似係跨國公司主任選擇做細公司主任,而發圍機會多咗

跨國公司主任又唔同,因為suppose已經喺跨國公司做過一段時間,學咗一身好武功,再下山去小門派做長老。
依家講緊係去邊度拜師學藝。去小門派比較易就可以做大師兄嘅,又得到掌門看重,衆人擁護,係好爽嘅,但…

回覆 twhkleung 的帖子

真實情况已在其他貼分享過,不多說拉。你有疑問係好事,因為你或你朋友並未收過這樣建議。

lot888 發表於 23-12-15 14:24
回覆 twhkleung 的帖子

真實情况已在其他貼分享過,不多說拉。你有疑問係好事,因為你或你朋友並未收過這 ...
唔好意思, 因為一直听人講, 成績好先可讀IB, 所以有d意外

jiljill 發表於 23-12-14 13:25
級頭學生間間都關愛

級尾學生間間都嚴厲

一針見血

Szetimmy0225 發表於 23-12-14 18:52
係!
係咪旺角?

...

呢個POST 笑死左

naicha 發表於 23-12-15 10:09
真實案例, 1A仔入咗2A中學 (小學一向級頭, 差不多名次的同學而家在1A中學一樣考得唔錯) 唔係故意選B2中學,  ...

講到差唔多要日日紅地毯恭候咁
B2一樣入到大學、入到三大(神科就機會近0),保持水準嘅話未嘗不可。

其實點define關愛?
校長親民?老師好似老豆老母咁成日向學生噓寒問暖?

我自己覺得關愛是指校長及老師願意付出時間,能從學生角度思考,明白易地而處的重要性。家長很多時覺得關愛不太重要,對象往往是自身能力稍遜同學,其實這只是校園理關愛的一部份,最重要係所有同學明白關愛道理,明白他人感受,當你出來社會做嘢,慢慢向上升,有同理心,能明白同事困難,下層疑慮,你就會受大家尊重,凡事無往而不利,這亦是人事管理重要的一環,關愛是一種soft skill,是雙向,是每個人,不只局限在弱小受助的一群。

bettyay    發表於 23-12-26 11:18

...

B1A 學生入讀B2 學校,在老師眼中肯定係VIP。

Rpp 發表於 23-12-14 14:22
好現實,講出嚟可能唔舒服或者無人信,小學有年便服日,規定女同學著裙不可以短過膝頭,自己個著條超級短 ...

我細個嗰陣唔知教師係會偏心嘅,直至我大個做了老師後,親耳聽到有個Miss話唔鍾意自己班學生,因為全班冇一個係靚仔,冇晒心機教書。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊