用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生書院
go

港島民生書院 [複製鏈接]

大家對呢間學校有咩睇法 之前冇去到簡介會 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

有一點比較特別
學校唔俾學生帶手機,唔係返到學校要熄機或收機,係連返學放學途中都唔俾帶

點解?!

返學放學途中有事, 咁點算!

Lublub 發表於 23-12-13 19:01
大家對呢間學校有咩睇法 之前冇去到簡介會 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

比較傳統,喜歡收坐定定聽聽話話的學生,不重課外活動。外在看校風幾好。

交通最方便,西灣河地鐵步行幾分鐘已到,成績中規中矩,B1B。

醒目開學勳章 王國長老

奇異果小邱 發表於 23-12-14 10:28
點解?!

返學放學途中有事, 咁點算!

我都唔知點解
但我親戚同你有相同concern, 開放日再同校長clarify ,答案係肯定

回覆樓主:

仲咁死板

Charlotte_mom 發表於 23-12-14 10:10
有一點比較特別
學校唔俾學生帶手機,唔係返到學校要熄機或收機,係連返學放學途中都唔俾帶
...
这是什么年代?d学生如何过活?当然,很多家长很痛恨手机,我明白,那么这间学校很合适。

tpmon 發表於 23-12-14 11:24
比較傳統,喜歡收坐定定聽聽話話的學生,不重課外活動。外在看校風幾好。

交通最方便,西灣河地鐵步行幾 ...
这间学校的学生,成绩不错,听听话话,没有什么课外学动,就是读书,入大学后,出来工作后,会是怎样?有没有家长可以分享一下。 我很好奇,在这样的氛围和要求下长大的人是如何。

猴子爸 發表於 23-12-14 12:43
这是什么年代?d学生如何过活?当然,很多家长很痛恨手机,我明白,那么这间学校很合适。
...

港島民生在東區有它以下的賣點,所以每年都是東區自行收表最多的中學:

1. 自行的表格需要的資料少和簡單,只是一版紙
2. 中學的位置交通方便
3. 不是東區最谷的中學
4. 校風不錯
5. 各方面中規中矩,雖不是區內最top ,但保持到B1B 水平
6. 感覺實實在在,實是求事,不用包裝誇大宣傳方法吸客

没有什么课外学动,就是读书<--下, 日日都只係對住書? 六年, 有D幾難捱, 除非真係好鍾意書

有一個中一的學生,走來講佢講得好開心。佢話學校肯定只收B1生的

奇異果小邱 發表於 23-12-14 16:41
没有什么课外学动,就是读书

簡單就是美,自行申請表簡單。我記得以前港島民生副校長在升中講座咁說。

帶Apple Watch 可以嗎 ?

我估冇手機,應該亦唔會用ipad教學。
不重課外活動,應該係冇校際運動樂團之類,但應該有唔同嘅學會同班際比賽啩?

我讚成學校做法,當你見班學生上學途中,不继打机,玩IG,放飯外出坐曬係麥噹噹裏又打机就一樣會讚成學校做法。

回覆樓主:

我也不準仔女帶手機返學,手機每天晚上備課完畢才可以用。

途中有事怎麼辦?會有什麼事?小朋友拿手機 99.999999% 是玩,為了那 0.000001% 的可能性以手機佢哋值得嗎?我仔女有需要時會借朋友手機打比我,唔覺有問題喎。

lot888 發表於 23-12-14 19:03
我讚成學校做法,當你見班學生上學途中,不继打机,玩IG,放飯外出坐曬係麥噹噹裏又打机就一樣會讚成學校做 ...

我都贊成學校做法,最怕學生望住部電話過馬路。

喺佢地校網我見到學生有參加好多唔公開嘅體、藝、學術、辯論、音樂節....比賽喎,點會冇課外活動呀&#129300;

Siushasha 發表於 23-12-14 22:18
喺佢地校網我見到學生有參加好多唔公開嘅體、藝、學術、辯論、音樂節....比賽喎,點會冇課外活動呀&#129300 ...

在西灣河地鐵站附近我見到多數是圓碌碌學生多。

tpmon 發表於 23-12-14 22:49
在西灣河地鐵站附近我見到多數是圓碌碌學生多。

圓碌碌又唔代表冇課外活動喎

今年有家長聽完簡介會,學校話自己好重視課外活動。我個反應是:咁突然既!前幾年聽簡介會時校長都仲話課外活動唔多。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊