用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港讀醫vs英國讀醫
發新帖回覆
go

[英國] 香港讀醫vs英國讀醫 [複製鏈接]

香港讀醫 or 英國讀醫, how to choose?
   2    0    0    0

一定系香港

HelloKitty2003 發表於 23-12-13 15:58
香港讀醫 or 英國讀醫, how to choose?
看你想留在那裏發展

學費、生活費是否需要考慮?否則係UK讀,反正而家香港海外醫生免試,咁進可攻退可守。

Yanamami 發表於 23-12-13 21:07
學費、生活費是否需要考慮?否則係UK讀,反正而家香港海外醫生免試,咁進可攻退可守。 ...

Agree

我仔英國香港都有報

其實睇你情況,我考慮咗幾樣嘢

1)分數 - 小朋友夠唔夠分入香港嘅大學,英國分數上要求應該無咁高,當然你要過到interview同過到個醫科試。同埋international student只係佔總人數8%。

2)面試,Personal Statement - 佢哋都睇重面試,一般面試post interview rate = 50% 左右, 牛劍就20-30%。仲有要有shadowing experience,哩樣比較難攪。

3)經濟條件 - 英國讀醫學費比其他科貴,應該係4萬多英鎊一年,包埋其他要成HK$70-80萬一年

4)就業 - 要睇清楚政府張清單,大部分比較好嘅大學都可以回港就業,但一定要自己確認一下,唔係報咗先發現唔接受就好煩。 另外英國做醫生人工無香港咁高,亦未必有香港咁高地位。

你今年還是明年報大學?今年就唔好諗咁多,因為應該已經完咗報名時間,有offer再諗啦。

TAIOU4    發表於 24-1-16 13:32

Yanamami 發表於 23-12-13 21:07
學費、生活費是否需要考慮?否則係UK讀,反正而家香港海外醫生免試,咁進可攻退可守。 ...

Agreed。如果經濟許可,攞英國個牌相對寛好多。香港個牌只可係香港掛牌,甚至出去大灣區除咗中大同港大係大灣區開嗰幾間醫院外,基本上都已經唔可以了。英國個牌起碼係香港、澳洲、新加坡、New Zealand..... 都可以免試註冊執業(香港要留意認可邊幾間大學)

其實讀得醫生,相信本人都係有passion的人,只要幫到人邊度讀同邊度做都應該唔會太計較的。作為父母就只想為小朋友嘅出路盡量爭取到最寛,始終現在成個世界都變得太快了

香港醫科收左,唔讀,去外國讀醫?

香港醫護技術移民會執唔到業?

在香港完成專科訓練嘅有經驗醫生,去外國會執唔到業?

真架?

TAIOU4    發表於 24-1-16 13:33
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊