用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 培僑
樓主: dannkungbb2012
go

優才 vs 培僑 [複製鏈接]

培僑2023 已band 1a, GT 仲未band 1a. 培僑資源狂多,因招商局水喉。小朋友發展培僑會好好多,英普亦叻,興趣班咩都好平。但要接受洗腦,每個國家都有好同唔好嘅地方,但中國只得好。只可講,大部份中國官員的子女都去英美留學。

nhi 發表於 24-1-14 15:33
我見啲人話GT band 1A/ B, 看一看dse 中英數5+得啖笑。就算加返十零個IB落去,都难講有 band 1B. 以一間直 ...

上年DSE49人,IB20人,其實IB佔比唔少。

potato38 發表於 24-1-15 21:05
培僑2023 已band 1a, GT 仲未band 1a. 培僑資源狂多,因招商局水喉。小朋友發展培僑會好好多,英普亦叻,興 ...

洗腦,我部分同意,學習X X思想依啲當然沒有,但最明顯是使用內地中文教材。中文教材滲入咗中國各地地理,名勝,習俗,歷史以及古代名人詩詞。正如賣廣告,吸引學生進一步了解。而且培僑會叫學生續寫西遊記,閱讀三國演義。

相反香港坊間使用既中文教材,名不見經傳既作者,不痛不癢的文字,老師亦唔會每課教,等於拿本雜志教中文,學習中文教你寫封商業信件而非學習中華文化。

了解自己國家歷史文化算唔算洗腦?但培僑又會停課一星期組織高小全級學生一齊去外國研習,咁又算唔算中和返?另外今時今日帶埋小朋友上內地消費又算唔算另類洗腦?

洗腦既教學是追求標準答案,相反project演講式教學是要學生自己尋找知識,歸納自己的觀點。

至於英美留學,聽校長簡介會話講,IFY會提供學生機會係中學階段去外國研習一段時間。(家長肯破費小朋友自然見識會多啲)

vvevv 發表於 24-1-16 00:39
上年DSE49人,IB20人,其實IB佔比唔少。

夾埋70人都無?反而想知點解走咁多人

Sing13 發表於 24-1-16 01:19
洗腦,我部分同意,學習X X思想依啲當然沒有,但最明顯是使用內地中文教材。中文教材滲入咗中國各地地理, ...

培橋Band 1A?真的假的?

不是全面咁去教中國歷史,就已經係以偏概全

Jean1769 發表於 24-1-16 08:55

Band1 A只是大考網既評級。

按EK標準,DSE
5+ 35.3 符合band1A 35既劃線
4+ 72.6 未符合band1A 75既劃線
但三大率52%又唔會差過其它band1A

可能是因為直資學生小學直上,前後學生之間既差異比一般官津名校大。

中國歷史除咗近代史有爭議,其它部分爭議不大。香港坊間或培僑既中文教材都唔會有涉及。

就算如果要全面認識中國歷史,都要研究兩邊既觀點,唔去研究自然唔會全面,最好既方法就是自己睇書尋找。

如果係咁既話, 全世界都以偏概全緊
日本教科書都唔會提南京大屠殺, 仲有英國侵略美洲屠殺印第安人, 去澳洲/紐西蘭殺土著..........

每個國家都有好有唔好, 有啲人將中國啲唔好野無限放大, 外國既唔好野就全部睇唔到

kennethlau96    發表於 24-1-17 11:18

甘如果講關愛, GT 同PKC 係咪都算關愛?

回覆樓主:

培橋ify,我見其他家長咁講 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863186&extra=&page=2

其實培橋教中國歷史個syllabus係點嘅? 點樣以偏概全法?

wandada 發表於 24-1-16 11:10
培橋ify,我見其他家長咁講  https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863186&e ...

與其道聽途說,直接睇Ify學生出路就是了。

所有IFY學生透過「英國大學及院校入學服務系統(UCAS)」獲英國大學取錄修讀學士學位課程,全部學生獲全球排名60名之內的大學(QS世界大學排名 2024)取錄。

https://www.puikiucollege.edu.hk/tc/news_detail.php?id=358

小小金 發表於 24-1-16 07:19

間間都走一堆人架啦!問呢條問題前諗一諗2019年發生過咩事,再加covid, 佢地個時幾多年級,就知答案。

gt 一直小班教學,1級約100人,上到G12既約走30人,同其他學校流失率相約。

Lightwriter 發表於 24-1-16 14:44
間間都走一堆人架啦!問呢條問題前諗一諗2019年發生過咩事,再加covid, 佢地個時幾多年級,就知答案。

gt ...

你都好有禮貌,多謝你話我知原來間間學校都走三成學生,我真係應該要做好資料蒐集計好數先喺討論區問問題

小小金 發表於 24-1-16 07:19

今年有99人考

nhi 發表於 24-1-14 15:33
我見啲人話GT band 1A/ B, 看一看dse 中英數5+得啖笑。就算加返十零個IB落去,都难講有 band 1B. 以一間直 ...

請問那里可看到GT同培橋英文DSE成績?

twhkleung 發表於 24-1-22 09:49
請問那里可看到GT同培橋英文DSE成績?

優才2023年英文5+ 16.3%
培僑書院無公布科目成績

科目 5+
--------------------------------------------------------
中文 8.2%[4/48]
英文 16.3%[8/49]
數學 36.7%[18/49]
--------------------------------------------------------
CEM 20.4%[30/147]
通識 14.3%[7/49]
主科 18.9%[37/196]
整體 28.8%

優才2023年文憑試成績 #383
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49253343

見優才學校報告, IB 英文只考英文B HL, 係比較容易考嘅level, 係畀非英文為主要語言嘅學生考....
唔少其他學校係考英文A, 係第一語言級別, 程度應該深好多。
如有錯請指正。

smellywhale 發表於 24-1-25 15:34
見優才學校報告, IB 英文只考英文B HL, 係比較容易考嘅level, 係畀非英文為主要語言嘅學生考....
唔少其他 ...

考 Chinese A + English A 算少數
本地多數 Chinese A + English B
國際相反 Chinese B + English A
例外嘅有 DBS 2023年近七成考 A+A

GT College
https://www.ibo.org/school/006063/

回覆 Poyau 的帖子

CKY 2023 100% A+A

smellywhale 發表於 24-1-25 17:08
回覆 Poyau 的帖子

CKY 2023 100% A+A

CKY Chinese 得 A 而 English 有 A/B
2023 100% Bilingual 無注明 A+A
所以 Bilingual 可包括 A+A 及 A+B ?

CKY
https://www.ibo.org/school/004783/

CKY May 2023 IB results
http://cky.edu.hk/academics/ibdp/id-diploma-results-2023/
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊