用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 培僑
go

優才 vs 培僑 [複製鏈接]

請問住新界東,值得為優才的IB課程搬嗎?因為喜歡活動教學還是選近的培僑?
希望集思廣益,謝謝

4    0    0    0

優才嘅IB係高中時經學校選中才可以讀,如果好想讀IB,又覺得自己小朋友有能力被選中(朋友話選英文好),而搬又唔覺得好困難,咁咪搬囉。

回覆樓主:

明報新聞網
https://news.mingpao.com › article
培僑書院稱今年接獲千宗高才通子女來港插班申請(13:26)

如果無顏色考慮,接受到子女周遭有好叻讀書既國內同學,而且考ial都ok, 咁就培僑。

如果想小班,關愛,日後想行ib, 就優才。注意優才揀ib唔係一味要成績好,除左睇語文能力,仲會睇你會唔會偏理科,日後會否到海外升學等。佢地搵適合既學生去讀,非最叻。所以dse成績仍有睇頭。

heidya    發表於 23-12-22 11:22

有雙學制嘅學校真係幾著數啲, 可以將唔同能力嘅學生分流, 做靚條數

回覆 ok3 的帖子

對你嚟講可能只係一條數,但對學生與家長嚟講得到適合嘅教育制度難道是件壞事?

kennethlau96 發表於 23-12-14 10:41
回覆 ok3 的帖子

對你嚟講可能只係一條數,但對學生與家長嚟講得到適合嘅教育制度難道是件壞事? ...

點解諗嘢咁單向架?! A嘅存在唔一定會影響B架喎, 可以並存架嘛.

回覆 ok3 的帖子

所以能夠得到雙贏嘅局面,學校有呢樣優勢係非常可取的。

借位一問,請問優才一年考幾多次試?

2010YL 發表於 24-1-11 14:14
借位一問,請問優才一年考幾多次試?

3考

我會揀培僑!優才只係得少部分有得考IB, 培僑資源豐富,成績上緊,因為做出咗名氣,再加廣招高才通家庭,學生質素提升,成績會越來越好。加上語境勁好,英普冇得輸。

回覆樓主:

優才。  既然小朋友有能力考到呢間,唔好為咗近啲而令佢嘅機遇白白浪費咗。

Lightwriter 發表於 23-12-14 00:11
明報新聞網
https://news.mingpao.com › article
培僑書院稱今年接獲千宗高才通子女來港插班申請(13:26)

培僑書院高中行DSE/IFY雙軌 非IAL

happymeme 發表於 24-1-11 19:22
我會揀培僑!優才只係得少部分有得考IB, 培僑資源豐富,成績上緊,因為做出咗名氣,再加廣招高才通家庭,學 ...

其實過多幾年後,讀培僑似唔似係大陸讀書?

MsMJ 發表於 24-1-13 13:29
優才。  既然小朋友有能力考到呢間,唔好為咗近啲而令佢嘅機遇白白浪費咗。
...
兩間level差唔多啫

Lightwriter 發表於 24-1-13 19:05
唔會,幾千人報名,大部份還是港人,都係公平競爭,大陸優才冇優勢,而且大陸優才也是間間名校都報,睇唔到培橋同其他傳统名校在這方面有太大分別。

ok3 發表於 24-1-14 00:32
兩間level差唔多啫
培僑好些!優才十零個IB成績好!
Dse中英數5+其實好低吓。

Lightwriter 發表於 24-1-13 19:05

大陆讀書,目的是為左高考,千軍萬馬過獨木橋,所以學生要死讀書。
培橋小學階段只有两考冇測,考完一次就半年之後再考了。

可以話培僑Hea 啲
到五六年級,其他學校學生准備呈分試,培僑全級學生去內地或外國旅行
其他學校學生操緊各科成績爭排名時,培僑要學生睇小説三國演義,全級排練英文舞台劇。

又可以話唔Hea
到五六年級,培僑中英數分別有+班,全級一齊上中英數,排名前列既學生去另外既課室上+班課程,其他副科除非為左前幾名拿獎學金,後面既唔知名次亦唔重要。
(其實影響小學band1率既中學入學pre-S1考試只是考中英數,其他小學操埋常識,音乐,体育等作呈分只是本學校學生之間既内卷)

我睇過培僑五年級數學+班既課程,有教三個未知數方程式(香港一般是中二教兩個未知數方程式)。

選校自己鐘意邊間就邊間吧,只有父母先知道邊間適合自己既小朋友。

nhi 發表於 24-1-14 09:39
培僑好些!優才十零個IB成績好!
Dse中英數5+其實好低吓。
只講近年dse成績我相信都係。所以奇怪有網友反而將優才講成好好多咁!

ok3 發表於 24-1-14 14:18
只講近年dse成績我相信都係。所以奇怪有網友反而將優才講成好好多咁!

我見啲人話GT band 1A/ B, 看一看dse 中英數5+得啖笑。就算加返十零個IB落去,都难講有 band 1B. 以一間直資來說,GT英文算好差。
培僑minimum band 1B

回覆樓主:

GT 英文成績好的學生,十之七八都是讀IB課科.  當然會令到DSE英文成績下降. 我是過去的GT家長,可以直接講一間學校有IB課程選擇是一個極重要的因數.  有IB或冇IB是選或不選這間學校的決定因數.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊