用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心求教:培正幼稚園vs民生書院幼稚園應該點揀? ...
發新帖回覆
go

真心求教:培正幼稚園vs民生書院幼稚園應該點揀? [複製鏈接]

小兒非常幸運收到培正幼稚園pm班和民生書院幼稚園am班offer,非常開心激動之余,亦都唔知應該如何選擇,兩間學校各有利弊,是否有用家可以比d意見,不甚感激!

1    0    0    0

cici2023 發表於 23-12-13 01:36
小兒非常幸運收到培正幼稚園pm班和民生書院幼稚園am班offer,非常開心激動之余,亦都唔知應該如何選擇,兩 ...
兩間定位都好類似, 一樣係幼小中半龍

主要比較點:

1. 直屬中學 (民生書院, 培正中學)
2. 地點 (邊間返學方便D)
3. am/pm offer
4. 民生英中培正中中

咁都要揀 培正 for sure
Banding同層次都唔同
你見培正收你pm, 就知難入好多, 同好多人想入

PC 啦

cici2023 發表於 23-12-13 01:36
小兒非常幸運收到培正幼稚園pm班和民生書院幼稚園am班offer,非常開心激動之余,亦都唔知應該如何選擇,兩 ...

我唔識PC, 我小朋友係民幼出品, 我可以向你推銷一下民幼
小朋友當時讀英普班, 一個外籍加一個國語老師做班主任, 仲有1個輔助老C, 因為課室內已有洗手間, 所以係有埋姐姐係度嘅

每個課室都有琴小朋友小息可以玩, 平時上堂老C都係會彈琴俾佢地唱歌, 上堂模式同大部份幼稚園一樣都係分組架嘞

一年有好多好多好多活玩, 每個比賽小朋友都可以參加, 自已在課室初賽再做代表班出去比賽, 人人都有機會

我小朋友讀果3年, 每日都好開心, 因為地方大又多特別室, 所以唔同堂又會去唔同嘅課室上堂, 好多設施都係中小學果邊一齊共用, 所以硬件都好好, 學校附近有幾個大公園, 同學放學行出去就係放電, 有時老師帶活動都會去果啲公園同購物中心(佢地係主題教學, 每個主題老C都會設計啲唔同嘅活動俾佢地去玩去感受)

學校嘅家長絕大部份都好有修養

講下語言發展啦, 英普老C 都會隨住佢地嘅管教, 隨時同小朋友溝通, 發展到我小朋友係英普2個老C之間英普轉嚟轉去溝通, 一啲問題都無, 我之前一直以為某個班主任係中國人, 因為上堂/家長日時, 我未聽過佢講廣東話, 一直係字正腔圓嘅國語,我一直以為佢唔識廣東話, 到我回去探佢地, 佢先同流利廣東話同我聊天, 十分專業, 當然都好有愛心

學校行政順暢, 校長管理得好好, 所有政策同程序都好清晰

講升學, 我初初一心只喜歡民幼嘅大校舍同附近環境, 無話決心一定要龍上小嘅, 但K2下學期已經收到民小嘅Offer, 有心讀嘅家長已經免除左所有搵學校嘅心累了

我小朋友之後係考上左出面嘅英小, 向外奔了, 但民幼俾佢嘅知識, 足夠佢涵接小一(當然上到小一都要讀書學新嘢啦!)不過民幼k1-k3俾嘅material 你要用到盡, 全部都要抽時間叫小朋友去study下佢, 同啲練手筋嘅練習係要小朋友回家練啦!

而我最可惜嘅係我第2個小朋友考唔到民幼

正路揀培正

回覆樓主:

民生

回覆樓主:

培正

回覆樓主:

你可自行Compare 下升小升中%

中學Banding

DSE 4+ 5+ %

仲有小學輕鬆情度(睇下自己本身家庭期望)

讀龍校就是想小學及中學的保證, 做多小小功課, 2間不算好大分別, 但其實也有點分別, compare 後就會有答案

for me, I will pick PC rather than MS since PC secondary school is better than MS secondary school a lot.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊