用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SJC vs WYHK
樓主: vlming88
go

SJC vs WYHK   [複製鏈接]

Calaci 發表於 23-12-14 12:46
咁都係嘅,不過整體成績KC係好過WYHK

呢兩間成績應該差無幾,正常吾會只呢樣而選校吧?  

adriantai 發表於 23-12-14 12:50
呢兩間成績應該差無幾,正常吾會只呢樣而選校吧?

上年其實都唔係差無幾咁少,而且樓主排次序吖嘛,咁我就覺得KC成績好d,至於揀學校就唔係淨係睇次序的,好多人寧要SPC / SJC都不要QC

Calaci 發表於 23-12-14 13:20
上年其實都唔係差無幾咁少,而且樓主排次序吖嘛,咁我就覺得KC成績好d,至於揀學校就唔係淨係睇次序的,好 ...

KC每年都好穩定keep住B1B,WYHK波幅好大,今年跌返去B1C-B2A水平

Calaci 發表於 23-12-14 13:20
上年其實都唔係差無幾咁少,而且樓主排次序吖嘛,咁我就覺得KC成績好d,至於揀學校就唔係淨係睇次序的,好 ...

上年WYHK又真係麻麻

回覆 vlming88 的帖子

傳聞我都有聽過,唔知真假。不過,我聽過電台訪問過華仁畢業的名人,他說華仁課堂好自由,當年(8、90年代)他們走堂去睇電影,老師都不理,而他們都是好學生,一般不會太過份。學校的理念就係好似大學一樣,學生要為自己行為負責,當年的確培養到優秀學生。

回覆 蛋白超人 的帖子

大家講到KC成績,就跟大家報告。最新公布,KC2023年DSE總共有343個5+,即人均2.9個5+
中文 5*以上10%,4+ 60%
英文 5*以上18% ,4+ 79%
數學 5*以上24% ,4+ 85%

不過,3322率仍然未如理想,只有約80%

其他成績可以去教育王國中學交流區睇,有家長貼出來。

至於入大學情況:

三大  56%
兩理大 19%

八大總共76%
海外   6%

整體成績比去年微微下跌,但入大學率則微徵上升。

今年好似無狀元榜眼,探花就唔知。去年,有1個狀元,3個探花,係大豐收。

成績其實幾好,但校長好低調,至今只係校內公開。

liuchn    發表於 23-12-16 12:25

adriantai 發表於 23-12-14 12:38
咁我鍾意WYHK多過KC啦,官校感覺好悶

KC 不孝慮了, 始終係官校. 我個人只揀SJC  or WYHK !

蛋白超人 發表於 23-12-14 13:42
KC每年都好穩定keep住B1B,WYHK波幅好大,今年跌返去B1C-B2A水平
請問邊度睇到係1C-2A?

chubb88 發表於 23-12-15 12:32
回覆 蛋白超人 的帖子

大家講到KC成績,就跟大家報告。最新公布,KC2023年DSE總共有343個5+,即人均2.9個5 ...

英皇2023年成績媲美坊評B1A校
人均5+高於保一 人均4+貼近港同
比同區 SJC 為更佳選擇?

英皇2023年文憑試成績
--------------------------------------------------------
考生 118人

科次 | 人均 | 整體^
--------------------------------------------------------
5+ 343 | 2,907 | [41.5-48.4%]
4+ 611 | 5.178 | [74.0-86.3%]
2+ [·] | [·] | 99%

^ 假如人均考6-7科

回覆樓主:

KC 進步好多,不過我都照試SJC and WYHK. 個人不太喜歡官校。thanks all

回覆 chubb88 的帖子

確實真的! 唔自律嘅唔好揀!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊