用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SJC vs WYHK
樓主: vlming88
go

SJC vs WYHK   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 23-12-13 21:30
Target medicine嘅人,係唔會settle for less叫自己做「pharmacy」嘅,我估係會叫做「MBBS」或者「MBChB」 ...

肯定?

P.S.
請分享成功入MBBS/MBChB之道

piyohk 發表於 23-12-13 21:33
肯定?

P.S.

都係停喺呢度啦,再講落去就係對「離開者」不敬了。

猴子爸 發表於 23-12-13 18:40
4+有75%, 同MSS差唔多,算幾好啦

請問你係邊度睇到港華4+有75%?

蛋白超人 發表於 23-12-13 22:25

請問你係邊度睇到港華4+有75%?

喺2022-2023 annual school report Section 5.1.1 個chart 下面。
希望冇睇錯。
(唔知點解依家upload唔到相)

猴子爸 發表於 23-12-13 22:36
喺2022-2023 annual school report Section 5.1.1 個chart 下面。
希望冇睇錯。
(唔知點解依家upload唔到 ...

Best 5 level 4+ around 55%。 75%應該是達到大學聯招錄取比例。

swh2020 發表於 23-12-13 22:42
Best 5 level 4+ around 55%。 75%應該是達到大學聯招錄取比例。

Sorry, my fault… big mistake…
Pls ignore what i have said….

猴子爸 發表於 23-12-13 22:53

Sorry, my fault… big mistake…
你們兩個一唱一和咗成版,原來係錯既

WFH 發表於 23-12-13 23:29
你們兩個一唱一和咗成版,原來係錯既

我想難得終於可以說好「港華」,點知原來睇錯咗source document. 真係唔好意思!
不過,我冇打算再話「港華」乜嘢,因為要講的,以前大把人講過了。

vlming88 發表於 23-12-13 15:35
純屬討論,聽講話WYHK上堂會批準玩手機!!!!希望只是傳言。thanks

一間band 1中學無可能「批准」學生上堂玩手機。
如果你仔仔好鍾意打籃球又係港球,鬥心又強,試吓St Joe,好似aggressive啲…..(包括家長)。
早前有會員分享過幾間男校生嘅特質,你亦可以在you tube搵吓兩間男校舊生拍的學校生活片段,兩間嘅style好唔同。你覺得你仔係邊種style?

swh2020 發表於 23-12-13 22:42

這算是band 1C 還是band 1B 成績?

我見SJC 2023年中文4+ 成績都係得44.7%,無3322數據,係咪整體大學聯招比例唔會好過WYHK好多?

DBS 個DSE 3322 rate 還差唔少,就算IB個個成績好好,degree rate (local + overseas) 都應該係最多7成幾左右。

除SPC 外,係咪有直小/龍小的男校都係咁上下?

vlming88 發表於 23-12-12 12:55
請教大家如果兩間都有機會入應該揀邊間仔仔學校成績唔喺太勁top25到,打開籃球打得還可以校隊。最緊要唔好太 ...
ST JO今個星期運動生written test  , 過得到機會就大

Irenecys 發表於 23-12-14 09:04
這算是band 1C 還是band 1B 成績?

我見SJC 2023年中文4+ 成績都係得44.7%,無3322數據,係咪整體大學聯 ...
港华:Best 5 subjects 4+ 55%, 全科应该会更低。EK B1B定义是4+ 60%-74.99%, B1A 75%或以上(当然最要紧是看5+)。现在港华应该是B1C.  SJC: 一直公布成绩都很透明, B1A/B。
DBS:大家已经有很多讨论,它一向的设计就是读书/运动分流。读书拔尖的,也是很厉害。2023年入医科人数是全港第3。如果想着补底的,别入读,否则读完自信心全失。
SPC:最平稳进步的男校。重成绩,有DSE/IAL作为选择,也有不少活动,又不会太过宽松。B1A.

Mchacha 發表於 23-12-14 09:05
ST JO今個星期運動生written test  , 過得到機會就大

謝谢分享,相信好多都是大球會推薦的。

19801980 發表於 23-12-14 08:05
一間band 1中學無可能「批准」學生上堂玩手機。
如果你仔仔好鍾意打籃球又係港球,鬥心又強,試吓St Joe, ...

好我再揾下比較。謝

猴子爸 發表於 23-12-14 10:08
港华:Best 5 subjects 4+ 55%, 全科应该会更低。EK B1B定义是4+ 60%-74.99%, B1A 75%或以上(当然最要紧 ...

唔計神校, SPC>SJC>WYHK, 可否這樣排?

vlming88 發表於 23-12-14 10:28
但SJC也有自己独特的地方,单是运动就胜过SPC,所以要看你需要什么。我个人也会把SPC放前面一点,特别是有IAL这个option, 但很多人肯定有不同的想法。
至于WYHK,no comments la.

vlming88 發表於 23-12-14 10:28
WYHK前面應該仲有KC

回覆樓主:

Thanks 我個人覺得KC = WYHK, 整體上. 要做多些資料搜集。

回覆樓主:

咁我鍾意WYHK多過KC啦,官校感覺好悶

adriantai 發表於 23-12-14 12:38
咁我鍾意WYHK多過KC啦,官校感覺好悶
咁都係嘅,不過整體成績KC係好過WYHK
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊