用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Ssgc聖提女,ywg英華,坑真 比較
樓主: ahsaichingbb
go

Ssgc聖提女,ywg英華,坑真 比較   [複製鏈接]

回覆樓主:

這種自我中心,全世界都要繞著我轉的心態,2019年反映無遺。

回覆 jiljill 的帖子

其實係雙向既﹐當然出黎社會﹐你要學習適應社會﹐呢個一定係事實。
但世界好多、社會有不同群組﹐每個群組既文化都唔同﹐
我地係可以搵一個合適自己既文化同群組去生活﹐發展自己所長。

舉例﹐就算出到社會打工﹐同一份工作同一份人工﹐不同公司﹐甚或同公司機構不同分部﹐都有不同既工作模式﹐係A公司做得唔開心﹐只係代表你唔適合A公司﹐都唔能一定係失敗既﹐轉去另一公司發揮到所長既都大有人在。
我作為一個媽媽﹐亦作為好多人既上司﹐除左個人工作/學習態度真係好差之外﹐我好少用"失敗"去形容小朋友或者下屬。不斷話佢地失敗者﹐唔會令佢地成功。

回覆樓主:

失敗者總是多藉口

回覆樓主:

喺EK咁耐,未見過有家長怪責自己子女唔夠努力。全部都係社會嘅錯、學校嘅錯、老師嘅錯,自己個仔女啱曬。

minnieevergreen 發表於 23-12-13 13:09
回覆 jiljill 的帖子

其實係雙向既﹐當然出黎社會﹐你要學習適應社會﹐呢個一定係事實。
这应该是跟个人成长经历有关的。看到jiljil的留言,感觉他好像小说的主角,经历了人世间沧桑,在逆境中自强不息,硬净面对一切,所以“关爱”这类字眼,在他眼中只是弱者渴求的庇护,是失败者无奈的寄托。

回覆樓主:

我只係講客觀嘅事實,嚴父出孝子,慈母多敗兒,千古不變嘅定律。又要關愛,又要成績好,你當香港係烏托邦呀?

回覆樓主:

唔信你望下身邊嘅人,講呢啲說話嘅人,一般仔女讀書都好唔掂。

jiljill 發表於 23-12-13 13:26

咁又唔係一定,總有例外,EK有幾多人發言啫?唔代表所有人,好多都係齋睇唔講嘢唔分享,就算分享部分都係啲無意義嘅分享。雖然我好欣賞你嘅直率,但有少少以偏概全。

回覆樓主:

例外嗰個要疏遠,因為佢係一個虛偽嘅人。

回覆樓主:

我身邊無數尖子,冇一個唔係拼搏到牙齒出血的。但係人哋同你有親呀?點解要將成功嘅方法話畀你知?

jiljill 發表於 23-12-13 13:29
例外嗰個要疏遠,因為佢係一個虛偽嘅人。
其實睇吓父母有幾貪心啫,個個都想自己小朋友成龍成鳳,但去到一啲位就會明白自己小朋友嘅長短處,最緊要接受不足,如果接受到又唔貪心又唔洗要面子嘅,總有啲人唔想去到最高點

jiljill 發表於 23-12-13 13:26

真係唔信。
自問女女讀書一D都唔差喎﹐
但佢由出世至今﹐我一下都無打過佢﹐
平日相處讀書時認真討論讀書﹐遊戲/親子時間打打鬧鬧
但阿女不論成績同操行都好﹐人際關係亦好。

睇返我自己都當年都係放任式生活﹐自問都唔係好唔掂﹐假假地都係爛鬼三大出身既專業人士丫

人人都有唔同既管教方式﹐唔會一本通書睇到老既﹐放鬆D啦﹐咁多負能量生活好累嫁

回覆樓主:

做唔做係仔女嘅事,父母根本逼唔嚟。我想講嘅係,做唔到就做唔到,唔好關愛、教育制度乜乜乜咁多藉口。

回覆 PTL_L 的帖子

其實點先係最高點?做到醫生? 發左達 ?

我自己覺得去到最高點﹐就係發揮到果個小朋友既長處﹐令佢生活得順利﹐作為媽咪已經好開心。

jiljill 發表於 23-12-13 13:32
我身邊無數尖子,冇一個唔係拼搏到牙齒出血的。但係人哋同你有親呀?點解要將成功嘅方法話畀你知?
...
咁認同呀,尖子都要付出,呢個世界冇免費午餐,但唔係個個都想做尖嘅,尖嘅下一層又比平常嘅好啲,不過又唔洗點出力,壓力又細啲,榮譽相對又少啲,但人輕鬆開心啲,唔好咩?人一世幾10年,可以贏或尖一世咩?最緊要搵到自己定位,唔洗刻意勉強,唔勉強之餘又唔太差,咪幾好?人地尖咪由人尖囉,人嘅能力都係金字塔,唔洗刻意追求就ok啦!

回覆樓主:

呢個就係1%同99%嘅分別

PTL_L 發表於 23-12-13 13:38
咁認同呀,尖子都要付出,呢個世界冇免費午餐,但唔係個個都想做尖嘅,尖嘅下一層又比平常嘅好啲,不過又唔 ...

呢個都係我同自己仔女講嘅說話。

人生係你嘅,點樣活係你嘅決定,將來唔後悔就得喇。

回覆樓主:

如果人係咁容易滿足嘅話,你就唔會見到2019年咁嘅情況。

人永遠都係希望不勞而獲,自己躺平,但係又想要人哋擁有嘅嘢。

minnieevergreen 發表於 23-12-13 13:38
回覆 PTL_L 的帖子

其實點先係最高點?做到醫生? 發左達 ?
我哋帶小孩子嚟到身邊,咪就係為咗咁,其實最開心真係出世頭5年,每日開開心心咁同佢玩,星期六日又諗去邊玩,最緊要無病無痛!

jiljill 發表於 23-12-13 13:43
如果人係咁容易滿足嘅話,你就唔會見到2019年咁嘅情況。

人永遠都係希望不勞而獲,自己躺平,但係又想要人 ...
其實唔係滿足,係要學識接受自己嘅能力不足。接受咗唔代表一定要躺平,反而可以選擇想突破定躺平?!另一方面,躺平一定係壞事?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊