用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校導致本地殺校 進一步要求限制本地生入讀 ...
發新帖回覆
go

[其他] 國際學校導致本地殺校 進一步要求限制本地生入讀 [複製鏈接]

-

-

香港出生率不足加上移民潮,適齡學生數字下跌而導致部分小學面臨殺校。立法會特別財委會上,教育界朱國強稱部分國際學校違反規定超額收取本地生,「間接造成縮班殺校」,要求仿效內地做法,限制本地生入讀國際學校。

-

-

香港現時有54間國際學校,提供約4,6萬個學位,非本地生人數佔約七成。教育局在回覆朱國強早前書面提問時表示,留意到在疫情期間,部分非本地學生或跟隨家人返回原居地生活, 導致國際學校流失率或較往常為高。

0    0    0    0

今年大陆来了那么多小朋友,应该哪个学校都不缺生源。就看学校愿不愿意放低要求招生了

回覆 Youweird 的帖子

很多國內同胞也來香港讀國際學校呀。

回覆樓主:

佢有無諗,本地如果好,就唔使讀國際啦,為何這麼多學童跳樓,為何有免費教育唔去用,

ddbb0099 發表於 23-12-8 07:37
佢有無諗,本地如果好,就唔使讀國際啦,為何這麼多學童跳樓,為何有免費教育唔去用,
...

完全認同
當局應了解問題根源係咩原因

kkandypan 發表於 23-12-6 17:23
--香港出生率不足加上移民潮,適齡學生數字下跌而導致部分小學面臨殺校。立法會特別財委會上,教育界朱國 ...

其實殺校有甚麼問題,家長自費讀書,可以節省政府開支,就像去私家醫院,住私樓,政府應該開心。
而且全港學生80萬,當中國際學校的本地生才1萬多,好多唔去IS都會提早出國,剩下只有九牛一毛。
又如果真係唔比本地人讀但又想讀,咪去整個瓦努阿圖護照,平過買債券
受歡迎的IS不會大影響,那些收本地人為主的,可能考慮轉做私校更好。
講到尾D議員都係搵D野質詢下,懶有point咁。

回覆樓主:

https://english.elpais.com/education/2023-12-08/singapores-top-educationalist-we-are-reducing-homework-play-is-part-of-learning.html

星加坡, play is part of learning

如果本地官員認同這理念就好啦

poonseelai 發表於 23-12-10 10:00
https://english.elpais.com/education/2023-12-08/singapores-top-educationalist-we-are-reducing-homewo ...

問題係assessment制度。講真,呢啲只係好睇on paper, 香港也有,learming through play。新加坡小六要考PSLE, 一樣chur,一樣大壓力。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊