用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女or 聖提女
樓主: gccky
go

英華女or 聖提女   [複製鏈接]

回覆樓主:

仲有一啲點解小學係私校,中學又變返津貼,咪玩偷步控制收生水平,留返啲子弟兵比中學部用,又係確保收生水平有保證。例如,坑真,高主教,聖嘉勒,始終一手一腳由細教大~

回覆樓主:

直中某程度上係好被動,當一個學生係有離意,佢係自一收左亦都可能走,仲硬食多個自己2仔生。又若自2都收,亦唔夠自1優先,自1唔收自2自己收左,一樣係留唔到學生。所以,可能,直中就係決定係統一先收返啲留校生強既學生~

聖提女有足夠位預留俾小學亦講明直屬中學係收band 1 & 2
反而會用自行位收埋band 3
咁都算照顧自己女
我見上年級頭都冇外闖, 返自己中學
就係有呢d die hard fan
呢堆人實力可走可唔走, 就算等到7月都會等
因為根本知道實收番

當然佢係可以用自行位收自己女
但如果學校維持band 1 ,正路係用自行收盡叻女
何必要將過多直屬位放去公海收學生

用埋聖提女好少自行去其他學校
好過聖提中學唔係差好遠
要跳都係去直資有心去考直資, 就算你自行俾個位收佢先都未必要

正如其他人所說, 自行會收直屬小學,
係中學直屬位唔夠.

pollywcw 發表於 24-1-11 13:32
聖提女有足夠位預留俾小學亦講明直屬中學係收band 1 & 2
反而會用自行位收埋band 3
咁都算照顧自己女

好難講,如果100%全收,係可能自己通知左EDB Band3都可以用直屬位,斷估唔會個個B3生都肯用自行位收,除非係已設定機制下

我聽番band 3 係需要去中學interview用自行位定直屬位就唔清楚
但呢個做法不是公開給所有學生知道
有機會每年做法不同

所以我唔覺得佢地唔照顧自己女

pollywcw 發表於 24-1-11 13:56
我聽番band 3 係需要去中學interview用自行位定直屬位就唔清楚
但呢個做法不是公開給所有學生知道
有機會每 ...

咁可能用自行位收了,或者zip係備取列,靜雞雞收,又唔使3/4月要通知學生~

不過,之前有家長話100%全收,咁似乎可能佢地都係唔清楚,以為全收~

但對於我黎講, 佢可以收哂全部學生佢同龍校沒有分別

我嗰陣揀學校都有硏究過
一間聖提一間聖保祿小學
都有足夠直屬位

級頭嗰班要走就走
我唔覺得自行俾個位會留得住
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊