用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女or 聖提女
樓主: gccky
go

英華女or 聖提女   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 24-1-6 15:18
Thanks

Welcome
SMC可能係NCS考生比例最高的B1
2023年NCS過兩成(16/71=22.5%)

另有學校NCS無考DSE中文

SPCS 2023年DSE考生64人 中文62人
NCS是否考法文的兩人?

SJC 2023年考生127人 中文123人
無考中文的4人是NCS?

皇仁2023年考生109人 中文103人
中文3+ 93人 達3322 99人
3322包括 NCS 6人考ACL達標?

Poyau 發表於 24-1-6 17:25
Welcome

無考中文代表佢地一定係NCS?

我唔會估,我去人地學校網頁睇相的~

mcl233 發表於 24-1-6 17:30

我唔會估,我去人地學校睇相的~
B1多NCS還是B3多?

mcl233 發表於 24-1-6 17:30

我唔會估,我去人地學校睇相的~

報大學聯招時,無考中文要確認中文並非母語

mcl233 發表於 24-1-6 13:11

呢個唔知了,點都好啦,南亞生小學肯比學費,未必出現係呢啲 ...

想請教灣仔區五間比較弱嘅小學喺邊D?

iamok 發表於 24-1-6 19:08
想請教灣仔區五間比較弱嘅小學喺邊D?

嘉道理,寶覺,黃焯菴,李陞,張凝文~

HK-MAN 發表於 24-1-6 18:32
B1多NCS還是B3多?

南亞家長都會偏愛某些同鄉比較集中既學校~

除咗dse成績上英華比較好,校舍比較新,兩間學校其他方面其實係咪差唔多呢?係咪成績稍遜嘅同學都會選到心儀科呢?

vjcarcar 發表於 24-1-7 08:29
除咗dse成績上英華比較好,校舍比較新,兩間學校其他方面其實係咪差唔多呢?係咪成績稍遜嘅同學都會選到心 ...
成績唔差好遠,英華女有Technology and Living和Tourism and Hospitality Studies做選修科,聖提女沒有

hiuching8 發表於 24-1-7 09:53
成績唔差好遠,英華女有Technology and Living和Tourism and Hospitality Studies做選修科,聖提女沒有 ...

但如果以以上小學嘅分流方法,B1a揀晒英華女,B1b-c揀晒聖提女,咁自然英華女嘅學生基本上成績都會較好?

vjcarcar 發表於 24-1-7 12:03
但如果以以上小學嘅分流方法,B1a揀晒英華女,B1b-c揀晒聖提女,咁自然英華女嘅學生基本上成績都會較好?
...

聖提女要收親生女,英華女生源更好,而到公開試兩間成績差不多,同是B1A

fwstides 發表於 24-1-7 12:56

聖提女要收親生女,英華女生源更好,而到公開試兩間成績差 ...

聖提女/英華女2023年主科5+ #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879089&pid=49279065

聖提女/英華女2023年中一學額 #20
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879089&pid=49279736

聖提女要收親生女,英華女生源更好,而到公開試兩間成績差 ...

你指中西區非直小生水平高於聖提女小生,事實係咪已經有啟示?~

顯示咗聖提女增值能力?

Poyau 發表於 24-1-6 17:25
Welcome
QC個數字好有趣,因為有幾個學生自修兼考埋IAL,年初已攞咗英國大學offer (係offer 唔係CO)。當中有肯定至少有兩個只係貪過癮去考咗DSE英文一科
QC其實每級都有至少半班NCS,但每年最終只有少數NCS唔考中文。幾年前有位日籍學生係QC中辯隊隊長,口才非常好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vjcarcar 發表於 24-1-7 18:40
顯示咗聖提女增值能力?
顯示中西區非女直中既學生能力。

回覆樓主:

多年來坊間一直分析係中西區水平如何之高,又英華女校搬回中西區可以脫胎換骨,而忽略津校於現行派位制度,70%源自本區生,就算曾經在深水埗,生源依然係中西區為主,深水埗年代和中西區年代可以有幾大分別呢。今天,係咪已經有啲現實引證左出黎?~

mcl233 發表於 24-1-7 20:24
多年來坊間一直分析係中西區水平如何之高,又英華女校搬回中西區可以脫胎換骨,而忽略津校於現行派位制度, ...

應該睇埋黎緊2,3年,因為先係收生最熱時,2018後入學。

kirstyau 發表於 24-1-7 20:30
應該睇埋黎緊2,3年,因為先係收生最熱時,2018後入學。

還可以。不過,我原意係想指出,樓上網友指出中西區本區中學生源上既各校分別,重點並不在自行或叩門階段生源既分別~

mcl233 發表於 24-1-7 20:35
還可以。不過,我原意係想指出,樓上網友指出中西區本區中學生源上既各校分別,重點並不在自行或叩門階段 ...

話題好敏感 ,我都係退下
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊