用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女or 聖提女
樓主: gccky
go

英華女or 聖提女   [複製鏈接]

pandaschool 發表於 24-1-5 02:09
上年有幫個女報呢兩間自行,SSGC行政比較混亂,工作人員態度又不是很友善,問多句都唔想答。

相反YWSG行政 ...

聖提女附小2022/23學年小六76人
據百分比推算59人經SSPA派書院
直屬位79個有餘20個出公海
中西區公海實際上有44個位(24+20)

學校報告
https://www.ssgps.edu.hk/article/95/37

2022 - 2023年度學校報告 (p.3 p.36)
https://www.ssgps.edu.hk/upload/2023/11/2cfc90e01ae10221af52010de81a8cc0.pdf

「本年度,經「中一學位分配」機制派回本校中學部的六年級學生百分比為93.7%。」

Poyau 發表於 24-1-6 01:43
聖提女附小2022/23學年小六76人
據百分比推算59人經SSPA派書院
直屬位79個有餘20個出公海

但係今年六年級有95人

kirstyau 發表於 24-1-6 00:59
但中西區大抽獎好充裕。提早離埸冇得抽喎!

咁又係,太亂諗得唔夠清楚,多謝你提醒     

noviasobb 發表於 24-1-6 09:04
但係今年六年級有95人

估計扣除小量 Band3(不能用直屬位),小量級前外走/轉國際/移居。唔會差太多。純粹用一般直屬中學情況估算

pandaschool 發表於 24-1-5 02:09
上年有幫個女報呢兩間自行,SSGC行政比較混亂,工作人員態度又不是很友善,問多句都唔想答。

相反YWSG行政 ...
"我覺得冇人情味,自己的學生也不優先取錄,要等統一派位先收。" ---------有直屬小學的Band 1 中學,此等安排是正常。
這才可在自行階段收其他小學的叻學生。

kirstyau 發表於 24-1-6 10:20
估計扣除小量 Band3(不能用直屬位),小量級前外走/轉國際/移居。唔會差太多。純粹用一般直屬中學情況估算 ...

直屬仍然可以收B3的,只要提早通知教育局有如此決定。聖提一向咁高直升率,應該有收B3生既安排~

mcl233 發表於 24-1-6 11:53
直屬仍然可以收B3的,只要提早通知教育局有如此決定。聖提一向咁高直升率,應該有收B3生既安排~
...

甘聖提女小好幸福

kirstyau 發表於 24-1-6 11:54
甘聖提女小好幸福

小學收咁少人,中學又算係大校,動機好明顯啦~

中學180人,小學經常少於100,直屬可以去到99,升中走少少,99夠晒。所以聖提呢類直屬,係不能直接去比較直中小係1:1既同級中學,收街外生係過50%的~

2jkidsfather 發表於 24-1-6 11:14
"我覺得冇人情味,自己的學生也不優先取錄,要等統一派位先收。" ---------有直屬小學的Band 1 中學,此等 ...

不完全正確,似乎只適用於中小係大細校既安排,LSC,SJC,MCS,SHCC,MSS等等,都有用自行位收自己學生既慣例~

kirstyau 發表於 24-1-6 11:54
甘聖提女小好幸福
SJC都有如此做法。

mcl233 發表於 24-1-6 12:04
不完全正確,似乎只適用於中小係大細校既安排,LSC,SJC,MCS,SHCC,MSS等等,都有用自行位收自己學生既 ...

咁有冇邊間 比較少用自行為收小學部? 有自行提早通知開始 應該有大概數據( 始終備取冇人知),不過要靠小學部家長分享。

kirstyau 發表於 24-1-6 12:21

咁有冇邊間 比較少用自行為收小學部? 有自行提早通知開始  ...

唔用數字計,我估,冇乜边間會大大聲應承家長,你地啲小朋友讀成點都升硬,瓜~

唔使點用自行位,咪大細校既佈局囉,SPSS和SSGC,咪可以咁做囉。SPSS一直11X人前後,多過5%升唔到,又走緊1X人,99又係夠晒,不過,都可能有用自行位收返目標B3生,始終自己從小教開~

mcl233 發表於 24-1-6 12:33
唔用數字計,我估,冇乜边間會大大聲應承家長,你地啲小朋友讀成點都升硬,瓜~

唔使點用自行位,咪大細 ...

咁都算有良心,不過最緊要小朋友合適 如果讀唔掂勉強冇幸福。

kirstyau 發表於 24-1-6 12:42
咁都算有良心,不過最緊要小朋友合適 如果讀唔掂勉強冇幸福。

收係冇用的,仲要睇學校風格架嘛,應該只有少數中學係唔介意成績,唔比壓力可以讀到中六~

又似乎,唔太介意成績既,係SJC和MSS,佢地係有某%既南亞學生,須知南亞生一科中文已經難令佢地成為真B1生,自行錄取可能係一條路徑。LSC都可能係咁,不過相對%似乎低啲~

mcl233 發表於 24-1-6 12:53
收係冇用的,仲要睇學校風格架嘛,應該只有少數中學係唔介意成績,唔比壓力可以讀到中六~

又似乎,唔太 ...

係咪因為有非華語學生安排, 可以唔使考中文DSE?

kirstyau 發表於 24-1-6 13:04

呢個唔知了,點都好啦,南亞生小學肯比學費,未必出現係呢啲學校,去報考中學既,若非中學會肯関顧弱勢社群,亦唔會肯去接收成績未必係一線或全面既學生,令自己條數有風險,亦分散左某程度資源。自己比較留意既,係MSS畢業生有~10%係似乎南亞學生~

灣仔5間比較弱既小學,當中係有南亞家長比較偏愛入讀既,亦似乎,B1率係低雙位數,甚或落單添~

據中西區11網潮商學校校務報告
「升中派位基制是將華語生及非華語生分隊計算成績及排名」

學校發展與問責
https://www.csshk.edu.hk/zh/school-plan/

周年報告 2018-2019 (p.24)
https://www.csshk.edu.hk/wp-content/uploads/2019/11/18-19-周年報告網上版.pdf

SMC 報告有各級NCS學生中文安排
例如2023年中六NCS學生16人
只有1人修讀主流中文考DSE

Administration
https://www.smcesps.edu.hk/en/?p=admin

支援非華語學生學習中文 - 週年報告 2022 - 2023
https://www.smcesps.edu.hk/en/file/doc/admin_non_chi_student_report_2022-2023.pdf

Poyau 發表於 24-1-6 15:02
SMC 報告有各級NCS學生中文安排
例如2023年中六NCS學生16人
只有1人修讀主流中文考DSE

Thanks

kirstyau 發表於 24-1-6 15:18
Thanks

我地原先係咪吹緊官津學校?~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊