用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無B1A 男生完全沒有特異功能自行入到LS? ...
樓主: Leedsforever
go

有無B1A 男生完全沒有特異功能自行入到LS?   [複製鏈接]

Calaci 發表於 23-12-7 12:53
O.........只係同type.....但不是3C2D.......
屋企人嘅嘢,唔詳談喇見諒

nucleotide 發表於 23-12-7 10:08
我sureLS有偏好
我只是好奇貴子弟小學是否就讀上面提及的其中一間小學

我仔仔並不是上面提及的小學。

iceofjan 發表於 23-12-6 12:36
咁我又唔太sure LS有冇偏好,唔知有冇其他家長知道呢?

其實收生是雙向的
學校好想收,都要家長會申請先得

而每個區總有受積極的家長追捧的的龍頭小學
一般而言,這些學校級頭學生的家長都傾向選擇送小朋友進全港性名校
咁多人申請自然又會多人搏到

如你問我仲有咩偏好學校
我會答
大埔 兩舊
葵青 雙仁
中西區 Peter仔
灣仔 軒尼詩
觀塘 德田、聖若瑟英文
油尖旺 兩油天
土瓜灣 雙馬

喇沙又有點特別
因為會收一定數量的非華裔同學
除左這網以往有人提過的油麻地街坊
仲有地利亞都係熱門來源
咁當然唔止兩間咁少,但我不多講了

但重申一次
每年都會有學生係來自之前幾年冇收過的學校
收生始終係見到個學生好就會考慮
而喇沙的好處係一定有得見
你畀D好表現便可自己爭取到機會
我是護書簿

losoco 發表於 23-12-8 11:36
其實收生是雙向的
可否請教一下,LS 2nd in 要見家長,係咪家長也是決定收唔收的因素?還是只是跟家長見個面呢?唔該晒

losoco 發表於 23-12-8 11:36
其實收生是雙向的

我都認同不論你來自甚麼小學,LS是願意俾機會一些有潛質嘅學生。我仔都不是來自你提及的小學,而是講出來都未必有人識果種,除非係住同一區吧。
但今年新校長,有冇影響就真係唔清楚。

Leedsforever 發表於 23-12-8 12:15
可否請教一下,LS 2nd in 要見家長,係咪家長也是決定收唔收的因素?還是只是跟家長見個面呢?唔該晒 ...

之前有其他家長講如果有二面,都9成9會收。
而我上年二面,他們主要都是睇住我哋個application交咩而問我。

Leedsforever 發表於 23-12-8 12:15
可否請教一下,LS 2nd in 要見家長,係咪家長也是決定收唔收的因素?還是只是跟家長見個面呢?唔該晒 ...
我個人覺得唔係最主要因素,感覺循例閒談,因為入到2nd已經係被挑選了的

我相信收唔收的最主要因素都係個學生的成績、課外活動同談吐

不過,校方係好著重家長關心子女的學業,而唔係放任唔理

因為2nd in 問過我係咪工作好忙,有冇時間留意個仔的生活

而到bridging programme第一天
有個家長講座,當時的副校長引述過一個中大的研究,話家長多關注子女的學業,係對成績有正面影響

所以我建議大家多留意兒子的日常,在面試當天講下親子一齊做的事情,我諗都夠用
咁當然佢成績係點,強項係乜,弱項有咩原因同打算點補救,都應該有點準備
我是護書簿

謝謝大家,其實都心大心細。
小朋友情況:

B1A(應該是級前五)
想入男孩
喜歡運動(不精),不過有些運動冠軍(冷門類)
報了直資YW同SPC
小學沒有公佈升中每所中學的入讀人數,見過往兩三年也有學兄入到YW/SPC/SJC,不過估計人數極少。

自行心儀:LS/九華/SJC(不考慮QC/KC)

入到以上任何一間真資或自行也心滿意足。
絕對不想大抽獎,因為唔想抽返地區BAND1,太谷。

如果想自行成功,係咪應該九華+SJC?但又喜歡LS。所以想問問大家意見。謝謝

Leedsforever 發表於 23-12-5 15:16
回覆 Calaci 的帖子

你好,想請教一下,你小朋友係唔係全級考頭三名呀?係唔係一線小學?我地學校近幾年都 ...
已經B1a 生, 學校都係睇你小朋友夠唔夠積極,
自行時學校絕對要一些進取加成績優秀嘅學生。。幫學校比賽攞獎嘛

有LS 2nd的話,收既機會已九成九,到見家長時主要係佢講番對小朋友既表現有咩野感受,同埋問吓平日點教仔,以至塑造左小朋友呢個性格。

iceofjan 發表於 23-12-7 18:37
我仔仔並不是上面提及的小學。

請問你囝囝是否屬一線小學級三內?

babyhk 發表於 23-12-10 23:09
請問你囝囝是否屬一線小學級三內?

是級三內但不是之前其他人提及的一線小學

Leedsforever 發表於 23-12-8 14:45
謝謝大家,其實都心大心細。
小朋友情況:

3間入面LSC係最難,雖然位最多,但始終名氣比另外2間大,加上九龍新界嘅叻仔返學都方便,而SJC要用部分位收特異生,相對九華近年運動項目上唔見太進取,成績似係主菜多啲,所以自己覺得排自行難道應是LSC>SJC>WYK睇你貪唔貪心囉,如果想自行離場機會大啲,應該係SJC+WYK,不過知道有人上年級前五SJC都係自行後補先收。

PTL_L 發表於 23-12-11 23:21
3間入面LSC係最難,雖然位最多,但始終名氣比另外2間大,加上九龍新界嘅叻仔返學都方便,而SJC要用部分位 ...
今年SJC足球游泳Cgrade都輸比死敵
今年讀書人自行入SJC會難咗呀

SJC我覺得面試比較睇重英文,純成績仔如果英文好不難入,我識人不是頭十都自行中

Calaci 發表於 23-12-12 09:16
SJC我覺得面試比較睇重英文,純成績仔如果英文好不難入,我識人不是頭十都自行中 ...

英文要好到乜嘢地步?

nucleotide 發表於 23-12-12 09:04
今年SJC足球游泳Cgrade都輸比死敵
今年讀書人自行入SJC會難咗呀
足球A grade輸咗精英賽;B grade 進行中;C grade出年先踢。游泳輸咗呀,不過都預咗,始終運動精英都係鍾意DBS多啲。另外方面,聽校內人士講,副校長勸告中三班小朋友,有幾多個麥世霆,精英運動員入大學?叫佢哋都係放多啲時間讀書好啲!所以我估,嚟緊讀書嘅方向會重啲!

PTL_L 發表於 23-12-12 10:33
足球A grade輸咗精英賽;B grade 進行中;C grade出年先踢。游泳輸咗呀,不過都預咗,始終運動精英都係鍾意 ...
明年D1籃球港九合併
SJC冇得再做港島山寨王
要同英華男拔正面交鋒
今年自行要招兵買馬啦

nucleotide 發表於 23-12-12 10:44
明年D1籃球港九合併
SJC冇得再做港島山寨王
要同英華男拔正面交鋒

SJC自行同LSC -樣咁難。位少,仲要留俾運動人同SFA.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊