用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 自行兩間中學同一日面試
go

請教: 自行兩間中學同一日面試 [複製鏈接]

小女讀南區小學,呈一級3x,呈二級 2x,心儀自行
1. 灣仔聖鄧
2. 中西 St. Clare

但2間面試日子係同一日,st. clare 張 form 寫唔可改日期時間; 聖鄧張 form 寫未能出席面試不另作安排。

我有諗過自2 改灣仔嘉諾撒聖方濟各,面試日期唔撞聖鄧,但好似不是全 in,係揀人 in。咁我應該博自2時間唔撞聖鄧,定直頭自2改嘉諾撒聖方濟各好?但又怕嘉諾撒聖方濟各無得 in....

謝謝賜教。
   0    0    0    0

梗係改啦,聖方濟各不算受歡迎,好大機會有得in

tiffanysiuyu 發表於 23-12-4 21:41
梗係改啦,聖方濟各不算受歡迎,好大機會有得in

謝謝你回覆呀, 我依家1516都唔知點算好

改一間
希望每天開心渡過 ;-)

回覆 mymarigold 的帖子

揀St Francis , 女校,競爭無咁大

christy2011 發表於 23-12-5 08:06

揀St Francis , 女校,競爭無咁大

請問意思是自1自2 揀 St. Clare + St. Francis 嗎?因哥哥讀緊聖鄧,所以我都想妹妹自1聖鄧咁~

係...

mymarigold 發表於 23-12-4 21:12
小女讀南區小學,呈一級3x,呈二級 2x,心儀自行
1. 灣仔聖鄧
2. 中西 St. Clare

自一聖鄧、自二聖方濟各,除非你很喜歡st Clare。同意樓上講SFCC不算很受歡迎,非灣仔區的小學生大機會有得in。不過如果SFCC收,是否唔後悔?

christy2011 發表於 23-12-5 09:25

係...

謝謝你~

WinnieCatCat 發表於 23-12-5 10:52
自一聖鄧、自二聖方濟各,除非你很喜歡st Clare。同意樓上講SFCC不算很受歡迎,非灣仔區的小學生大機會有 ...

謝謝你的分析~
St. Clare 同 St. Francis 我鍾意 St. Clare 多d,無奈同聖鄧撞日子,聖鄧係我首選,所以自2退一步揀 St. Francis 咁。南區得聖心,但我女無玩樂器,同埋佢段位級2x~3x應該無機會。

撞日子不見得撞時間。看看以往兩家學校的面試順序安排,比如先交表先in,還是根據姓氏順序in。然後再安排交表時間。

200904 發表於 23-12-5 11:49
撞日子不見得撞時間。看看以往兩家學校的面試順序安排,比如先交表先in,還是根據姓氏順序in。然後再安排交 ...

你講得啱,撞日子唔一定撞時間,所以我先1516,謝謝你的提議, 等我留意下之前交表後面試安排先~

200904 發表於 23-12-5 11:49
撞日子不見得撞時間。看看以往兩家學校的面試順序安排,比如先交表先in,還是根據姓氏順序in。然後再安排交 ...
我好似你咁諗,跟住就撞曬期,結果係自行入唔到,大抽入到更好,小朋友現在仲考級十內。。

mimwing 發表於 23-12-6 07:56
我好似你咁諗,跟住就撞曬期,結果係自行入唔到,大抽入到更好,小朋友現在仲考級十內。。

...

咁真係有d危險,我唔係好敢搏,我怕自己冇你小朋友咁好彩入到更好嘅中學, 為你同你小朋友高興~

mymarigold 發表於 23-12-6 11:40
咁真係有d危險,我唔係好敢搏,我怕自己冇你小朋友咁好彩入到更好嘅中學, 為你同你小朋友高興~
...
我都已經一間遲交一間早交,結果兩間差得一小時內,只好in一間,結果都係等大抽,

係學校幫到手,學校有歷年數據,成個表差唔多學校幫我地選曬。。
最後派到第一志願。。

mimwing 發表於 23-12-6 07:56

...

我同你一樣,兩間自行的時間撞到應,兩間都話冇得改時間,無奈放棄自二只in自一,結果冇收。但大抽獎竟然抽到間比自一自二更好的學校,依家小朋友亦讀得非常開心。

mimwing    發表於 23-12-6 19:29

mymarigold 發表於 23-12-5 12:24
你講得啱,撞日子唔一定撞時間,所以我先1516,謝謝你的提議, 等我留意下之前交表後面試安排先~
...

撞日子唔一定撞時間,但學校點編家長係好難預算,就算唔撞,兩間學校的距離、第一間in會唔會超時,太趕都會影響心情表現。除非完美地一間上午一間下午,但這真的好難。

我個case就係諗住搏撞日子唔撞時間,一間早交一間遲交,點知撞到一模一樣的時間。仲要本來第一間通知面試安排的學校係可以改時間,但另一間遲遲未有面試時間,到收到通知,第一間已過了改時間期限,第二間又完全唔俾改。

所以除非非君不嫁,否則選兩間不同面試日期的學校,就免去這憂慮

WinnieCatCat 發表於 23-12-6 19:08
撞日子唔一定撞時間,但學校點編家長係好難預算,就算唔撞,兩間學校的距離、第一間in會唔會超時,太趕都 ...

多謝你嘅意見,對我幫助好大   

回覆樓主:

今日拎成績表,阿女全港排 1~20,老師話中間左右,叫我揀自1聖提女,但我覺得太進取,大家點睇?謝謝~

mymarigold 發表於 23-12-9 12:49
今日拎成績表,阿女全港排 1~20,老師話中間左右,叫我揀自1聖提女,但我覺得太進取,大家點睇?謝謝~
...

全港?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊