用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC 面試一問
樓主: Leedsforever
go

SPCC 面試一問   [複製鏈接]

冇收到呀,我諗係FN 隊啦
開心放埋Christmas 同新年先再緊張過啦

SCLL 發表於 23-12-11 22:33
...
係呀,原來佢係申請學費減免的,咁快通知

SCLL 發表於 23-12-11 22:33
...
SPCC 繼續係傳統既星期一(19/2)公佈

fatman69 發表於 23-12-9 23:30
兄弟姊妹甚至父母子女的case 都有見過,究竟係實力問題?定關係問題?就不得而知了。
...

已經係中學, 沒有接送問題, 其實加分唔多合理!

不過聖保羅成日強調一家人, 咁可能都有優勢, 但是否如考小, 寫清楚在說明書在先?

retriever 發表於 23-12-12 15:27

不過聖保羅成日強調一家人, 咁可能都有優勢, 但是否如考小 ...

見過有親屬關係入讀的大多都係勁人,不少為船友!究竟係關係定實力去考慮取錄呢?咁就不得而知了!
虎父無犬子
龍兄出虎弟
家庭傳承的教養,真係有可能影響到後輩的學養及成就!

retriever 發表於 23-12-12 15:27

不過聖保羅成日強調一家人, 咁可能都有優勢, 但是否如考小 ...
睇返SPCC 的甄選準則:品行:10
學業及非學業表現: 20
成績次第:35
面試表現:35

並沒有列明兄弟姊妹有分加

反而好奇,OS 在19/2 就公佈收生結果,那時候理應還沒有收到成績次第的,那不知cc 怎樣選才了。

Leedsforever 發表於 23-12-12 17:29

相信係:一來小學級數有分別,二來面試時,語言反應知識態度睇到晒,三來有好多級一仲有好多張刀 - 樂器運動辯論奧數等等,大家全天候比拼。

Leedsforever 發表於 23-12-12 17:29

就算真係19/2 唔中第一round , 仲有GA 嘛,機會都唔細㗎。
即使要等到GA, 好肯定你女兒到時手上一定係握住其他優質的offer 來等CC 的

回覆 Leedsforever 的帖子

其實,你的小朋友可以在OA階段見SPCC,那麽可以説有9成機會,自行兩所官津一定得。當然,可能你收offer時,官津和大部分直資還沒有開始in,放心啦。好好過聖誕。

200904 發表於 23-12-13 14:54
回覆 Leedsforever 的帖子

其實,你的小朋友可以在OA階段見SPCC,那麽可以説有9成機會,自行兩所官津一定 ...

多事一問,你指9成機會係入CC ?定係有自行呀?

回覆樓主:

自行

OS result announcement 倒數一個月,過完年就有結果,好緊張

其實想知咩學校嘅級一係OS offer 鐵胆?三私一直?名津?

正路3私1直實有份
等到頸都長,GA 幸福d, 唔洗等咁耐

回覆 fatman69 的帖子

船真係好難,每每是差少少。留意到狀元也不一定在中五有船,所以大家實力是非常接近。看臨場發揮和少少彩數。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊