用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二生中文差
樓主: D.W
go

中二生中文差 [複製鏈接]

回覆樓主:

初中文言文及閱讀理解補充練習買邊本好?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3877294

回覆樓主:

中文想成績理想,是長期累積,但只求合格,短時間收效,操練習,閱讀理解,能夠多讀是最好,否則揀描寫抒情文多看多操,(要不同作者) 比較實際可行。

回覆樓主:

作文佔一個相當重要的比重, 描寫抒情是奪取高分的較好途徑,但必須抓緊命題重點,否則會博得一個離題低分可能性。 想平穩過渡最好選議論文,合格穩定可能性較高,除非技巧能力極高,否則高分難取。

回覆樓主:

天下文章一大抄, 向老師或師兄師姊借閱歷屆 DSE 出色作文篇章,多看多吸收,自己試跟同一題目多作幾次,參考百家之長,自己選定兩個題型,先作好範文,方便隨時套用。

bananaGi 發表於 24-2-21 09:01
中作佔嘅全卷比例係31.5%
大約58分,因為係拉curve,所以年年都唔同,不過唔會爭太遠

qinqinyan 發表於 24-2-20 12:31
咁你課外70%,當你攞曬課內30,課外做啱一半都係60幾,咁又真係幾難。
通常學校要你自己外補或自己操,咁 ...
真心一問,有邊個學生可以攞晒課內嘅分數呀? 考到狀元嗰批學生,我都心信一定唔得啦,我個小朋友讀B1A,中文7字頭,已經係top 5%喇

2010YL 發表於 24-2-21 14:47
真心一問,有邊個學生可以攞晒課內嘅分數呀? 考到狀元嗰批學生,我都心信一定唔得啦,我個小朋友讀B1A,中 ...
我地都是1A,今次進步左10分,8字頭,但我估8字頭都未入前5名,猛人太多

Dylanli2017 發表於 24-2-21 16:16
我地都是1A,今次進步左10分,8字頭,但我估8字頭都未入前5名,猛人太多

我大既得喎,佢初中高中呢科都起前面,佢都係7x8x左右,不過佢學校中文科不嬲都好鬼屎

Dylanli2017 發表於 24-2-21 16:16
睇份卷深定淺啦,上次都試過8字頭,但都無top 5%,今次份卷可能深咗卦

2010YL 發表於 24-2-21 22:34
睇份卷深定淺啦,上次都試過8字頭,但都無top 5%,今次份卷可能深咗卦

阿仔中一年代,第一,二名,中文都有90分以上,他們考試各科平均分是9字頭, 21,22名的平均分是8x。
他們的考試卷不算淺   

2010YL 發表於 24-2-21 14:47
真心一問,有邊個學生可以攞晒課內嘅分數呀? 考到狀元嗰批學生,我都心信一定唔得啦,我個小朋友讀B1A,中 ...

想問下,7字頭分數係指閱讀份卷,定係中文科成績表整體分數?

BSCYL 發表於 24-2-22 08:49
阿仔中一年代,第一,二名,中文都有90分以上,他們考試各科平均分是9字頭, 21,22名的平均分是8x。
他 ...
我有疑問,QC咁多人中文考80,90分,點解DSE中文5+率都是偏低?

BSCYL 發表於 24-2-22 08:49
他 ...
你係講緊閱讀份卷,定係四份卷都有9字呀?如果係後者,真心好想睇下篇作文點樣攞到9字頭

vanvan1999 發表於 24-2-23 14:05
想問下,7字頭分數係指閱讀份卷,定係中文科成績表整體分數?
當然係整體啦

Dylanli2017 發表於 24-2-23 20:06
我有疑問,QC咁多人中文考80,90分,點解DSE中文5+率都是偏低?

我講的是十多年前的中一 , 到高中級一總平均都只有8字頭。 還有該屆畢業生, DSE 成績不俗, 有20幾位入港大醫, 幾位入中大醫, 還有數位夠分唔讀醫。

2010YL 發表於 24-2-23 20:39
你係講緊閱讀份卷,定係四份卷都有9字呀?如果係後者,真心好想睇下篇作文點樣攞到9字頭 ...

阿仔該屆確實有神級高手,中一那年各科總平均超過90。 阿仔自稱地球人,級內有來自月球,外星非一般人類。
該屆畢業生有1狀元,2榜眼, 但其中1位榜眼是眾人心目中的狀元,而佢掉失的那粒星是他一向的強科,跟據過往記錄,未試過科級一不拿星星的。並且他屬於極精細的性格,絕對不會有不小心的錯失。估計他是刻意要避開傳媒關注。
DSE 中文作文,一般5** 都是7×分, 個別年份,可能6× 都能夠取得5**。 學校中文科主任有若干年, 中文科取得5** 作品保存。 知道曾經有人曾取得8×的高分(其中一位評卷員分數)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊