用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二生中文差
go

中二生中文差 [複製鏈接]

各位家長好!
   各位好,我係學生本人(應該好少學生入嚟教育王國)

本人係中二生(男),上學期統測中文肥咗佬(統測及考試)),之前中一已經係咁,無論背哂書,溫好哂範圍晒都好,仍然係咁(次次都差幾分),已經對中文無哂信心。

自己覺得文言文太難,都唔知佢(文言文)到底講乜嘢,搞唔清楚由邊學起,連基礎我都覺得唔容易。

閱讀理解嘅問題太複雜,題型多,撞都撞唔到幾分。

讀本(校本課文)部分較奇怪,可以攞第一(全班),但都係靠死記硬背背返嚟。(第一指小測,因主要考讀本)。

我想針對文言文,䦧讀理解兩個範疇拉高分數(起碼合格先),唔係嘅話高中仲慘。

希望各位家長俾啲意見,感謝各位

非常感激

13    0    0    0

D.W 發表於 23-12-3 01:03
各位家長好!

文言文初步可以睇吓三字經/論語, 書局或網上好多及解釋。 另外書局亦有文言文練習, 做得多大概知道篇文章有7,8成!

白話文閱讀理解就真係多睇書, 台灣/大陸作者乜都涉獵下, 睇完理解寫作時代背景, 思想帶出咩人生道理/感悟。記低作者靚靚字句/有用字句, 將來作文亦可引用XX作者曾寫過……. 作文必會加分!

中文真係要長期浸,欣賞你努力背讀課文內容, 上來親子網問亦要勇氣, 現在才中二初期還有時間去追成績, 加油年輕人
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

感謝家長回應
我會努力的!

各位家長好!

真心欣賞你會上嚟呢度問,有關文言文/閱讀理解已經有家長回答咗你,我都唔多講,但我想講中文文作,2024年dse中文改制,中作佔嘅全卷比例係31.5%,即係話中作死咗,好有機會攞唔到 level 3(如果其他卷都係一般分數),level 3 係大學收生最低要求,好多人都係一卷救全科,我自已當年會考都係用大部分時間操作文先有讀書,唔好睇底作文,加油

各位家長好!

我建議去圖書館借關於講解文言文的書,例如:<吾識文言文><通識文言文>有助了解文言文的基礎概念。
之後再睇<香港學生圖解文言字典初階>會更能加深對文言詞彙的理解。

睇多D原聲大陸古裝劇

各位家長好!

我做中文私補的,你份卷如果課內老師俾範圍全部攞曬分,加少少課外都可以攞到合格。文言文唔係一時半刻可以學識,何不如攞曬課內分加白話文閱讀理解分先,咁樣點都有70,80分。

qinqinyan 發表於 24-2-19 14:18
我做中文私補的,你份卷如果課內老師俾範圍全部攞曬分,加少少課外都可以攞到合格。文言文唔係一時半刻可 ...

中學中文攞7、80分係級頭了吧?

liverpool2023 發表於 24-2-19 15:48
中學中文攞7、80分係級頭了吧?

可以咁講,唔止一科要溫習架。課內不失分已經好好啦!中文都唔係個個勁,文言文靠估已經攞到幾分,課外真係唔好考前溫習了。

qinqinyan 發表於 24-2-19 14:18
我做中文私補的,你份卷如果課內老師俾範圍全部攞曬分,加少少課外都可以攞到合格。文言文唔係一時半刻可 ...

課文內容+白話文閱讀理解咁易攞到7,80分?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-2-19 16:08

間間學校出題唔同,我教直資比較多,佢地課外文言文比例唔算高。白話文錯,多數錯長答題,但唔會全部扣曬分。
你可以攞自己分卷去計返邊的d係課內,占幾多分。

各位家長好!

如文言文我建議你先睇明主要意思,初中大多故事。
狂做練習作用唔大,去睇多d文言故事。
明左篇嘢講咩再去估,詞語解釋要考平時背,錯一個記一個。明意思攞幾分唔難。
希望可以幫到你啦!

中文讀本或課外高分主要靠鑽研技巧。是作文高分難d。

qinqinyan 發表於 24-2-19 16:22
間間學校出題唔同,我教直資比較多,佢地課外文言文比例唔算高。白話文錯,多數錯長答題,但唔會全部扣曬 ...

唔知你教既係咩banding既直資
我嗰兩個直資如果中文7字已經炙及頭嗰批

其實你有沒有了解過dse份卷?文言文先應該要操

gracelam 發表於 24-2-19 16:08

咪係囉!
白話文閱讀理解出名難
課文就肯定要熟讀

我好明樓主,我都係同路人
樓主睇下份卷有得讀和無得讀的題目分數比例,我地初中無得讀佔70%,畀你好勤力,有得讀的拿到90%,無得讀的閱讀理解做得唔好,都會唔合格,最多只係話可以接近合格,唔好咁難睇

相反,有同學閱讀理解強,就算唔讀書,總分都有60%以上

初中閱讀理解題目通常一開始就填個表,分析文章內容,寓意等等,如果呢part錯,基本上後面都繼續錯得七七八八

初中文言文字詞解釋反而是取分題目,因為有得讀,雖然佔分未必多,但如果本身中文弱,閱讀理解會大出血的,就真係粒粒皆辛苦,逐粒分執返來,希望唔合格得唔好咁難睇

liverpool2023 發表於 24-2-19 19:49
唔知你教既係咩banding既直資
我嗰兩個直資如果中文7字已經炙及頭嗰批

佢係中二學生,DSE操卷唔係中四五先操咩?

LeeCC 發表於 24-2-20 06:50
我好明樓主,我都係同路人
樓主睇下份卷有得讀和無得讀的題目分數比例,我地初中無得讀佔70%,畀你好勤力 ...

咁你課外70%,當你攞曬課內30,課外做啱一半都係60幾,咁又真係幾難。
通常學校要你自己外補或自己操,咁你上到高中就可以輕鬆少少。
你間係英中還是中中?

qinqinyan 發表於 24-2-20 12:31
咁你課外70%,當你攞曬課內30,課外做啱一半都係60幾,咁又真係幾難。
通常學校要你自己外補或自己操,咁 ...

課文佔30%,閱讀理解60%,語文知識10%

語文知識包括修辭,課外文言字詞,甚至課外文學名著詩詞歌賦都問過,包羅萬有,你話係有得讀又得,無得讀又得

英中

2010YL 發表於 23-12-3 22:37
真心欣賞你會上嚟呢度問,有關文言文/閱讀理解已經有家長回答咗你,我都唔多講,但我想講中文文作,2024年 ...

中作佔嘅全卷比例係31.5%

想請教一下, 作文一向不能高分. 請問平均分在哪裡算安全?
謝謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊