用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想知King’s College Taunton
發新帖回覆
go

[英國] 想知King’s College Taunton [複製鏈接]

請問有冇讀King’s College Taunton 的家長 或 知呢個學校的朋友,可以分享對呢間學校的評價? (國際學校與英國本地學生比例、成績、學校老師對學生的要求、操行⋯⋯)
Many thanks

0    0    0    0

TigerOne 發表於 23-12-2 23:24
請問有冇讀King’s College Taunton 的家長 或 知呢個學校的朋友,可以分享對呢間學校的評價? (國際學校 ...

King's College Taunton 寄宿約六成
據某agent網頁 國際生約¼
週末留宿可能國際生佔多數

2023 A level A* | A*-A | A*-B
--------------------------------------------------------
King's Taunton [9.2%]^ [38.8%]^ 73%

England indies 18.7% 47.4% [·]
England overall 8.6% 26.5% 52.7%

^ Parent Power 2024

https://www.kings-taunton.co.uk/latest-news/pupils-receive-outstanding-a-level-and-btec-results

School capacity 96.9%(475/490)
https://get-information-schools.service.gov.uk/Establishments/Establishment/Details/123912

Boarding ratio 60.8%(289/475)
https://www.isc.co.uk/schools/england/somerset/taunton/kings-college-taunton/

Religious affiliation: Church of England

Day/boarding type: Day, Weekly/Flexible Boarding and Full Boarding
Gender profile: Coeducational
Size: 475

King's College, Taunton fees:

Boarding fees per term:
£13,785
Day fees per term:
£9,160
Scholarships & bursaries:
Available

ISC reference number:
DfE reference number:
933 / 6023

Boys - age range & pupil numbers:
Day: 13 to 19 (113)
Boarding: 13 to 19 (164)
Sixth Form: (104)

Girls - age range & pupil numbers:
Day: 13 to 19 (73)
Boarding: 13 to 19 (125)
Sixth Form: (82)

International pupils 24.5%(115/470)
https://linkedu.hk/school/kings-college-taunton/

呢間網上見過評語話宿舍好舊好殘,香港人亦多,阿仔識人讀呢間,感覺麻麻,再加上樓上有data見佢哋成績又唔係好,其實有好多更好選擇。

yuyueng 發表於 23-12-3 14:01
呢間網上見過評語話宿舍好舊好殘,香港人亦多,阿仔識人讀呢間,感覺麻麻,再加上樓上有data見佢哋成績又唔 ...

唉,當然有得揀,都想有更好選擇。 可是阿仔成績好一般,成績太好的學校唔會考到。既然無得揀成績top的學校,我寧願揀校風好的學校,學校行為、學校關愛緊要d

TigerOne 發表於 23-12-3 18:49
唉,當然有得揀,都想有更好選擇。 可是阿仔成績好一般,成績太好的學校唔會考到。既然無得揀成績top的學 ...

欣賞你,清楚知道自己孩子嘅水平,唔會一味話要考top school。因材施教,揀適合嘅學校比自己孩子好重要; 好學校係重要,但成績都靠學生自努力。

係米報左幾間,暫時得一間有offer? 可以繼等其他學校嗎?還是all rejected?

TTEE1819 發表於 23-12-3 19:57
欣賞你,清楚知道自己孩子嘅水平,唔會一味話要考top school。因材施教,揀適合嘅學校比自己孩子好重要;  ...

謝謝你欣賞(emoji)
我真的認為,唔一定top school 先一定會有好成績,就算入到又如何?!反而讀到壓力倍增唔開心,有何意義呢!

相反,愉快學習,真正感受咩叫學校生活,有正確學習態度,無論學校本身整體學生成績如何,自己都會有好回報。

我仔仲未有offer, 所以比較著急。

TigerOne 發表於 23-12-3 20:09
我真的認為,唔一定top school 先一定會有好成績,就算入到又如何?!反而讀到壓力倍增 ...

間間學校出offer嘅時間都唔同,想當年我孩子係大概12月第二三星期先收到offer。

你可以打聽下,已考嘅學校是否出緊offer, 就算唔係第一批收到好消息,wait wait下又會有機會入。我們試過有一間在march先比offer,我們當然唔等佢啦,晨早已經交左其他學校留位費。唔好太擔心,做功課,做好資料搜集,如需要,搵agent再睇多兩三學校。

至於學校,這裡有幾個家長熟揀學校嘅事,你唔好怕醜,照上來問,佢地會幫到你。

TTEE1819 發表於 23-12-3 20:28
間間學校出offer嘅時間都唔同,想當年我孩子係大概12月第二三星期先收到offer。

你可以打聽下,已考嘅學 ...

謝謝你(emoji)(emoji)
聽日打算搵多間agent 聽下意見。
都預備好聖誕後睇到邊間學校仍有位而又合適阿仔嘅,都會試,不過,就辛苦阿仔喇(emoji)‍(emoji)

TigerOne 發表於 23-12-4 00:15
謝謝你(emoji)(emoji)
聽日打算搵多間agent 聽下意見。
都預備好聖誕後睇到邊間學校仍有位而又合適阿仔嘅 ...

加油,祝好運

TigerOne 發表於 23-12-3 18:49
唉,當然有得揀,都想有更好選擇。 可是阿仔成績好一般,成績太好的學校唔會考到。既然無得揀成績top的學 ...

都明白既,唔知你孩子考幾多年級,而家仲系12月頭,好多12月中或後先出Offer,甚至2月先出都有,我怕你比Agent呃,唔好死守一間,每年40萬鎊學費,揾多間Agent問問,Top School其實系講A Level成績A*-A80%以上,淨計寄宿私校100打後都好多選擇,如果Y12既話,我覺得學生是否單人房都系考慮既因素,聽一個今年Y13畢業既朋友講,佢話香港學生讀書氣氛麻麻,宿舍比較嘈。

TigerOne 發表於 23-12-3 20:09
我真的認為,唔一定top school 先一定會有好成績,就算入到又如何?!反而讀到壓力倍增 ...

請問申請了那些學校 Year 幾?
有無考慮以下幾間男女校?
今年AL成績與 King's Taunton 差不多

Boarding ratio
--------------------------------------------------------
Bradfield College 85.5%(705/825)
Repton School 69.3%(437/631)
Christ's Hospital 92.9%(777/836)

https://www.isc.co.uk/schools/

Poyau 發表於 23-12-4 12:52
請問申請了那些學校 Year 幾?
有無考慮以下幾間男女校?
今年AL成績與 King's Taunton 差不多

呢3間都無申請
阿仔來年Y12, Bradfield 佢老師有提議過。
現階段係咪只好等埋餘下一間出結果?(不過都唔會有機會,因為沒有通知interview,只是做左paper
跟著聖誕後再睇有邊間學校有位再申請。

TigerOne 發表於 23-12-4 17:07
呢3間都無申請
阿仔來年Y12, Bradfield 佢老師有提議過。
現階段係咪只好等埋餘下一間出結果?(不過都唔 ...

請問報了那些學校 等消息是那間?
可不用等聖誕後
如有心儀 問學校 Admission 如何申請

TigerOne 發表於 23-12-2 23:24
請問有冇讀King’s College Taunton 的家長 或 知呢個學校的朋友,可以分享對呢間學校的評價? (國際學校 ...

知道呢間好多運動玩,year12獨立一間房
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊