用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Non Jupas 2024
樓主: lovelycar
go

Non Jupas 2024   [複製鏈接]

shirley02 發表於 23-12-14 16:12
大家好,呀囡琴日收到CU account 的CO, 但offer letter 寫咗每個人只可以接受一個CO, 呀囡還等緊Quantitati ...
應該有3-4星期接唔接受個CO? 可以等多陣?

manman333 發表於 23-12-14 16:50
請問online assessment 是否其中一項步驟?我仔沒收過呢個request ,只有zoom interview invite但又錯過左 ...

我仔ust gbus都無online assessment,只有zoom interview

manman333 發表於 23-12-14 16:50
請問online assessment 是否其中一項步驟?我仔沒收過呢個request ,只有zoom interview invite但又錯過左 ...

應該有需要嘅先安排吧,我女predicted grade 未達要求,可能要睇多次再決定。今晚都收埋佢哋通知unsuccessful,所以有BM都好知足了。

Gremlin 發表於 23-12-14 19:11
應該有3-4星期接唔接受個CO? 可以等多陣?

個問題係如果接受一個高啲的CO,最後meet 唔到,咁就乜都無。如果可以比接受2個就好啲,可以有一個較容易meet 的,-個就博一博

silvia_ng 發表於 23-12-14 19:45
應該有需要嘅先安排吧,我女predicted grade 未達要求,可能要睇多次再決定。今晚都收埋佢哋通知unsuccess ...

讀得好的話,可以試吓year2轉返去Gbus

shirley02 發表於 23-12-14 21:20
個問題係如果接受一個高啲的CO,最後meet 唔到,咁就乜都無。如果可以比接受2個就好啲,可以有一個較容易me ...
正常應該唔會only 報ust, 應該有報其他大學…. 可以等多陣睇下有冇其他CO先再諗再排位!阿囡仲未有消息,心情更加坦忑😭

我仔暫時有一個英國offer,如果香港收,當然想佢香港讀,啱返筆

myjasmine 發表於 23-12-14 21:24
讀得好的話,可以試吓year2轉返去Gbus

我都係咁同佢講呀!而且讀完第一年,自己可能又會有其他想法,未必想讀GBus呢。

silvia_ng 發表於 23-12-15 08:08
我都係咁同佢講呀!而且讀完第一年,自己可能又會有其他想法,未必想讀GBus呢。
...
同意,而且女女應該會再陸續收到其他offer呢

myjasmine 發表於 23-12-14 10:43
Gbus上年我哋係面試10日後收到好消息,祝各位順利聖誕前收到好消息

請問你地經驗係gbus offer 或 alternative offer BM 係一齊announce? 見咗GBUS但十分失準,唉!所以打定輸數。

同埋Gbus 大約幾揀幾? 4 揀1?

另外,仔仔/女女最終揀讀 GBUS?

truthmr99 發表於 23-12-17 14:27

我聽講有人Gbus冇offer,但alternative有,好似-齊出。不過只係聽人講,不知係咪真。

hei918 發表於 23-12-17 15:15
我聽講有人Gbus冇offer,但alternative有,好似-齊出。不過只係聽人講,不知係咪真。 ...

hei918 多謝分享。咁惟有等消息!

truthmr99 發表於 23-12-17 15:17
hei918 多謝分享。咁惟有等消息!
有前輩分享話in完大約十日收到消息,應該快啦,我都打定輸數,但都希望有奇蹟出現唉,得唔得都好,希望早啲通知,實在好煎熬

hei918 發表於 23-12-17 15:15
我聽講有人Gbus冇offer,但alternative有,好似-齊出。不過只係聽人講,不知係咪真。 ...

我哋隔咗兩日,收嘅先出,兩日後收到unsuccessful.

hei918 發表於 23-12-15 23:22
同意,而且女女應該會再陸續收到其他offer呢

嗯,暫時已經有兩間大學offer, 有間interview 完暫未有消息。

hei918    發表於 23-12-18 11:10
hei918    發表於 23-12-18 11:10

silvia_ng 發表於 23-12-18 08:24
嗯,暫時已經有兩間大學offer, 有間interview 完暫未有消息。
Congrat!! 介意分享下另一大學嘅co 係邊間? 咩科目呀?

Gremlin 發表於 23-12-18 10:38
Congrat!! 介意分享下另一大學嘅co 係邊間? 咩科目呀?

City, LLB。呢個interview 都唔洗,直接比CO,都會照比留位買個安全網啦,怕呀女考試失手 佢好飄忽,上中下路都揸住啲嘢安全啲。

聽聞MBBS開始面試了,報考咗嘅Good luck呀!呀仔想當年條中文題都幾難(果陣仲係用MMI面試),佢唔明句文言文,要請考官翻譯比佢聽先再作答 所以唔識唔洗驚,開口問就得。

silvia_ng 發表於 23-12-18 12:05
City, LLB。呢個interview 都唔洗,直接比CO,都會照比留位買個安全網啦,怕呀女考試失手 佢好 ...
阿囡報咗邊幾間大學?心目中排位/preference 最想讀咩科?我囡仲係等待ing….

Gremlin 發表於 23-12-18 12:53
阿囡報咗邊幾間大學?心目中排位/preference 最想讀咩科?我囡仲係等待ing….

只報咗4間,HKU, CUHK, UST, City

佢最想讀商科(即係其實已經算恨到),double degree / LLB可接受。

一定唔會考慮Science/education科喎。

申請CU之後成日收埋佢哋啲Christmas Greetings, 每次見到Email都心跳加速

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊