用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 陳鄭玉而幼稚園3C課程+同齡社交討論(長文慎入!) ...
發新帖回覆
go

陳鄭玉而幼稚園3C課程+同齡社交討論(長文慎入!) [複製鏈接]

想找用家分享一下,呢間幼稚園
~欣賞既地方
~3C課程號
~outgoing活動/主題活動

我見佢都好利用到週邊環境既資源!
eg. 商場個空中花園
Eg. 西九文化區@寫生
Eg. 附近building @主題活動「未來建築師」

(小朋友同齡社交弱,同輩之間的協作能力相對一樣係弱,playgroup 開始一直到preschool class>playhouse>公園>幼稚園,都係對小朋友無興趣或抗拒,(自己估@佢覺得小朋友喺搶佢玩具嘅敵人!)但對差不多全部年齡層的大人都好有興趣eg. 老師/保安姨姨/清潔叔叔/公園公公婆婆等等)

想了解一下呢個3C課程其中一@Collaboration 喺咪真係好幫到同學與同學之間既聯繫+互動+協作?!

定係學習上無問題,唔洗理?!或者而家唔少小朋友喺甘?!有無相類似既家長或專業人士分享一下?

有讀緊心理學既朋友話要針對有效地處理,好可能要搵專業人士幫手!唔係真係group埋一齊,日子長左就搞得掂!(甘我小朋友真係試過同兩個同齡小朋友相處超過一年,接觸亦算非常密切,3日兩夜的short trip一齊去個3次!大家去對方家企玩+開party N次,我小朋友都可以當睇佢地唔到!我小朋友有一種我覺得幾神奇既超能力,佢對佢無興趣既野,可以當完全睇唔到聽唔到!好似係件物件隱形左,或啲聲音比佢mute左咁!又例如,佢係水池玩緊佢鍾意嘅玩具,明明睇住啲水喺佢頭髮滴下滴下,都可以眼都唔眨,睇鍾意嘅書或電視都係一樣!喺佢面前騷擾佢或叫佢/用聲音騷擾佢,一樣眼都眨下,一啲反應都無!但一講到同佢有關 eg yummy food,即刻有反應!因為我既正常反應唔係緊......! 🤣🤣🤣)
   0    0    0    0

我係現時學生的家長。

好慶幸我揀左呢間學校,雖然學校細細,但係從校長到老師到姨姨都見到佢地用好多心機同愛俾小朋友。

佢地3C教學方法好生動,真係好激發到小朋友既創意,佢地會就住主題去俾同學仔討論,再由佢地討論內容去做各種活動,例如:遊戲/ 手作等。至於協作能力,我仔仔本身係好內向,但我都見到佢慢慢識得同同學仔合作同埋交到好朋友。我覺得最重要係老師係好重視每一個學生,亦都好細心。如果有特殊需要, 駐校社工亦好幫得手。

回覆 lamsquarefamily 的帖子

Thanks!
網上資料有限!我見佢啲video, 感覺唔錯!但我又想返半日!可否pay全日返半日?😅

發表於 5 天前 |只看該作者
回覆 evitasing 的帖子

我諗唔可以, 同埋係小朋友角度會好怪, 佢D同學仔個個係學校訓覺食飯(早/午同下午茶), 而佢就未能參與某一部份?
而學校教育及行政上亦難以執行。如果你有咁既preference, 可能呢間學校就未必適合你喇.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊