用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪莉諾修院學校升班要求(emoji)(emoji)(emoji) ...
樓主: yokolws
go

瑪莉諾修院學校升班要求(emoji)(emoji)(emoji)   [複製鏈接]

回覆 Vana 的帖子

Can u tell more? This is crucial to me. Coz of this, I really want to change school. I can't accept 3 exams.

esmetam67 發表於 23-11-30 21:41
回覆 Rpp 的帖子

Yes my daughter s class isUr daughter left?

我估計是..

回覆 yokolws 的帖子

其實你問問班主任。我記得十月嗰次parent meeting 個slide 有講。我記得有幾科唔計,但要計既就無提要幾多科合格可以升班。

Vana 發表於 23-11-30 21:41
辛唔辛苦好多時都睇家長取態  

咁佢地叻,家長要求亦相對高

我都好認同,唔可以話邊樣絕對,個人要求囉,小朋友叻,家長自然要求高,想小朋友可以從學校吸收多啲,但尖還尖,係少數,大多數都係中中間間,小朋友返學開開心心,冇壓力就算,上到高中,學前輩話齋,自動識埋位,所以睇學校,有尖成績睇當然好,但冇亦唔會覺可惜,除非自己小朋友係狀元料,否則睇中間成績都夠哂!

Vana 發表於 23-11-30 21:20
肯定唔係,我上面都有講述上年中一係點樣分,同前年 arrangement 亦唔一樣

其實你都有講只係讀左一個學期 ...

兩個月可以熟過6年,一學期好夠啦。最有趣係某組係精英組,開心到我朋友飛起,佢位年輕人正正就係主科全在某組,佢話完全感受唔到佢位年輕人係精英,一直前後左右望都唔覺係~  

esmetam67 發表於 23-11-30 21:42
回覆 Vana 的帖子

Can u tell more? This is crucial to me. Coz of this, I really want to change schoo ...

我更正一下,岩岩問左阿女,少野考係3月,common test, 無記錯的話,係英文都唔駛考

佢以中史做例子,mid year 範圍70 版左右,CT 20版,final year 大約40版

PTL_L 發表於 23-11-30 22:15
我都好認同,唔可以話邊樣絕對,個人要求囉,小朋友叻,家長自然要求高,想小朋友可以從學校吸收多啲,低尖 ...

1A已經係11.11%,不少家長用左1AA去討論,甚至係1AAA,巿場邊有咁多1AA/1AAA~

mcl233 發表於 23-11-30 22:18
兩個月可以熟過6年,一學期好夠啦。最有趣係某組係精英組,開心到我朋友飛起,佢位年輕人正正就係主科全在 ...

但學校安排日新月異 以前淨係中一分班已經年年唔同

而家仲要新校長,我係現讀生家長亦唔敢話自己好 updated  

mcl233 發表於 23-11-30 22:21
1A已經係11.11%,不少家長用左1AA去討論,甚至係1AAA,巿場邊有咁多1AA/1AAA~
...

係啦,總有1AA/1AAA既,但大家目標都唔同啦!

回覆 Vana 的帖子

Really thx a lotYes mid term c Hist got that many! 老師一d tips都唔俾,好慘!
反而final only got 4x...
Anyway, thx for sharing

PTL_L 發表於 23-11-30 22:15
我都好認同,唔可以話邊樣絕對,個人要求囉,小朋友叻,家長自然要求高,想小朋友可以從學校吸收多啲,但 ...
咪就係,睇中間成績就夠。

esmetam67 發表於 23-11-30 22:38
回覆 Vana 的帖子

Really thx a lotYes mid term c Hist got that many! 老師一d tips都唔俾,好慘!
其實呢啲閑科如唔唔合格,會唔會影響升班?或者影響dse揀科?

回覆 mcl233 的帖子

I never expect what 1 AAA...我只係覺得要温好多野!我之前想佢join校隊 ,但佢唔like留校太耐。

回覆 dupbuu 的帖子

一定有影響。

回覆 Vana 的帖子

我初初以為換左校長所以變得咁harsh。但似乎唔係。

回覆 esmetam67 的帖子

即係如果dse 想take 理科,中史唔好都有影響?

之前好似有人分享過mcs dse揀科係好易入到心儀科目,咁呢啲閑科其實會有幾大影響?

回覆 dupbuu 的帖子

I really want to know in what criteria they can choose upper form subjects. Most of the secondary schools still only let those got overall good grades to have priority to choose DSE subjects. Not sure apply to MCS

Vana 發表於 23-11-30 22:20
我更正一下,岩岩問左阿女,少野考係3月,common test, 無記錯的話,係英文都唔駛考

佢以中史做例子,mid ...

係咪任何科目比例都係咁上下?

esmetam67 發表於 23-11-30 22:40
回覆 mcl233 的帖子

I never expect what 1 AAA...我只係覺得要温好多野!我之前想佢join校隊 ,但佢唔lik ...

我並非談你既分享和睇法,只係眼見太多人套用自己既認為於別人身上而已~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊