用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍區男仔B1B自行選擇
go

九龍區男仔B1B自行選擇 [複製鏈接]

學校己派了呈二嘅卷,band 1B 應該OK

家住長沙灣,在油尖旺校網讀書。

自行其中一間已決定為長天,另一間仍未諗到。

聖方濟有參觀過,小朋友都話好鍾意。但聖方濟我諗大抽獎時都可入得返,未必要用自行。

不知九龍區一帶有什麼學校1B男仔可以報呢?

1    0    0    0

tkinwong 發表於 23-11-29 13:41
學校己派了呈二嘅卷,band 1B 應該OK

家住長沙灣,在油尖旺校網讀書。
家長真係要有心理準備又或者小朋友有足夠自律先好揀長天。隨時孩子開心,家長擔心。

長沙灣返油尖旺 深水埗 九龍城 葵青 沙田都好方便,可以睇遠少少的學校。
如果都諗住博下九華伊中就一心係大抽獎博一間再填sfx補底。

worldcat 發表於 23-11-29 14:42
長沙灣返油尖旺 深水埗 九龍城 葵青 沙田都好方便,可以睇遠少少的學校。
如果都諗住博下九華伊中就一心係 ...

伊中只揀200人in, 1b會唔會連interview 嘅機會都冇?

自行其中一間已決定為長天,另一間聖方濟

Ocean419 發表於 23-11-29 14:47
伊中只揀200人in, 1b會唔會連interview 嘅機會都冇?

B1B想入伊中/九華,都只係博大抽奬。
乙二SFX都仲係9成以上機會入,B1B生要唔要提早派彩要就睇個人意向。

0030 發表於 23-11-29 15:11
自行其中一間已決定為長天,另一間聖方濟
SFX應該入梗喎

回覆 Calaci 的帖子

自行油尖旺區1B入不入硬我不知,但我果區1B跨區SFX不一定入

0030 發表於 23-11-29 15:58
回覆 Calaci 的帖子

自行油尖旺區1B入不入硬我不知,但我果區1B跨區SFX不一定入 ...

長天無特異,本區無B1A都唔洗寄望自行。
長天相比SFX,長天較多屯天元+葵青荃B1男生報。
一間銘賢一間長天,本區B1B/B1C男仔都係無人要。

回覆 worldcat 的帖子

所以我喜歡跨區

worldcat 發表於 23-11-29 16:12
一間銘賢一間長天 ...

我知長天自行難入。但又諗,1A學生又真係會自行㨂長天?佢哋應有更多選擇。

1B 成績其實係唔上唔落。向上望其實無機,向下望(1C)又唔洗咁早跳船。所以想搵間有機嘅1B學校。

worldcat 發表於 23-11-29 16:12
一間銘賢一間長天 ...
长天自行要B1A才可以有offer? 但以DSE成绩计算,它只有B2A/B1C, 这是超级负增值。

tkinwong 發表於 23-11-29 16:43
我知長天自行難入。但又諗,1A學生又真係會自行㨂長天?佢哋應有更多選擇。
...
有保險線就梗係自行跳高一線啦...當然到時話1B生入1A學校跟唔上讀得辛苦之類....

...

我仔同另一同學幾年前係深水埗區1B生自行入長天,所以我唔認同要1A生呢個說法喎。如果係1B生,應該係大機嘅。

...
咁又唔係無機會,但都要係B1B貼近B1A果批。但仔誇區就算B1B都機會大。

猴子爸 發表於 23-11-29 17:10
长天自行要B1A才可以有offer? 但以DSE成绩计算,它只有B2A/B1C, 这是超级负增值。 ...
本區男仔無乜得揀,坊間學校分的B1A(1/9)同現實較大競爭力的B1A(級3-10內)係兩個世界。
長天完全放養式教學,所以提左樓主要有心理準備。

HK-MAN 發表於 23-11-29 17:19
有保險線就梗係自行跳高一線啦...當然到時話1B生入1A學校跟唔上讀得辛苦之類.... ...

我小朋友個one B成績,純粹係補習補出嚟。佢本身性格唔算太積極進取,只不過係個補習老師相當之好。所以,唔會幫佢搵1A學校. 油尖旺大抽獎嘅話,都唔會搏伊利沙伯, 應該就係乙一華仁,乙二SFX. 比佢入到1A學校嘅話, 只會係惡夢嘅開始.

Gooblovebb 發表於 23-11-29 17:31
我仔同另一同學幾年前係深水埗區1B生自行入長天,所以我唔認同要1A生呢個說法喎。如果係1B生,應該係大機 ...
正取收?今年阿仔B1B果批男仔同學,十幾個得一個名次較前的拎到正取。另外幾個後補/抽入。
補習班朋友仔又係自行入唔到長天。

worldcat 發表於 23-11-29 18:45
正取收?今年阿仔B1B果批男仔同學,十幾個得一個名次較前的拎到正取。另外幾個後補/抽入。
補習班朋友仔又 ...

自行長天我都唔會抱太大希望,但至少有機會。入到長天,我同小朋友都會好滿意。

好彩嘅係,男仔喺油尖旺網,玩大抽獎嘅話,最差嘅結果,就係入循道。循道都係可以接受嘅結果。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊