用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [灣仔]愛群道呂郭am vs 銅鑼灣靈糧堂pm vs 聖公會幼稚園 ...
發新帖回覆
go

[灣仔]愛群道呂郭am vs 銅鑼灣靈糧堂pm vs 聖公會幼稚園 [複製鏈接]

同屬灣仔區, 兩卷一私, 大仔本身係基督徒, 如target 律小兩軒得15分, st james 有20分, 但比較想小朋友K3後入兩軒(純私心)。

知道聖公會幼稚園比前兩者報私/直小有優勢, 當然也要外補及父母一齊努力啦, 但學費方便+其他費用也...

因為係幫大仔選, 沒有任何經驗, 單純為升小學, 如題
愛群道呂郭am vs 銅鑼灣靈糧堂pm vs 聖公會幼稚園 怎樣取捨?
   0    0    0    0

GKJsmallB 發表於 23-11-29 13:33
同屬灣仔區, 兩卷一直, 大仔本身係基督徒, 如target 律小兩軒得15分, st james 有20分, 但比較想小朋友K3後 ...

你在這𥚃問,如果afford 到一定是聖公會。
Remarks,幼稚園好似沒有「直」資的,是私校。

回覆 adrianema 的帖子

係私, 我講錯, 聖公會是沒參與學卷制
但想知afford 到點解佢“最好”呢?

GKJsmallB 發表於 23-11-29 18:28
回覆 adrianema 的帖子

係私, 我講錯, 聖公會是沒參與學卷制
你有興趣的,都是津/官,跟讀那一間幼稚園沒有關係。讀聖公會將來多些機會考直私。

聖公會for 考直私或神校,如果你唔仔target 黎d,其實可以唔使哂錢讀,因為佢學術同語境相對其他私幼黎講唔算勁。

回覆 yuen0519 的帖子

請問如果聖公會幼稚園同呂郭碧鳳學生一齊考直私扣官津,大家唔外補嘅話係咪都係一樣機會?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊