用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名 ...
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 23-12-4 16:10
其實鬼知流失咗嘅學生去邊咩,咁多陰謀論做咩
插班唔啱心水咪唔收,唔通為咗避免塘邊鶴多多猜想,點都要「 ...
咪係...

HK-MAN 發表於 23-12-4 16:25
一班冇36人咁多喎?師姐計錯數...今年開學都係16x幾個人..有時開學前幾日學生跳去更好學校,學校亦唔會再call ...

係呀,見到今年校務報告,上年仲少,15x,不過都正常,間間學校都係咁情況,一般津中好少call 人填數,基本上一般22人同36人,資助都一樣。

piyohk 發表於 23-12-4 16:22
傳聞:可以申請SPSS高中插班生,但好似因為受歡迎學科(PCB)唔會分到位俾插班生,所以唔會有人插入,而學 ...
我真的没有听过哪一间B1学校是不收插班生的。还有一间,QC。

PTL_L 發表於 23-12-4 16:34
係呀,見到今年校務報告,上年仲少,15x,不過都正常,間間學校都係咁情況。 ...

跟據學生年報,SPSS中一學位收少咗
2020年173個(直系位:99個)
2021年167個
2022年153個(直系位:94個)
灣仔區band 1 女生位少咗(約)20個(180-160)
直系位资料來源:中學一覽表(https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK2_2023.pdf)

係呀,見到今年校務報告,上年仲少,15x,不過都正常,間間學校都係咁情況。 ...

我睇錯

係呀,見到今年校務報告,上年仲少,15x,不過都正常,間間學校都係咁情況,一般津中好少call 人填數,基本 ...
呢啲真係好少事,人多人少,不值一提,提嘅有啲係真關心,有啲係攞嚟講,冇事搵嘢嚟講!

猴子爸 發表於 23-12-4 16:36
我真的没有听过哪一间B1学校是不收插班生的。还有一间,QC。

灣仔區,插班都選MSS啦,只係收插班生後,學生人數都係繼續跌至「差不多」50%。另外,EK家長一定唔會選SPSS,童年陰影唔係咁好

HK-MAN 發表於 23-12-4 16:29
咪係...

SPSS收插班生應該唔關「唔啱心水學生」,似乎係關於插班生修唔到心水科目。
相反,(2023年畢業生家長講) MSS只要學生想讀,任何科目都可以修讀(這個已經比SPSS好好多);更加可以修4X。

回覆樓主:

MSS 好多學生預咗出國讀,學校似乎亦有意成全,全力打造成「津貼國際學校」,英文頂呱呱,其它科目坊間資料好少。

另有有一點家長要注意,MSS 中一及中二是不用考試的。介意的家長就可以慳番張申請表。

一班冇36人咁多喎?師姐計錯數...今年開學都係16x幾個人..有時開學前幾日學生跳去更好學校,學校亦唔會再call ...

SPSS 中一學額180個 (36×5班)
中一新生減少顯示多咗人放棄學位

學生人數^ | F.1 F.2 F.3 F.4 F.5 F.6
-----------------------------------------------------------
2022 801 | 153 148 126 129 120 125
2021 856 | 167 152 147 143 141 106
2020 902 | 173 174 161 152 126 116
2019 907 | 179 170 159 136 129 134
2018 901 | 178 170 149 139 143 122
2017 915 | 177 165 152 156 135 131

2016 933 | 177 160 165 144 146 141
2015 930 | 169 174 152 154 152 129
2014 944 | 179 168 162 155 142 138
2013 965 | 177 174 165 158 150 141
2012 978 | 178 172 165 162 160 141
2011 1000 | 180 170 174 171 156 149

^ 學生人數
九月數字
2017 915 較各級合計916 少1人
2011 1000 不包括 F.7 77人

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/handbook-for-dp.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/DPHB-2023.pdf

jiljill 發表於 23-12-4 17:06
MSS 好多學生預咗出國讀,學校似乎亦有意成全,全力打造成「津貼國際學校」,英文頂呱呱,其它科目坊間資料 ...

咁,他們會怎樣挑選插班生?純面試?

Poyau 發表於 23-12-4 17:10
SPSS 中一學額180個 (36×5班)
中一新生減少顯示多咗人放棄學位

2022年或前,是180個,99個直系位。但2023年中學一覧表,只有94個直系位。
2023年4月,教育局中一派位組別confirmed直系位計算方法無改變。其他直系學校,直系位亦不變:聖約瑟(99),華仁(79),瑪利曼(79)。
這個情況,很大「估算」SPSS少咗中一學位(SPSS應該無能力獨自改變教育局嘅指引,而且直系位係由當年三方(教育局+小學+中學)齊齊簽定約)。

MSS 好多學生預咗出國讀,學校似乎亦有意成全,全力打造成「津貼國際學校」,英文頂呱呱,其它科目坊間資料 ...

你係咪打手嚟㗎?定分身account 呀?我唔信呢間學校係咁,「津貼國際學校」但又唔肯出5+嘅「永遠名譽1A」啦!原來MSS好多插班㗎?!唔講都唔知Tim學校2021年先有插班post,咁2020年前都走咁多?有收插班喎,咁奇既?

我認得你呢個account 喇,之前都講過mss,小心啲呀,呢間學校起ek係大忌,邊個講就俾啲動物有理無理追擊㗎喇!仲要追擊好多年,到死不化!

可以收到180,唔等於會用盡嘛。例如,有收左唔讀,官津唔使一定收到盡,因為資助非計人頭數~

piyohk 發表於 23-12-4 17:12
咁,他們會怎樣挑選插班生?純面試?

上年副校見,一戰定生死。

piyohk 發表於 23-12-4 17:26
2022年或前,是180個,99個直系位。但2023年中學一覧表,只有94個直系位。
2023年4月,教育局中一派位組別 ...

直屬位上限=(學額-自行-重讀)×85%
學校可因應直小升中人數減少直屬位
例如聖提女/聖類斯會變 慈幼不變
用自行學額較易得出中一學額數目
除小數個別例外 自行=學額×30%

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/handbook-for-dp.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/DPHB-2023.pdf

PTL_L 發表於 23-12-4 17:31
你係咪打手嚟㗎?定分身account 呀?我唔信呢間學校係咁,「津貼國際學校」但又唔肯出5+嘅「永遠名譽1A」 ...

呢間學校嘅作風同其他名校唔同,鍾意嘅家長好鍾意,唔鍾意嘅家長好唔鍾意。鹹魚青菜各有所好。

我自己就好鍾意佢嘅英語環境,但同時好擔心小朋友太輕鬆考公開試時會出問題。當然,如果一早諗住送小朋友去外國讀書,呢間學校就一百分喇。

PTL_L 發表於 23-12-4 17:31
你係咪打手嚟㗎?定分身account 呀?我唔信呢間學校係咁,「津貼國際學校」但又唔肯出5+嘅「永遠名譽1A」 ...
見到DBS最新school report 近年既3322率如果大家都仲可以當佢係B1A中學, 咁MSS更理所當然有資格係"永遠的1A"了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jiljill 發表於 23-12-4 18:04
呢間學校嘅作風同其他名校唔同,鍾意嘅家長好鍾意,唔鍾意嘅家長好唔鍾意。鹹魚青菜各有所好。

我自己就 ...

你咪亂講啦,Poyau專家話讀唔掂先放洋,佢曾經估算33222得62%,因為放洋果2X-3X%係100%炒DSE~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊