用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1c 成績搏抽bps?
樓主: fukuoka_saga
go

band 1c 成績搏抽bps?   [複製鏈接]

mimwing 發表於 23-11-29 16:22
東區水平最多都只係全港水平中游,大把名校都不在東區,東區去其他名校區一定降band ...

哈哈,莫非你睇少有港同押陣既東區?~

如果東區都唔可以稍高於全港平均值,咁大個新界區又會如何?~

媽媽不動產 發表於 23-11-29 08:24
我仔music得嘅,升中後VA真係做咗交戲㗎咋,其實佢連呈分都放飛自我。

不怕 中四就沒有va了。 比個目標佢。

fukuoka_saga 發表於 23-11-25 23:49
如果本身band 1c左右,大抽獎真係咁好彩抽中bps/中婦,會否好辛苦?定應該找返band 1c 既cc, 中華基金?

...

..

mimwing 發表於 23-11-27 20:03
兩科主科b1a, 中文b2c 咁囉

咁請問升中後中文大約幾多分??
希望每天開心渡過 ;-)

樓主係咪只想讀女校,所以選擇只有BPS同CC?

為何唔考慮B1B?

Jessy 發表於 23-12-6 01:00
樓主係咪只想讀女校,所以選擇只有BPS同CC?

為何唔考慮B1B?
又有無思考過現實可行性?
比如限制條件:B1C(或許接近B1b也一樣).住址與小學同在東區.(即轉網不值得或不可行).

大抽獎幾乎只有乙一才大機會,能考慮得幾多間中學?如何考慮B1B?

(變相要麽自行離場>>>CC,大抽獎只有一個,即既有"瑜",還如何可考慮"亮"?)

medicine 發表於 23-12-6 08:43
又有無思考過現實可行性?
比如限制條件:B1C(或許接近B1b也一樣).住址與小學同在東區.(即轉網不值得或不可行 ...
乙一民生咪係B1B
樓主如果想讀BPS都只有甲一乙一可以博啫

licpd 發表於 23-12-5 23:34
bps 宜家中四選科改著只可以讀2x+M1/M2, 學校唔卑選3X+M1/M2, 你要想清楚係未接受到尼樣
唔排除好多叻女生 ...

咁BPS唔會出超級狀元了

Jessy 發表於 23-12-6 18:53
乙一民生咪係B1B
樓主如果想讀BPS都只有甲一乙一可以博啫
人地樓主内文有講到個主旨問題是:入B1A如BPS/中婦會否讀得辛苦?還是應該入B1c 如CC中華基金.(讀得舒服啲囖)

medicine 發表於 23-12-6 21:31
人地樓主内文有講到個主旨問題是:入B1A如BPS/中婦會否讀得辛苦?還是應該入B1c 如CC中華基金.(讀得舒 ...
咁選擇B1B學校,唔係無BPS/中婦讀得咁辛苦,但公開試成績又比CC/中華基金好嗎?
我的建議有什麼問題?

其實就算俾你抽倒過好號碼排先,但係唔好唔記得庇理羅士係好多女仔家長夢寐以求嘅首選,所以呢個你個Number裏邊可能都已經好多Band one喇,仲唔好計你究竟係咪個Number排到最前。所以我睇返如果你係B1C嘅話,不如實實際際揀番個B1c學校,小朋友讀都冇咁辛苦仲好啦。我都想個女讀名校,但是命運好難講,一個唔覺意抽唔到入去,一個唔覺意派左最後嗰啲學校,就喊都無謂。我見過我個女一個同學,本來成績好過我個女嘅,結果佢填晒啲名校真光、伊利沙伯嘅咁,但係結果就真係派到落去要潮州,叩門左幾日先好辛苦先入到德雅。

fukuoka_saga 發表於 23-11-26 20:43
想入band 1A, 一直成績都係1B至1C, 所以咪想話如果入咗會否好辛苦。
大抽獎冇分abc嘛。
...

[deleted(小朋友大了,不想被他們看到, Sorry)]

我有朋友的女在BPS讀,比較需要自律,某些學科采取上堂“自修”的方式。所以,要衡量自己的小朋友是否適應這種教學方式。以及家中是否有資源幫小朋友外補。

利申:我小朋友已經中三(非BPS)

bps 宜家中四選科改著只可以讀2x+M1/M2, 學校唔卑選3X+M1/M2, 你要想清楚係未接受到尼樣

據教育局統計,2022年全港只有44個女生考足八科,當中亦只有幾個是狀元。

如44人分全港名校,bps唔知可以有多少個。

反過來說,Bps想要出狀元,還是要overall成績好,動機很明確。

其實過往BPS多唔多人DSE 考8科?

iloveapplepie 發表於 23-12-7 11:16
以我的經驗係會

要明白小朋友能力係有差距
B1a成績中游仲想點已經好過全港絕大多數嘅中學生啦.

iloveapplepie 發表於 23-12-7 11:16
以我的經驗係會

要明白小朋友能力係有差距

b1A成績中游信心都散晒,咁多級一二都係咁讀可能中游都未必,不如去2A穩坐一哥信心大增,咩理論嚟㗎。

khill 發表於 23-12-7 12:30
據教育局統計,2022年全港只有44個女生考足八科,當中亦只有幾個是狀元。

如44人分全港名校,bps唔知可以 ...
M1/M2當唔當1科? 如果當應該唔止咁少

Rpp 發表於 23-12-7 13:28
b1A成績中游信心都散晒,咁多級一二都係咁讀可能中游都未必,不如去2A穩坐一哥信心大增,咩理論嚟㗎。
...
完全同意。 能夠在B1A成績中游,起碼心中可以平安D,剩下的只是如何揚長避短,跟上一層樓而已。絕對不至於心散。

200904 發表於 23-12-7 14:10
完全同意。 能夠在B1A成績中游,起碼心中可以平安D,剩下的只是如何揚長避短,跟上一層樓而已。絕對不至於 ...
是“信心散晒”,不是“心散”。总有些人非常介意自己的排位,觉得坠落了,失败了,眼见强敌林立,自己没办法返到顶峰,就怀疑自己,否定自己。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊