用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1c 成績搏抽bps?
樓主: fukuoka_saga
go

band 1c 成績搏抽bps?   [複製鏈接]

19801980 發表於 23-11-27 11:29
一間好中學、一班有heart又懂教學方法嘅好老師,的確可以幫到學生。
但香港有幾多間band 1中學有咁優質嘅 ...

我都想知究竟升中學後尋求校外補習的學生比例有幾多,我仔剛升中一,尚算適應,之前小學期間也從來沒有外補,是否一定有必要

Rpp 發表於 23-11-27 11:50
我反而唔建議咁嘅成績去外國讀,送到出國除非屋企大把米,佢目前畀普通人好d,起碼有兩個普通私樓單位,不 ...
唔一定大把米才出國,計掂數就得...如果香港讀書生活真係唔適合(痛苦)離開轉環境都係好事,路一直都在,唔好做傻事就得啦...

swh2020 發表於 23-11-27 11:51
我都想知究竟升中學後尋求校外補習的學生比例有幾多,我仔剛升中一,尚算適應,之前小學期間也從來沒有外 ...
叻仔唔使外補! 外補好普遍事,好多叻學生自己要求外補添.個社會就係咁架!

HK-MAN 發表於 23-11-27 11:55
唔一定大把米才出國,計掂數就得...如果香港讀書生活真係唔適合(痛苦)離開轉環境都係好事,路一直都在,唔好做 ...

好難計喎,仲有個細成績仲差過大的,兩個一齊送好啲,唔係日後怨言好重的。

Rpp 發表於 23-11-27 12:04
好難計喎,仲有個細成績仲差過大的,兩個一齊送好啲,唔係日後怨言好重的。
...
咁又要再計啦其實做愛之前應該計定啦生活高高低低,變化萬千是正常,又係果句...路一直都在.

HK-MAN 發表於 23-11-27 12:12
咁又要再計啦其實做愛之前應該計定啦生活高高低低,變化萬千是正常,又係果句...路一直都在.:happ ...

讀書講天生成,即天資,無得強求。我自己個家姐都係兩仔一女,全部讀書麻麻兩仔送出國,女讀赤提,因為拍拖唔肯出去,失戀後先講出國再讀,當年姐夫唔想再賣自住樓再送多一個,到今時今日個女仍然憎恨我家姐姐夫。

nucleotide 發表於 23-11-27 11:44
做得b1c都叫冇讀書緣?
依家唔係b3c去讀b1a
而是b1c都敢嘗試b1a?

每間小學嘅程度唔同。
有啲小朋友在小學拿到理想分數,可能因為天資;亦可以因為靠谷。
上到Band 1中學,係另一種玩法。
父母陪伴咗自己仔女渡過六年小學生活,理論上應該好清楚自己仔女資質。我作為一隻塘邊鶴,只係善意地提醒吓樓主及其他家長,在選校前,究竟有幾了解自己仔女?

fukuoka_saga 發表於 23-11-26 20:30
佢得英文好,中文弱,常識數都係一般。
只對英文有興趣。
如果你女儿肯努力改善偏科的情形,去BPS不一定追不上。但若果她是那种见到中文就死翘翘那种,可能最好是选B2A-B1C直资,有IAL/IB那种,起码多个选择,她的压力便没有那么大。

19801980 發表於 23-11-27 13:31
每間小學嘅程度唔同。
有啲小朋友在小學拿到理想分數,可能因為天資;亦可以因為靠谷。
上到Band 1中學, ...

好現實既經驗返來,坊間不少家長認為自己有多強,事實係一入某些中學會另有體會。曾經見過一位自稱非常強橫,英文程度非常高,名小級一,坊間推為學霸,入左某中學,英文係中間偏下組別,數學組別比英文仲差啲~

如何可以評估自身能力,還要看市場定位,天外有天是硬道理。至於如何評估自身能力,咪又係估估下~

年輕人以前啲同學仔,有原校升亦有外闖,以前1B/C,甚或2字頭,咪有好幾位升大入好學系,識既2-3仔都以3大為主,8大3兩個~

都係睇自己意願,試唔試,自負結果~

fukuoka_saga 發表於 23-11-26 21:51
學校話頭70名係band one, 佢係50名,所以學校話係band one, 自行你知一定冇機會,所以只係可以大抽獎。但 ...

女小學時被評定1C邊2A 頭,最後大抽入到b1b,

女英數兩科小學通常級3內,

升中一後都考到級十內,所以真係好睇英數底

Rpp 發表於 23-11-27 12:25
讀書講天生成,即天資,無得強求。我自己個家姐都係兩仔一女,全部讀書麻麻兩仔送出國,女讀赤提,因為拍 ...

憎恨? 咁既女當無生過啦

mimwing 發表於 23-11-27 16:18
女小學時被評定1C邊2A 頭,最後大抽入到b1b,

女英數兩科小學通常級3內,

兩主科级三內係1C邊?中文吾合格?

猴子爸 發表於 23-11-27 14:15
如果你女儿肯努力改善偏科的情形,去BPS不一定追不上。但若果她是那种见到中文就死翘翘那种,可能最好是选B ...

2A1C直資,吾係咁多人睇得開

我都想知究竟升中學後尋求校外補習的學生比例有幾多,我仔剛升中一,尚算適應,之前小學期間也從來沒有外 ...

無外補,但有無家長補先?

Poyau 發表於 23-11-27 11:20
部份學校校務報告上有PS1成績
例如以下港島女校

有無幾間男校ps1資料?

adriantai 發表於 23-11-27 16:30
2A1C直資,吾係咁多人睇得開
甘心不甘心,开心不开心,安心不安心,很多时都在乎自己的选择。无可否认,有机会凭大抽奖让1C生入B1A中学,的确是很吸引的。。。

Rpp 發表於 23-11-27 11:20
跟得上進度咪唔辛苦,仲有科數80滿分,佢18分。科英文一星期補三堂有6字頭。退到1B會唔會無咁大壓力?
...

1B比1A淺好多?

猴子爸 發表於 23-11-27 16:36
甘心不甘心,开心不开心,安心不安心,很多时都在乎自己的选择。无可否认,有机会凭大抽奖让1C生入B1A中学 ...

至少經常上得Ek既家長大部分都想計到盡

我女現在B1A中三,一直沒有補習過。有拿獎學金。

睇小朋友啦,有需要咪補囉,去到咁上下,小朋友會要求㗎喇!有啲小朋友係拔尖,有啲係補底,亦可能接科見需求嚟安排!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊