用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中成績是係高中成績的基礎嗎
go

初中成績是係高中成績的基礎嗎 [複製鏈接]

小朋友小學四年級之前都有返補習社,但越來越覺得效果不理想,高小後慢慢減少補習社時間,六年級下學期完全唔返補習社,反而小朋友開始自主學習,最後最後一次呈分試考得好。
小朋友升中入傳統名校,高手如雲,相比之下,小朋友成績不佳。我的想法係s1-s2比小朋友輕鬆過,唔安排補習,唔要求成績好,唔fail科就OK。
s3先關注成績,有需要就補習,小朋友經歷過起伏後,期望會有動力發力求進步。
有過來人share 下經歷嗎?

17    0    0    0

中四選科,使唔使睇成績?

阿狸 發表於 23-11-25 18:29
小朋友小學四年級之前都有返補習社,但越來越覺得效果不理想,高小後慢慢減少補習社時間,六年級下學期完全 ...

中英文科長期要浸, 唔補習都要keep住睇書/睇片。

數學初中如果冇7 80分,若只有5 60分,即使唔補習都要留意下有咩唔識,一定要清理, 家長搞唔掂都要外判, 否則越積越難搞⋯⋯

其他科(初中)只要肯溫習, 一定唔會低分。

P.S. 過來人

poodlema    發表於 23-11-28 09:22
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-11-25 22:23
中英文科長期要浸, 唔補習都要keep住睇書/睇片。

數學初中如果冇7 80分,若只有5 60分,即使唔補習都要 ...

我覺得你講全啱,真係過來人經驗。

阿狸 發表於 23-11-25 18:29
小朋友小學四年級之前都有返補習社,但越來越覺得效果不理想,高小後慢慢減少補習社時間,六年級下學期完全 ...

初中係乜科都要讀,當中當然會有高低,興趣或冇興趣,去到高中就大機會可以飛走D弱科。前題係你要保住選科機會,尤其是目標係理科,大部份中學係以成績優先去選科,所以弱科或冇興趣既科亦要盡力頂住~

這解釋為何男生往往係高中會脫胎換骨,正正就係佢已經食緊自己鍾意既餸,主科必考當然例外。又呢一兩年3大已經頗大比例改為Best5/6,已經對男生非常有利,可以用另外既副科去救主科既比較弱成績~

mcl233 發表於 23-11-26 10:38
初中係乜科都要讀,當中當然會有高低,興趣或冇興趣,去到高中就大機會可以飛走D弱科。前途係你要保住選科 ...

同意,到高中,如果派到自己興趣或擅長的科目,真係唔同晒,變得非常有動力

想返起阿仔初中時,對住geog,history,ls,要寫論證essay/debate script和做VA 功課個樣,就淒涼啦

LeeCC 發表於 23-11-26 10:50
同意,到高中,如果派到自己興趣或擅長的科目,真係唔同晒,變得非常有動力

想返起阿仔初中時,對住geog ...

所以我係唔同意科科都要硬谷去求高分,我教年輕人係唔好放棄,高中就飛走佢,當然,佢都係鬥志強既人,基本上唔會放棄,用意只係唔想比佢誤會父母好在意佢既成績,盡力就可以~

不過,都係要睇中學既要求,和競爭如何。又所以,我係偏向讀單性別中學,女生性格基本上差唔多,佢唔掂既,相信大部份都係唔掂~

mcl233 發表於 23-11-26 11:03
所以我係唔同意科科都要硬谷去求高分,我教年輕人係唔好放棄,高中就飛走佢,當然,佢都係鬥志強既人,基 ...

初中時,我只要求全科合格,佢目標高中揀的科,就要要高分和排名高,才可以順利升班和入到心儀的科目,無打算揀的科合格就算,反正我地揀科不看平均分排名,只看個別科目排名

LeeCC 發表於 23-11-26 11:07
初中時,我只要求全科合格,佢目標高中揀的科,就要要高分和排名高,才可以順利升班和入到心儀的科目,無 ...

年輕人大大下就自動波㗎啦,學風勝一切,仲要父母係天空盤旋咩~

mcl233 發表於 23-11-26 11:13
年輕人大大下就自動波㗎啦,學風勝一切,仲要父母係天空盤旋咩~
真的,上到高中,忽然自動波

的男仔大概中二就開竅, 之後會追尋自己條路, 中一二最重要打好個底, 唔係分數, 英文語文能力係靠閱讀同睇片, 中文除基本語文能力, 要陪養語言及思考鑼緝, 也開始陪訓管題技考, 例如key word, marking scheme,

LeeCC 發表於 23-11-26 11:15
真的,上到高中,忽然自動波

最驚,壓力愈來愈大,唔識放鬆!

PTL_L 發表於 23-11-27 13:51

而家做家長的,個仔懶又擔心,個仔勤力,仲擔心,真係左右做人難

LeeCC 發表於 23-11-27 15:04
而家做家長的,個仔懶又擔心,個仔勤力,仲擔心,真係左右做人難
...
長青一句,「養兒一百歲,長憂九十九」

PTL_L 發表於 23-11-27 13:51

所以選科係最好能夠同時兼顧興趣和高分係最理想,相對壓力可能會細啲,最多,你既壓力係追求更好。若係初中選科,係以當時高分為優先,係高中階段係有機會中招的,到時就真係會讀得吃力~

又所以EK某些人仕一直既建議,甚麼科易讀,呢啲說法某程度上係害人既說法,須知你岩別人未必岩,最搞笑係求3求4為目標,即係5+唔使諗,仲要4仔原來都唔係易取~

mcl233 發表於 23-11-27 22:26
所以選科係最好能夠同時兼顧興趣和高分係最理想,相對壓力可能會細啲,最多,你既壓力係追求更好。若係初 ...

易唔易讀好個人架wor,問着個文人,佢話history 易讀,背書和寫嘢就得啦,你自己係數理人信佢就死得啦
曾經有個文人話,eng lit 最易讀

睇來選科都幾需要權衡各種利弊,都幾難喔。選課係唔係會好影響大學修讀乜專業?會唔會有天書參考,學校會唔會比每個同學具體建議?靠小朋友自己權衡定家長都要深度參與?

阿狸 發表於 23-11-28 23:17
睇來選科都幾需要權衡各種利弊,都幾難喔。選課係唔係會好影響大學修讀乜專業?會唔會有天書參考,學校會唔 ...

如果目標經聯招入本地大學,去書局打下書釘,明報出左最新一屆的聯招選科全攻略

如果目標外國大學,就只可以自己做功課,逐間大學網頁去睇

阿狸 發表於 23-11-28 23:17
睇來選科都幾需要權衡各種利弊,都幾難喔。選課係唔係會好影響大學修讀乜專業?會唔會有天書參考,學校會唔 ...

所以咪提左比較妥當係為興趣去選科囉,除非你大學報讀學糸,係完全同中學選修科毫不関連,為修而修,根本冇興趣。同之前所指某啲建議係為3為4去揀科,連要讀乜都唔知~

mcl233 發表於 23-11-29 14:53
所以咪提左比較妥當係為興趣去選科囉,除非你大學報讀學糸,係完全同中學選修科毫不関連,為修而修,根本 ...

有心儀大學的科目,要求的dse科目應該都有關連的科目,既然對大學科目有興趣,有關連的dse科目應該有d興趣的,唔會差太遠。應該唔會唔中意數的,大學想讀要有physics/M科的工科

當然跟父母意願去選科的另計啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊