用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield School 小學
發新帖回覆
go

[小學] Anfield School 小學 [複製鏈接]

想請問有無用家可以分享:
-小學功課量,中文程度
-家校聯系密唔密切,多唔多打電話俾家長講小朋友既情況
-老師有愛心嗎
-小朋友喜歡返學嗎
-學校會不會有什麼缺點
-多唔多活動需要家長請假出席

另外想請教,如何適應由幼稚園返半日變為返全日?始終返學時間長左好多,加上要好早起身⋯擔心小朋友想午睡

謝謝大家
   0    0    0    0

yellowbean88 發表於 23-11-25 17:50
想請問有無用家可以分享:
-小學功課量,中文程度
-家校聯系密唔密切,多唔多打電話俾家長講小朋 ...

呢間唔係幼稚園,老師唔會打電話俾家長講小朋友情況的。你當小朋友早一年升小學咁去理解會適合一啲。不如你去學校參觀一下,自己感受吓適唔適合啦~

樓主小朋友讀緊local幼稚園?我小朋友讀過幾間唔同IS幼稚園,基本上都冇特別收過老師電話講小朋友情況,主要係一年幾次parents conference時先會同老師講。

小朋友由半日幼稚園返全日小學慢慢就會適應,唔駛太擔心,我女升上reception時都仲有瞓晏覺,慢慢調節下就小瞓左,而且初升上小學老師都會明白,我女係reception時初時仲有同學只係3歲,佢講過比我聽有同學就咁係carpet瞓著左添。個個都會經歷過呢個階段,慢慢會習慣,而且IS老師通常比較包容,唔需要太擔心。最重要係小朋友要習慣早d瞓,我女嘅同學基本上8點前都會瞓覺

我小朋友番緊全日班K2, 學校冇午睡時間,但會有 ‘resting time’ 俾佢地放空一下。小朋友係11 月b, 有時佢都會唔覺意瞓着左。番到屋企佢唔肯再瞓晏覺,不過係有d 疲態,食晚飯有少少扭計,8:30自動自覺上床好快瞓着。星期六日會瞓番晏覺。回想番全日班K1 時因為有特定時間午睡,佢放學係精神d, 9:30都未肯上床。小學係大半年後既事,小朋友大得好快,適應力又強,所以唔駛擔心

依家好多IS 學校(我唔敢講全部)都有online platform 同家長保持溝通,學校亦隨時歡迎你就住個別情況要求見老師。

Anfield KG 同小學都出名關愛架

我有一個朋友由Anfield School 轉左去RCHK, 佢話RC 既中文深啲,但Anfield 其他學術深啲
唔多功課,詳情係幾多我唔清楚

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊