用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯中學1B?
go

聖類斯中學1B? [複製鏈接]

看了兩個網站都說聖類斯近兩年DSE成績進步了, 因此亦升格成為B1B學校.. 我原先打算讓小兒自行中西區RC和KC..但又怕KC會辛苦..如果聖類斯真的升格了..我就打算自行RC和SL..請問大家有什麼意見?囝囝南區小學生, 呈一" 級一", 呈二估計"級一至級三"..謝謝
   0    0    0    0

級頭三淨係報呢兩間 係咪搵d 1a既學校好d呢?

回覆樓主:

囝囝內向怕羞..面試是最弱的一項..唉…

wave999 發表於 23-11-24 14:01
囝囝內向怕羞..面試是最弱的一項..唉…

内向怕醜的小朋友,唔好太擔心,係中學可能會認識多d朋友。

内向怕醜的小朋友,事實證明,對學習毫無影響。

因爲父母打算用自己小朋友的弱項,打他人的强項,所以想自行B2離場?

wave999 發表於 23-11-24 13:45
看了兩個網站都說聖類斯近兩年DSE成績進步了, 因此亦升格成為B1B學校.. 我原先打算讓小兒自行中西區RC和KC. ...

聖類斯水平可參考畢業生出路

聖類斯2023年畢業生出路
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49266912

聖類斯2022年畢業生出路
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3872523&pid=49199432

回覆樓主:

這兩年是否差不多呢?

港島人口不斷下跌,津中無乜可能升banding,唔跌已經偷笑,唔好信呢啲網啦

wave999 發表於 23-11-24 13:45
看了兩個網站都說聖類斯近兩年DSE成績進步了, 因此亦升格成為B1B學校.. 我原先打算讓小兒自行中西區RC和KC. ...
級一如果俾我自1會試下QC

wave999 發表於 23-11-24 14:53
這兩年是否差不多呢?

對比兩年畢業生出路
三大比例由三成跌至低於兩成
五大比例由四成半跌至三成多

Poyau 發表於 23-11-24 16:09
對比兩年畢業生出路
请问一般来讲,B1B学校的三大比例和五大比例是多少?

Poyau 發表於 23-11-24 16:09
對比兩年畢業生出路
校長喺2023中一家長迎新講座表示升讀本地學位有六成三大比例兩成多五大比例四成4+比例 > 50%其中數理科 > 60%

Maggie85ee 發表於 23-11-24 16:35
校長喺2023中一家長迎新講座表示升讀本地學位有六成,即三大比例兩成多,五大比例四成;4+比例 > 50%,其中 ...

謝謝分享
校長分享的可能是聯招學位取錄?
如海外升學的15%有三大/五大取錄
聯招三大/五大比例可達兩成多/四成

回覆樓主:

那麼是否應跟原本的打算..自行KC和RC..唔轉SLC呢?

醒目開學勳章 王國長老

10090 發表於 23-11-24 14:54
港島人口不斷下跌,津中無乜可能升banding,唔跌已經偷笑,唔好信呢啲網啦
...

講小6分banding派位,無論多人少人成績如何,都係1/3 band 1, 1/3 band two, 1/3 band three
講考dse 的話,會按整體成績設定cut off score (有點拉curve 嘅元素但不是真正拉curve)。學生人數多少,唔會對整體成績構成影響,每個grade佔嘅百分比唔會有大上落

所以學生人數會影響升跌band呢個理論,並不成立

Charlotte_mom 發表於 23-11-24 17:57
講小6分banding派位,無論多人少人成績如何,都係1/3 band 1, 1/3 band two, 1/3 band three
講考dse 的 ...

banding係由pre-S1計算出來,同DSE無關。只係唔多學校公佈pre-S1成績,唯有睇DSE成績,但就算要睇,應該要睇埋DSE增值指標。

Charlotte_mom 發表於 23-11-24 17:57
講考dse 的 ...

只要band 1/2的中學學額無變,學生人數減少,當然會令banding跌(神級學校除外)。假設全香港有99個小六學生同三間中學,成績排第1至33的學生全部入中學A,咁中學A就係band 1中學,但當全港小六學生人數減少至66個,band 1學生人數自然會減少至22個,中學A學額仍然係33個,咁中學A一定要收band 2學生。

猴子爸 發表於 23-11-24 16:13
请问一般来讲,B1B学校的三大比例和五大比例是多少?

參考男英中三大比例

男校2023年三大比例^
--------------------------------------------------------
官津英中
HK1 SJC [·] 英皇 [·] 聖類斯 [17.5%]
HK2 皇仁 [·] 港華 51.7%
KL1 九華 56.5% SFXC ~36%
KL2 長天 [·]
KL3 喇沙 [·] 陳瑞祺 [·]
KL5 聖言 38.7% 觀瑪 32.2%

直資英中
HK1 SPC 59.1%
KL2 英華 48%
KL3 DBS [·]

^ 聯招取錄/畢業生出路

Poyau 發表於 23-11-24 19:18
參考男英中三大比例

男校2023年三大比例^

Poyau真係勁!
明顯地SLS同呢堆男校係有一定嘅差距,冇乜可能係B1B啦。

猴子爸 發表於 23-11-24 19:42
Poyau真係勁!
明顯地SLS同呢堆男校係有一定嘅差距,冇乜可能係B1B啦。

過獎
陳瑞祺升讀學位比例與聖類斯差不多
該網站評為1C

2023年
畢業生出路 學位+副學位+其他=總數
----------------------------------------------------------
陳瑞祺 64.9% + 33.0% + 2.1% = 100%
聖類斯 63.1% + 27.1% + 9.7% = 100%

^ 陳瑞褀 3322 68.0%(66/97)

Poyau 發表於 23-11-25 00:19
過獎
陳瑞祺升讀學位比例與聖類斯差不多
該網站評為1C

問題係陳瑞祺喇沙實際上都未必係1C.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊