用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教FIS 用家關於學習英/法語
發新帖回覆
go

[小學] 請教FIS 用家關於學習英/法語 [複製鏈接]

請問有冇FIS 用家可以分享雙語學習的經驗
法文 - 在無校外語境既情況下,小朋友單靠喺學校學習足夠嗎?要另外補習嗎?

英語 - 我相信同學之間係用英文溝通既,但在家只講廣東話,到頭來英文會唔會唔夠流利,兩頭唔到岸?

小學同中學既環境又有冇唔同?

0    0    0    0

回覆樓主:

法文不用外補。 教材好好。 我小朋友學得好開心。 每星期都好開心交法文功課。

雖然我英文好好, 但我由佢細個開始都只會同佢講廣東話。因為我覺得廣東話難學好多。佢英文仍然好流利。 不用擔心。

回覆 Wwong071 的帖子

你係讀法文STREAM嗎?  你小朋友係咪幼稚園開始讀? THANKS

GiselaTsang 發表於 23-11-24 10:08

你係讀法文STREAM嗎?  你小朋友係咪幼稚園開始讀? THANKS

不是法文stream. 讀international stream.
但每天都有法文堂, 所以小朋友學習得很快。
小朋友係由他們的Nursery (a.k.a. reception 前一年), 不是平常幼稚園所指的N 班)

感謝回覆
我小朋友依家都係用英文語法同我講廣東話,加上我既日常英語唔係好夠用喇,想全面轉番中文台。
我驚搞多樣法文太貪心

muichu1102 發表於 23-11-24 14:16

感謝回覆

我開頭都有呢個擔心。
原來係無呢方便既問題。
我小朋友上手得唔錯。
多謝老師既用心。
同埋到year 1 , 因為有新人加入, 佢哋會喺half term 之後再評估下。 之後再分啲要加強既一個group上堂,另外個啲一group. 我唔知詳情佢點分。 我哋唔洗同佢外補。 老師都係咁同我哋講。
so far, 真係小朋友好開心做法文功課。

Wwong071 發表於 23-11-24 10:11
不是法文stream. 讀international stream.
但每天都有法文堂, 所以小朋友學習得很快。
小朋友係由他們的 ...

想問一問你小朋友而家係唔係讀緊Y1? 學校教嘅法文程度如何?
另外佢地RC開始學Phonics,係全年CVC定去到Term2/3會教埋blending? Thanks a lot!!!

回覆樓主:

係~ reception 有教blending.

法文程度? 我自己都唔識法文, 所以我唔知點理解佢個程度喎。 識聽, 識講啲咁。

Wwong071 發表於 23-11-27 12:17
係~ reception 有教blending.

法文程度? 我自己都唔識法文, 所以我唔知點理解佢個程度喎。 識聽, 識講 ...

Thanks !!!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊