用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士
發新帖回覆
go

副學士 [複製鏈接]

見網上話12月頭開始報名,請問各jm, 現首輪就要報嗎,Jupas放榜後再決定讀與否可以嗎
   0    0    0    0

angiehouse 發表於 23-11-23 07:30
見網上話12月頭開始報名,請問各jm, 現首輪就要報嗎,Jupas放榜後再決定讀與否可以嗎
...
見到合适的programme.可以報,造一個備用.
如果同學成绩OK.會有 Conditional offer.
咁,放一邊.最終, DSE成績未達標.
這後備可能有用.

一一一

我細囝就是.
由Asso唔太難升返入8大.
也是一條可行的路.

申請定無壞,都係報Jupas d 資料,照upload 上去交錢就搞掂。

有conditional offer 個心會定啲,無咁徬徨。如果你仔女成績好有信心又未必需要,每人唔同。

stillgood20 發表於 23-11-24 08:20
如果同學成绩OK.會有 Conditional offer.
咁,放一邊.最終, DSE ...

謝謝您

YuYuMother 發表於 23-11-24 10:19
申請定無壞,都係報Jupas d 資料,照upload 上去交錢就搞掂。

有conditional offer 個心會定啲,無咁徬徨 ...

有course都岩,會申請定的,謝謝您

angiehouse 發表於 23-11-23 07:30
...

如果今轉唔報放榜後先報,咁就要等有位當後補收,如果依轉報放榜後只要upload 返成績上去,一個鐘就confirm 收

stillgood20 發表於 23-11-24 08:20
咁,放一邊.最終, DSE ...

可否分享你細仔由Asso升入8大詳情?讀什麼科?邊個院校?gpa幾分?有冇interview?

bobolam 發表於 23-12-16 17:57
可否分享你細仔由Asso升入8大詳情?讀什麼科?邊個院校?gpa幾分?有冇interview?
...

當時, 沒有特別準備Asso. 本身準備大學修Data science.
亞囝數學較佳.可以說.其他科目完全不適合.
甚至,純數也不太喜歡.

報Asso, 也只是備用.無想過真的有需要.
派DSE成绩當下.中英兩科都2了.
毫無懸念.Asso Data Science 有 offer,便去註冊了.
也不考慮重讀.再補考.

入Asso, 第一個學段. GPA 大嘅是4.1/4.2左右.基本上,year 1已經可以考慮去揾機會報返入大學.
不過,當時,社會運動.返大學未必有好處.
所以,完成2年Asso, 才申請返大學.
幸好,接續大學同科year3. (有d大學派year2).

如是者.一樣係前後4年畢業.
畢業時,成绩都唔錯.

之後,揾工作都很順利.
不過不失.

stillgood20 發表於 23-12-16 20:53
當時, 沒有特別準備Asso. 本身準備大學修Data science.
亞囝數學較佳.可以說.其他科目完全不適合.
甚至, ...

謝謝你的分享!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊