用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問何處有陳列鋼琴賣?
go

請問何處有陳列鋼琴賣? [複製鏈接]

請問何處有陳列鋼琴賣?

如題,Thanks for information!   

Re: 請問何處有陳列鋼琴賣?

Hi winma,

Why don't you go to Mongkok 雅蘭, 亞洲鋼琴城 to have a look, I bought 1 display U1 YAMAHA piano at that place on end of March, I was told that the piano was displayed in Japan before and never be used, it looks new!  I bought it at cost of $17,800.- for full payment and you can also pay by credit card instalment for 12 to 24 month at a total cost of $18,800.- . I saw that they also have cheaper one. I went there 2 times and personally feel that they don't hard sell their piano and never push me to buy. Go there with any  of your friend that they are familiar to piano.  I just want to share my experience and no jetso at all!

如果買yamaha,記得查下Serial Number既年份(係刻下去那種).重有睇下有冇油壓cover,琴兩邊同腳踏是否流線型.

通利好似做緊大減價...
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

原來買琴有咁多學問,好多謝你們的資料。Thanks!

亞洲鋼琴城好差, 佢以前用唔同的名來在報紙 收購
D 琴 回來, 上到去,  D 品種好差,
後來我去了葵青青苗, (在工廠大廈) 裡面很大, 多數都
是大行出名的琴, 價錢平得來 D 琴 又唔差,

我都聽過亞洲鋼琴城好唔惦...
我識得個賣二手琴既公司,個老闆好老實,
我自已同教琴既朋友都用佢d琴架!又唔貴

係呀?  如果早o的識上o黎BK識你地就好啦, 唔使比人呃, 依家唔知dim好, 實係買得貴兼夾品質差! 嗚嗚!          

pgn 寫道:
亞洲鋼琴城好差, 佢以前用唔同的名來在報紙 收購
D 琴 回來, 上到去,  D 品種好差,
後來我去了葵青青苗, (在工廠大廈) 裡面很大, 多數都
是大行出名的琴, 價錢平得來 D 琴 又唔差,

May I have the address (在工廠大廈) & tel number?
Please PM me. Many thanks!

其實妳打開份報紙都可以見到好多呢類買二手琴的店鋪廣告,妳可以致電或親身到店內查詢。
幫我調音的tune琴師傅佢都有做開,信得過架,係我仔仔老師的tune琴師傅,佢有D學生若果想買二手琴都係搵佢。如妳有興趣的話,可以PM俾我,我send資料俾妳。

winma,

sorry 呀, 我忘記大廈名稱, 在葵芳地鐵站出, 電話是
2421 5902   

紅磡維港中心有間偉樂容琴行嘅showroom好似唔錯!!
你可否請你的鋼琴老師陪伴你一起挑選??我都試過陪學生一齊去揀琴,有老師嘅意見,會穩陣啲ga~~     

pgn 寫道:
winma,

sorry 呀, 我忘記大廈名稱, 在葵芳地鐵站出, 電話是
2421 5902   

Thanks !

pgn 寫道:
winma,

2421 5902   

Thanks !

If I marked the serial #, how can I know whether it is new series or not?

Also, 油壓及流線型means good or bad?

Thanks,

HappyTogether
妳去yamaha 個website, search "manufacture dates"咁妳就搵到出廠那個年份.如果係新琴,已經係6xxxxxx.油壓琴蓋,小朋友唔會因為個cover跌落黎夾親手指.兩邊流線型只係睇落去靚些少.我建議妳去 tom lee 睇下個樣先,然後先再去返原先既琴行比較.一般琴行都係將舊琴翻新.真係要好小心選擇.可以的話搵埋調琴師父(不是教琴老師)去睇下.
"Yamaha manufacture dates click here"

我的6歲女兒是初學, 想買個平平地的二手鋼琴, 請問買边D型號好? 曾在Yohoo拍買看, 但同樣是YAMAHA, $$都好大差別, 數碼鋼琴得唔得......請指教, Many thanks.

可打2342 3902問問
專售二手陳列琴及
有租琴服務
地點在官塘

, 千萬不要到松板鋼琴城買琴佢地D琴 超級超級唔惦.  通利都唔好 .

1 . 如果你真想到通利買琴 , 就唔好買YAMAHA 因為如型號LU 90, LX113T 琴身唔高 , 音質唔好聽 , 不如買 RICHMAN 朱江 $9XXX 嗰D 好過 , 因為你買琴 就算買到幾萬元的 10年後都要換琴架啦 徐非買STEINWAY &SONS 姐 .如果唔係根本唔直得去買 . 型號U系列D琴 , 其實好多人都唔知依家YAMAHA D 新琴 D 木唔係實木做的 .係用 蔗 渣 木 做的 但 D 售貨員根本唔會同你講 , 重會話係實木做 .為什麼我會知道呢 ? 因為我係受害者LOW數月前我在通利買咗部YAMAHA U3 平安地運到我屋企 , 好開心地彈了2星期 , 之後我要搬屋本想找通利琴行搬運的 ,但收費實在太貴 , 所以找了別的搬運公司搬運啦 . 當部琴搬運到我屋企樓下嘅時候 . D搬運工人唔小心撞到了部琴嘅角位 . 當時我在場 ,其實個撞擊唔係好大 , 但係個損害程度就非常之大 . 就係因為部琴係 蔗 渣 木做LOW . 當時我真係好嬲 因當時我買琴嘅時間 個售貨員話部琴係實木做的 , D搬運工人大聲說鋼琴唔係實木造嘅咩 點解係 蔗 渣 木做嘅 .去IKEA買 D 蔗 渣 木家 C $500有找啦 幾萬元買部琴都係用 蔗 渣 木做 好唔抵呀 . 但當時我都唔知點算 ,試試 打電話比相熟嘅調音師父問佢意見 . 佢話木係鋼琴重要材料 ,對音質有好大影響 , 所以而家好多新琴 D 音質已經冇禁厚 , 用多幾年後就會變得好翠而且唔( 內)用 . 之後佢就叫我打電話去通行追究 , 第二日我就打電話去通利問 . 當時個職員話要找經理打電話比我 . 過咗15分鐘個經理就打電話比我 . 佢話可能當時嘅職員冇詳細說來清楚 .不過如你唔滿意部琴 . 我地可以幫你做退貨手續 . 如果唔係身有糞 . 點會比我退貨呀 . 已經買咗幾個月WO .而且由頭到尾我都冇話要退貨WO. 所以如果你真係買琴, 就真係要小心 D 選擇 (貴唔一定係好) .
2 . 個人意見 $10000以下鋼琴真的選擇不多 . 如果比多小小 $15000之內WESBERG 都OK樂聲琴行可找到 . OR SUMMER 先買應該會平D        :           
‹ 上一主題|下一主題