用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band3選校問題
樓主: Cherryroy
go

Band3選校問題 [複製鏈接]

Cherryroy 發表於 23-11-21 13:59
回覆 Mchacha 的帖子

就係唔合格,仲要兩科,英文差1分 ,數就差十幾

呢兩科唔合格,我有少少見解。

其實去到高少,英文科除咗不供詞填充,其餘嘅都係考應用/文法之類,唔係一時三刻死溫書就可以谷到。係要平時做得多閱讀理解,同埋嗰啲文法嘅練習。

數學都係,拎住本書嚟溫係冇用。都係要做練習。大人交流希望你唔介意,數學差10幾分先合格,係好大問題。如果平時數學跟得好,唔應該有咁嘅結果

lot888 發表於 23-11-21 14:31
樓主女兒喜觀運動,競爭心態可能大一點,如屢獲殊榮,學校名人,要讀B3,心理可能有點障礙,未必能接受。如 ...
而家呢段時間,好既補習老師都唔易搵...

回覆 Poyau 的帖子

我有打算自行kits,但佢係band2b~c會唔會扣門難啲

Cherryroy 發表於 23-11-21 11:48
回覆 worldcat 的帖子

你說得對,爸爸對她無要求,只求合格,但我有要求,就是要全部高高過75,一路p1~p5 ...
而家只有狂操卷博一博...底子唔好,難以短時間追上...

Cherryroy 發表於 23-11-21 15:23
回覆 Poyau 的帖子

我有打算自行kits,但佢係band2b~c會唔會扣門難啲
若呈3兩科主科仍然唔合格,叩門應該冇份啦.....

回覆樓主:

得罪講句,呢啲分數再諗band2 band3意義唔大啦, 趁仲小學諗下問題出係邊好過啦。

如果真係咁緊張學校,諗下直資啦

唔該哂大家意見,聽到她仲可以追,對於我同小朋友嚟講,已經好開心 ,我怕連追嘅機會都無……

Mchacha 發表於 23-11-21 13:28
如果無唔合格,可以試吓搵d B2直資

請問Band 2直資有邊幾間?培基、聖道迦南、德信?真道、播道、王錦輝、祟真、李國寶算嗎?

回覆 apple_love 的帖子

福建,香島九龍塘,播道,真道,羅氏,優才,羅定邦都是直資

Cherryroy 發表於 23-11-21 18:51
唔該哂大家意見,聽到她仲可以追,對於我同小朋友嚟講,已經好開心 ,我怕連追嘅機會都無……

...
肯發力一定有得追,就算派入band3,升中2再插班,有心唔怕遲。

apple_love 發表於 23-11-21 19:01
請問Band 2直資有邊幾間?培基、聖道迦南、德信?真道、播道、王錦輝、祟真、李國寶算嗎?
...

播道、祟真、李國寶有機會係band 1,德信肯定係band 3。呢度勁多崇真打手,你小心俾圍攻。

Cherryroy 發表於 23-11-21 09:03
小朋友呈二,我估計一定係band3中,我應如何選校?她說想在呈三追番,其實佢還有機會嗎?佢自己見到結果都唔 ...

提外話,其實溫習係輔助佢既記憶,最重要佢平時有沒專心上堂.有冇掛住玩電子產品..呢個只有你地先知道
入返正提:可以試下直資band2
同埋要加N倍既努力考埋個呈3
點都好,加油!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊