用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band3選校問題
go

Band3選校問題 [複製鏈接]

小朋友呈二,我估計一定係band3中,我應如何選校?她說想在呈三追番,其實佢還有機會嗎?佢自己見到結果都唔開心,說不想自己上band3學校。
爸爸說她顧着玩,無溫習,但實際在呈二前兩星期已經開始溫習,補習老師日日陪佢由4點溫到8點,自己見到結果都好傷心。所以想請教下我仲有咩方法幫佢。如果唔好彩真係派上band3,我怕出事。因為近排太多學童自殺~~
   1    0    0    0

回覆 Cherryroy 的帖子

你那區?  可以派位選2C第一志願 不要太擔心

Cherryroy 發表於 23-11-21 09:03
小朋友呈二,我估計一定係band3中,我應如何選校?她說想在呈三追番,其實佢還有機會嗎?佢自己見到結果都唔 ...
你估計兩次呈分後係Band 3中,要在呈三追回Band 2,要大大出力喔。自行一定唔揀Band 3校,試吓Band 2中學丫
無論點,考好個呈三,希望上返Band 2,加油

Cherryroy 發表於 23-11-21 09:03
小朋友呈二,我估計一定係band3中,我應如何選校?她說想在呈三追番,其實佢還有機會嗎?佢自己見到結果都唔 ...
凡事作两手准备。先看看交通时间可接受的范围内,有什么校风好的B3学校,拿多一些意见,也让你女儿慢慢接受。此外,如果呈三和毕业试都有进步,即使最终派B3学校,也说不定可以叩入B2学校。

回覆 kl2010 的帖子

我係KLN3校網,講真,我未見過自己個女咁大反應,我講我哋選好band3學校,佢鬧我,話我想佢去band3學校~

回覆樓主:

直資啦

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

即係我囡呈3都可追上band2?我又想請教下如果我自行應該排五旬節,彭學高,胡兆熾邊間去博抽獎,扣門機會大啲?因為自行我知肯定唔得。

Cherryroy 發表於 23-11-21 10:17
回覆 kl2010 的帖子

我係KLN3校網,講真,我未見過自己個女咁大反應,我講我哋選好band3學校,佢鬧我,話 ...

如果經濟許可, 試報吓B2直資中學,可能有少少機會。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Cherryroy 發表於 23-11-21 10:31

即係我囡呈3都可追上band2?我又想請教下如果我自行應該排五旬節,彭學高,胡 ...

冇話唔得既,要大大出力咁囉
以我所知,KLN3除左開平要自行過先可以叩門,其他冇自行冇揀過都可以叩。你們在KLN3已很好,大量好的Band 2/Band 3中學選擇

你所提及的學校,都係Band 2校(彭接近Band 3),自行一試無妨。不過多口一句,盡量給你女兒認清形勢,升中唔同升小,升小抽獎全靠運氣,升中除左運氣,實力都很重要

加油

其實兩星期前先開始溫真係太倉卒, 常識可以背都OK, 但中, 英都係要日積月累的, 多讀多聽多寫數學就可以每日操卷, 起初可以每日10-20條去做, 測考前就一份份卷去做
加油, 希望幫到你, 同小朋友講, 一齊戰鬥埋呈三後可以鬆一鬆

我幾時都同小朋友講, 爸爸媽媽係同你一齊並肩作戰, 佢從不孤單, 同埋永遠唔會臨測考先抱佛腳, 幾時都係將準備做到最好

對唔住都要講聲,小朋友咁大反應而唔係反思,父母應該一路係教育方向就已經無乜要求。尊重每個家庭對小朋友的教育方向,但宜家先諗點幫小朋友會唔會太遲。你覺得個女兩星期前開始溫習已經好努力,但其他小朋友係兩個月前兩年前甚至6年前已經準備。一般考完呈一,有心追就要呈二呈三努力。 而且亦好現實咁講,呈三發力B3追上B2係最難,仲難過B2上B1。以上係同大人講GE。

回歸小朋友方面,首先同小朋友解釋升中係成績先決,宜家好好預備呈三。例如訂立好每日功課外再加2~3小時溫習時間,一星期只可睇電視+玩電子產品少於1小時。
呈一二後係B3中,呈三應該都要最少B2頭成績先穏陣少少,如果學校有實際名次加過去升中結果分佈人數,自己大約計下要追幾多名先可以入B2 POOL。
另一面,集中睇定B2C~B3A學校,小朋支其實邊識分B2 B3,特別B2C~B3A係一個比較模糊的範圍,如果一間學校有B2有B3學生入,話佢係B2就得。
KL3 相對競爭無咁大,入返B2唔係無機會。
最後呈三有改善,但計落都仲係KL3 B3A 或B2邊沿人,而且呈三學校係3月頭考,可以考慮馬上搬屋去弱區再申請轉區大抽奬(第二輪轉區申請正常係3月截。)。

回覆 worldcat 的帖子

你說得對,爸爸對她無要求,只求合格,但我有要求,就是要全部高高過75,一路p1~p5頭兩學期都無問題,到第3學期就開始下滑。所以到呈2一開學就係教一課溫一課,考前兩星期就把所有錯最多嘅再做再解。但發覺學校活動太多,令佢心散哂。(考試期間,都仲有校外比賽)所以對於今次佢係真係唔開心。

Cherryroy 發表於 23-11-21 10:31

即係我囡呈3都可追上band2?我又想請教下如果我自行應該排五旬節,彭學高,胡 ...

請問有無考慮 德蘭(女) / KTSSS

如果無唔合格,可以試吓搵d B2直資

回覆 Cherryroy 的帖子

如果學術上唔係真係BELOW AVERAGE,呈三收心養性增取好啲成績。上到B2最好,如果唔係就抽奬揀B2尾/B3頭,再去叩B2直資。
最緊要呈三要爭取好名次,唔係單單分數有進步就得。

讀band 3先會減少自殺風險,夾硬讀唔啱程度嘅學校,年年考第尾,壓力一定大。你揀間校風好嘅band 3實際啲,等佢唔好學壞。

回覆 Mchacha 的帖子

就係唔合格,仲要兩科,英文差1分 ,數就差十幾

Cherryroy 發表於 23-11-21 13:59
回覆 Mchacha 的帖子

就係唔合格,仲要兩科,英文差1分 ,數就差十幾

如果咁樣真係預算B3啦,唔好俾佢覺得B3就係洪水猛獸咁,搵間校風好嘅再發展其他潛能

回覆 Poyau 的帖子

選這2間都好

樓主女兒喜觀運動,競爭心態可能大一點,如屢獲殊榮,學校名人,要讀B3,心理可能有點障礙,未必能接受。如果心態改不了,就改成績。我可先跟你分享一個技術性出貓嘅方法(其實唔應該咁做),打探中,英作題目,預先找捕習老師準備一,兩偏萬用文。背默,考試時因題目作調整,更改。一般關於游山玩水嘅描寫文,多机個四字成語都能十拿九穩,英作有関事情,人物介紹及故事記述,同一方法處理。數學就從之前測考,或師兄師姐攞上一兩年考試卷,同一份卷重做再重做,再再重做,再再再重做,要發緊夢都識寫,之後改改數字,改小小題形都要一樣全答對,目的係令小朋友習慣,一見類似嘅題目就落筆,從而建立信心,考試時頭幾條好有信心識答同冇信心唔識答,對之後答題影響好大。記住,重點係唔好貪,唔好一條未完全掌握又跳去做第二條,最失敗就係嘗試挑戰新題目。常識就張課文变做圖入腦,帶幅圖入去考試。閱請理解,無論中英都係較易失分地方,短時間難有大進展。,祝后來居上。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊