用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區影響banding 那區強那區弱?
go

跨區影響banding 那區強那區弱? [複製鏈接]

我不太理解,係強區轉弱區, banding 會上升?定相反。

我之前看過:所有考生的Pre-S1成績按高低排,就係全港排名。將全港排名接考生小學所屬區域分,就係地區排名。

九龍、中西區、屯門區點分強弱?九龍塘(大區、夾黃大仙咁是強區?)、中西區(強區?)、屯門區(弱區?)
   5    0    0    0

回覆樓主:

全港排名,全港學生排
地區排名,地區排。 頭1/3 B1, 之後1/3 B2...

通常邊緣人先會有跌/升Band 情況。。。

強區意思都係指當區小學質素好,例如九龍城咁,瑪利諾、喇沙、民生、培正、APS、KTS、聖羅撒、協恩、兩聖家、天神,呢度全部學校課程通常都唔係 minimum requirement,係超額完成,普通小學行埋好容易被撞散。
由於 Pre-S1 卷程度一致,咁呢啲學校嘅小朋友考出黎通常都會好啲。

畀個簡化例子:
全港有 18 個小朋友,得 3 區,一區叫九龍城,一區叫離島,一區叫觀塘。全港 Band 1 就係第 1-6 名,每區嘅頭 2 名就係地區 Band 1,如此類推。
九龍城小學考到排名分別係 1、2、4、9、10、12。
離島小學考到:5、7、11、14、15、18
觀塘小學考到:3、6、8、13、16、17

九龍城區 Band 1 分別係 1 同埋 2,第 4 名雖然係全港 Band 1,但係佢係區內 Band 2。
於是 4 號家庭就發揮孟母三遷技能,遷往觀塘。
依家觀塘就係:3、4、6、8、13、16、17
4 號孟母三遷,因為名次前啲,升級做 Band 1。6 號燉左落黎左區內第三名,變左 Band 2。

然後,
離島區 5 號媽媽覺得九龍城啲學校好啲,決定開孟母三遷技能,搬去九龍城。
九龍城依家就係 1、2、5、9、10、12。
5 號本身係區內 Band 1,但 1 同埋 2 都考得更前,結果佢就做左 Band 2,猶如雞蛋撞牆。

以上例子係非常非常簡化嘅說明,未計每區中學 Band 1 英中學額。

所以就係點解有啲人話中西區/灣仔地區 Band 2 都有機會係全港 Band 1,呢兩區啲學校質素都普遍高啲。

當然,都係嗰句,除非你係離島/南區 Band 1,否則你係穩陣 Band 1 就去邊到都係 Band 1,Band 2 都係一樣道理。

Joe8889    發表於 23-11-19 08:31

1998Ruby1998 發表於 23-11-17 18:54
強區意思都係指當區小學質素好,例如九龍城咁,瑪利諾、喇沙、民生、培正、APS、KTS、聖羅撒、協恩、兩聖家 ...

好清晰

northernstar123 發表於 23-11-17 16:57
我不太理解,係強區轉弱區, banding 會上升?定相反。

邊緣人跨區大抽獎組別可升可跌
例如中西區屬本區B2全港B1
跨區屯門可成該區B1 相反就B1變B2

九龍塘區(KL3) > 黃大仙區(KL4)
中西區(HK1) > 屯門區(NT3)

回覆樓主:

Friend的仔都跨區大抽獎,
學校同佢講佢係深水埗 及全港穩 穩B1,所以最後跨區九龍城入B1A學校。

1998Ruby1998 發表於 23-11-17 18:54
強區意思都係指當區小學質素好,例如九龍城咁,瑪利諾、喇沙、民生、培正、APS、KTS、聖羅撒、協恩、兩聖家 ...

同時都解釋左點解邊沿人會好難估。
就算自己唔轉區,都會被其他轉區的人移上移落。

除咗前面有人插入嚟會被影響,本區走得人多一樣會被影響。
放大少少 ,本區RO 原本係 40/120 B1生,但有10個B2/B3生轉區,咁變左40/110就由B1跌落/B2。

回覆樓主:

樓主都係想簡簡單單分強弱啫,我就試下排,等大家指正

回覆樓主:

HK2灣仔>HK1中西區>HK3東區>HK4南區>NT9離島

回覆樓主:

NT7沙田>NT5 北區>NT6 大埔>NT8西貢

回覆樓主:

NT1葵青>NT4元朗>NT3屯門>荃灣

回覆樓主:

KL3九龍城>KL1油尖旺>KL2深水埗>KL5觀塘>KL4黃大仙

nicolemummy 發表於 23-11-18 13:20
HK1中西區>HK2灣仔>HK3東區>HK4南區>NT9離島

我估,灣仔強過中西區,5間直屬+1間聯小,已經佔全區~43%學生,比中西區4女小佔~2X%高好多。池D新黎既雲官仲走埋,變相令灣仔相對全港更強~

mcl233 發表於 23-11-18 15:43

我估,灣仔強過中西區,5間直屬+1間聯小,已經佔全區~43% ...

我都好似見過呢度有爸爸媽媽分享過灣仔强過中西區

借問,如果灣仔大抽獎,仲係唔係 B1男子,一定可以抽到入B1中學? 抽入皇仁機會大唔大?

brookzl 發表於 23-11-18 16:05
我都好似見過呢度有爸爸媽媽分享過灣仔强過中西區

借問,如果灣仔大抽獎,仲係唔係 B1男子,一定可以抽到 ...

如無意外,一定入到英中,重點係你是否係真B1仔,校評未必準確,但當然視乎你校內排位,校評B1ABC,分別已經好大~

你係真B1,我覺得QC係機會唔細,但,我係斷估的~

mcl233 發表於 23-11-18 16:41

如無意外,一定入到英中,重點係你是否係真B1仔,校評未必 ...

絕對同意!

呢個要靠學校同家長判斷,學校主要負責提供數據,我覺得,今年都應該比較準,好似四年都係同一班師兄師姐,當然仲要留意人數。

回覆 nicolemummy 的帖子

我估1st tier:灣仔/九龍城/中西
2nd tier:東區/沙田/油尖旺
3rd tier:其他>南區>離島

回覆樓主:

灣仔第二梯隊既兩軒和聖雅各,已經係某程度上既催谷方法,都要行分流式建議,3間都佔區內約20%人数,可以自行估計下,中西區強於灣仔區既可能性係有幾大機會?~

nicolemummy 發表於 23-11-18 13:21
KL3九龍城>KL1油尖旺>KL2深水埗>KL5觀塘>KL4黃大仙

請問觀塘區二線小學如小朋友係band 1C,自行去揀黃大仙區band 1B/C中學是否有機?

Evachau 發表於 23-11-19 07:53
請問觀塘區二線小學如小朋友係band 1C,自行去揀黃大仙區band 1B/C中學是否有機?
...

恕我直接,又係斷估,1C呢啲位置係雞肋位,想自行爭取離場機會,宜選適合相對水平既中學一試,1C真係難論機會率。祝好運~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊