用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 理科強但分析力弱,中四選科問題
發新帖回覆
go

理科強但分析力弱,中四選科問題 [複製鏈接]

仔仔今年中三,學校band 1b,級頭,數理成績ok,但分析型題目好弱(而家中西史讀得好吃力)。

對數學有興趣,暫時想大學讀會計,預計選科會讀bafs, 但另外兩科唔知應該選咩,打算以下科選兩科

Phy, chem, m2, econ

Econ唔知會唔會好多分析
Phy考左第一次ut, theory唔難,但apply落去題目度,阿仔好似唔太理解到
Chem他聽師兄姐話高中chem好難,同中三chem兩回事
M2唔太清楚呢科,只知道係數學

唔考慮bio, 因為無興趣同太多野背。
   0    0    0    0

crystalli2009 發表於 23-11-16 21:17
仔仔今年中三,學校band 1b,級頭,數理成績ok,但分析型題目好弱(而家中西史讀得好吃力)。

對數學有興 ...
"預計選科會讀bafs" --------- suggestion: BAFS, Econ, Chem

2jkidsfather 發表於 23-11-17 08:52
"預計選科會讀bafs" --------- suggestion: BAFS, Econ, Chem

謝謝,但阿仔唔擅長寫essay類問題,比如要分析呢d, 讀econ會否吃力

crystalli2009 發表於 23-11-17 08:54
謝謝,但阿仔唔擅長寫essay類問題,比如要分析呢d, 讀econ會否吃力
除了Math及M1/M2,DSE 很多科都有寫 essay 的題目, 無得避。
如果一心讀 BASF, M2 是不用讀亦無謂揀

2jkidsfather 發表於 23-11-17 09:01
除了Math及M1/M2,DSE 很多科都有寫 essay 的題目, 無得避。
但如果一心讀 BASF, M2 是不用讀亦無謂揀

因為他數學比較強,大學預算讀會計,好似m2讀左比較好,而且數學強讀m2較容易拿高分

Essay如果係science的分析他還可以,但去到純理論分析他就投降,比如點解個經濟環境會咁樣發展同有咩影響

2jkidsfather 發表於 23-11-17 09:01
但如果一心讀 BASF, M2 是不用讀亦無謂揀

M1? ~

crystalli2009 發表於 23-11-17 09:07
因為他數學比較強,大學預算讀會計,好似m2讀左比較好,而且數學強讀m2較容易拿高分

Essay如果係science ...

會計揀M1~

mcl233 發表於 23-11-17 14:44
會計揀M1~
你指 Econ 要 M1吧?

回覆 crystalli2009 的帖子

唔好介意,會計唔需要數學強。

2jkidsfather 發表於 23-11-17 17:04
你指 Econ 要 M1吧?

樓主係話大學目標係會計,大學課程應該用得著M1,再引伸去專業試~

mcl233 發表於 23-11-18 00:36
樓主係話大學目標係會計,大學課程應該用得著M1,再引伸去專業試~

問過阿仔,他話想讀m2多過m1,加上他中意數字,對工程醫療科研興趣不大,也不喜歡要成日講野的工作(如律師),所以暫時只想到讀會計, 讀完大學再考會計牌。

或者過2年會想到有其他想做的工作

crystalli2009 發表於 23-11-18 09:03
問過阿仔,他話想讀m2多過m1,加上他中意數字,對工程醫療科研興趣不大,也不喜歡要成日講野的工作(如律 ...

讀唔讀M2/1都冇乜問題既,只係我估將來修會計或商科,M1有Stat會有少少幫助~

又不過,都係招呼DSE先,選自己鍾意食既科先~

crystalli2009 發表於 23-11-16 21:17

對數學有興 ...
既然數學是強項.可以好好發揮.
而,中西史….
個人理解, 未必是分析能力.
而是. elaboration and explanation,不足.

就以我細囝為例.
數學邏輯強.
分析,反而直接到位.
完全放棄演繹和解釋.
也因此, 在學習某些科目和考核上.
明顯出現跟答題配不上.

令郎是band 1b級前幾名.
必須有相當實力.

選擇科目.應該沒大難度.

返去分析能力.
可能只是跟一般同學不一樣而已.
當然.感覺有點輸蝕.

stillgood20 發表於 23-11-18 20:49
既然數學是強項.可以好好發揮.
而,中西史….
個人理解, 未必是分析能力.

無錯,所以選科他希望盡量避免選d要explain的科目

Phy chem的explain好直接,一就一二就二,他覺得ok, 相反生活與社會科呢類,他就讀到叫曬救命,次次都唔中point

crystalli2009 發表於 23-11-18 20:55
無錯,所以選科他希望盡量避免選d要explain的科目

Phy chem的explain好直接,一就一二就二,他覺得ok, 相 ...
善用自己特長.
而且,是要爭取強中強.

現在,數學能力'特別好'的學生不是很多.

而教育, 更`被強調'去平衡,補底.

也因此, 只能去培養平衡為基礎的精英.

一一一
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊