用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科
發新帖回覆
樓主: crystalli2009
go

中四選科 [複製鏈接]

仔仔今年中三,學校band 1b,級頭,數理成績ok,但分析型題目好弱(而家中西史讀得好吃力)。他好怕d要吹水的題目,比如通識呢類,最好簡單直接有肯定答案果隻。

對數學有興趣,暫時想大學讀會計,預計選科會讀bafs, 但另外兩科唔知應該選咩,打算以下科選兩科

Phy, chem, m2, econ

Econ唔知會唔會好多分析,他看過past paper話long question好多要explain咩,explain咩咁 ,反而bafs就無咩explain題目

Phy考左第一次ut, theory唔難,但apply落去題目度,阿仔好似唔太理解到

Chem他聽師兄姐話高中chem好難,同中三chem兩回事

M2唔太清楚呢科,只知道係數學

唔考慮bio, 因為無興趣同太多野背。
   0    0    0    0

lojo11 發表於 23-11-17 05:34
econ 再搭一科比較有興趣...

未讀過econ, 會唔會有好多分析的題目,或者好多野記

gracelam 發表於 23-11-16 22:01
Phy   chem   bafs/econ   m2 /m1 or

Phy  bafs   econ   m1/m2

學校只可以選3科,m1/m2都係當1科

hiuching8 發表於 23-11-19 00:14
econ相對易讀啦,要explain嘅題目,多數書本有齊答案,肯溫實有分。通識已經摺咗,唔使驚。
...

他就係怕econ似通識,而家生活與社會科讀到叫救命,明明溫曬,但elaborate果part次次都唔中point

LeeCC 發表於 23-11-19 07:34
學校有無選科試讀的安排?如有,不如讀完,和老師傾吓,再決定

選科通常都係7月考完final出左成績才最後落 ...

Econ無得試讀呀,其他都讀緊,所以先唔知讀唔讀econ好,只係看過econ dse past paper, 他話同生活與社會科咁似,都係問有咩影響,咩現象咁,他好怕呢d要吹水的科目

Bafs比較多會計,計數,直接,有實際答案,他覺得ok, 所以打算選

他中意操卷,所以數學chem呢d有卷操,成績就好ok

妹妹頭 發表於 23-11-19 09:18
我女依2科都有讀,仲有收Geog同M1,升上中六,結果Drop左M1,依家讀3科,佢話3科中,Econ同Bafs相對易讀,P ...

Econ要用自己point去答,呢樣野他已經投降

阿仔好straight forward, 書入面的point直接用就得,自己去想就唔掂

mcl233 發表於 23-11-19 13:00
算啦,宜家EK仲留低既,不少係吹水大師,佢地作文一定掂,数好讀M2,数差既M1,可想而知佢地啲作文能力。 ...

我仔個數學老師話,讀m1要英文好,所以我仔就打定主意讀m2
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊