用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各英文小學出咗結果
樓主: wailaam1
go

聖方濟各英文小學出咗結果   [複製鏈接]

我都唔明點解啲人喺呢個post同埋另外個post都係咁話冇可能call reject 事實就係reject再收call 唔call你唔代表唔可以call其他人 我本身都好保守咁講話係三年前疫情時發生  原來上年都有咁嘅情況發生 就係呢啲人令到呢度而家啲人問嘢都冇人答

CCCCS 發表於 23-11-24 14:22
我都唔明點解啲人喺呢個post同埋另外個post都係咁話冇可能call reject 事實就係reject再收call 唔call你唔 ...

多謝你澄清,有人仲話我講野唔駛負責。

到我貼埋link就潛水,佢講野就真係唔駛負責

我上年係收waiting, 但都冇CALL返我....

回覆 CharlotteCSY 的帖子

你最後去左邊間?

SFA校園係唔係超細?印象中幾乎全港知名小學入邊接近包尾?

915chloe 發表於 23-11-28 19:53
回覆 CharlotteCSY 的帖子

你最後去左邊間?

直龍(emoji)

今日收到call!☺️

SFA 好早出offer, 好多人會選擇龍校或者較平的直資又或者一線津校。加上SFA應該都好深,嚇退了好多家長。 識一個小朋友在一線津校小一考第一,小二插入SFA 考中間。

有龍揀龍,非龍校最後很多call waiting

貓頭鷹之家 發表於 24-1-19 21:09
SFA 好早出offer, 好多人會選擇龍校或者較平的直資又或者一線津校。加上SFA應該都好深,嚇退了好多家長。  ...

依家點插班生是勁,識人插班進來第一次考試就第一,總有唔同年級好幾個。也有插班進來考中間,但經過一兩年第一了。關鍵係定位,自己小朋友當然知道自己水平啦,不管原校第一第幾都好,到底是操卷操出來,背點學校考試範圍考第一,還系真系有質素的。真系中英數好的,隨便俾張卷就可以高分,就像插班生考試呢樣,而唔係像校內考咁大部分靠背點範圍野,當然SFA考試光靠背點範圍野top不了的。

明白,SFA 是一間好學校,升中亮麗。只是有其他因素令家長揀其他學校(學術上未必好過SFA)。

貓頭鷹之家 發表於 24-1-20 11:27
明白,SFA 是一間好學校,升中亮麗。只是有其他因素令家長揀其他學校(學術上未必好過SFA)。
...

學術呢個東西來,唔係越難越好。而係越貼合小朋友智能發展越好。就像有點補品,營養豐富味道也好,但身體唔吸收係冇用的。每個學校都系要百多號人,每個小朋友程度都多少唔一樣,又唔係一對一量身為你定做。學校學術難,就搵點簡單易懂的野做為一個橋樑幫助小朋友過渡,學校學點野簡單,就適當搵點難野俾佢挑戰挑戰。所以一間學校系要綜合來睇,來衡量,唔好光睇學術,升中派位,唔好追漲殺跌。

選一間適合,理念相同,方便。

Jean1769 發表於 23-11-17 12:04
呢間好多人報但好多人都decline offer係事實

學之園成二百幾個offer SC又百幾 你估有幾多個最終會take?

HK-CR7 發表於 24-1-21 12:46
學之園成二百幾個offer SC又百幾 你估有幾多個最終會take?

你知我知大家知,只係有部分人唔願接受,因為咁樣唔矜貴

入到SFA,唔理早定遲,都係叻仔叻女。多得學校家長付出,升中亮麗。

貓頭鷹之家 發表於 24-1-19 21:09
SFA 好早出offer, 好多人會選擇龍校或者較平的直資又或者一線津校。加上SFA應該都好深,嚇退了好多家長。  ...

官津前列插去直資,我見過既case,同樣是變左中游。

SFA對比官津是有優勢。
SFA與直資對比,各有各做。

家長喜歡SFA升中亮麗,學校教快啲,咁就方便你去插班。小升中,自行十幾個選一個,直資幾十個選一個,小學階段自然需要付出。

直資冇升中壓力,只排前幾名,優勢是與中學銜接,例如中學發現升上嚟既學生中或英唔得,閱讀量唔夠,可以及時係小學調整。特別是可以根據學生程度使用校本課程。

至於學術我認為相差不遠,直資中學出到band1成績,自然需要小學support。
假如SFA全體直上某中學,亦都大概同直資中學差唔多。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊