用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
樓主: Celia0001
go

港大同學會書院   [複製鏈接]

回覆 smallsoso 的帖子

謝謝分享!請問是否都有好多活動玩?老師會唔會只追求成績但唔關愛?

tultul1 發表於 23-11-21 09:29

謝謝分享!請問是否都有好多活動玩?老師會唔會只追求成績但唔關愛? ...

港同的同學好多都玩起碼2個課外活動。港同有百幾種課外活動選擇。我女分享老師好關顧同學信心,如果測驗唔合格,老師會私下聯絡同學重考。另外,老師普遍都好年青,同小朋友冇乜膈膜。我女話同學氛圍好,互相分享,冇乜比較氣氛,咁樣可能令小朋友冇咁大壓力呀。

謝謝分享!請問是否都有好多活動玩?老師會唔會只追求成績但唔關愛? ...

港同小朋友都係活潑,因為我女外校生,又偏靜,同學好主動同佢玩。起初我都擔心阿女讀傳統小學唔習慣港同模式,但我見佢真係好開心!港同魔力係令你開心有興趣學習,但亦令你知道佢哋有要求,主動學習。所以,沒有免費午餐的,好成績一定也要努力換來的。只是港同會令你學習過程愉快。

tultul1 發表於 23-11-21 08:51

謝謝分享!想請問小朋友會唔會覺得壓力好大?因為知道港同成績都好好,唔知會唔會 ...

Dec 02 係港同open day. 我女話所有中一生都會做大使,帶參觀者遊校園。建議你可以自己感受一下。

smallsoso 發表於 23-11-21 10:51
Dec 02 係港同open day. 我女話所有中一生都會做大使,帶參觀者遊校園。建議你可以自己感受一下。
...

謝謝你的資訊,好豐富呀!讓我能多了解港同。可惜那天要返工我去唔到,但我都會請家人帶小朋友去感受下氣氛。除了12月2日,唔知仲有冇機會我可以親身去感受吓呢?

tultul1 發表於 23-11-21 21:39
謝謝你的資訊,好豐富呀!讓我能多了解港同。可惜那天要返工我去唔到,但我都會請家人帶小朋友去感受下氣 ...

只有 Dec 02 半天。不過小朋友感受都好重要!其實我都唔明點解阿女面試完就好喜歡港同,但因為當時佢屬於1A生,我覺得學校係佢自己努力考到,應該交選擇權給小朋友決定,當然大前提家長也要參考比較學校D成績及各方面,如果差唔多成績,可以俾小朋友自己揀一間喜歡的學校去讀,這樣事半功倍!

多謝你分享咁多資訊。請問你女女嘅成績係咪全部A先至入得到港同?

batman121jan 發表於 23-11-22 11:28

多謝你分享咁多資訊。請問你女女嘅成績係咪全部A先至入得到港同? ...

其實就算全部A都可以考到三四十,仲係一般既津小,參考價值唔高,我諗中學都係睇返你嘅RO。

batman121jan 發表於 23-11-22 11:28

多謝你分享咁多資訊。請問你女女嘅成績係咪全部A先至入得到港同? ...

佢呈分考級10左右,中英數常A.

batman121jan    發表於 23-11-22 16:24

rsx 發表於 23-11-22 11:38
其實就算全部A都可以考到三四十,仲係一般既津小,參考價值唔高,我諗中學都係睇返你嘅RO。
...
想問下無顯示平均分幾多?

mimwing 發表於 23-11-20 19:02
無IB 無IAL , 如係band 1a 生讀津校好過,b1a 津校一樣大把資源,設施一流。

會開辦GCEAL

kitkit89 發表於 23-11-23 11:07

會開辦GCEAL
應該叫 iAL,好似差唔多開辦了

好多活動,靜態的,運動方面的,音樂的,一定有活動可以參加到。老師關唔關愛我就唔知了,我總覺得一間學校咁多老師,總有啲好啲有啲差啲。不過好多老師都幾年輕,感覺上幾有活力。希望幫到你。

功課量不多, 教書時間少, 考得深, 謀程度要靠自學, 或者家長教, 或者外補, 活動多, 假期多, 但體育佢地主力谷校隊, 其他學生想志在參加都唔易

根據Big Exam 剛出爐全港學校2023 DSE成績排名, 港大同學會書院 (港同) 又創高峰, 成績被估算為全港中學排第4-12位, Big Exam 把港同排在全港第5間, 若然只計直資學校的排名, 港同更可能排到第三位, 只落後於SPCC同DGS 兩大神校.

chanshadow 發表於 23-11-27 00:13
根據Big Exam 剛出爐全港學校2023 DSE成績排名, 港大同學會書院 (港同) 又創高峰, 成績被估算為全港中學排 ...
有 big exam 加持
實至名歸

chanshadow 發表於 23-11-27 00:13
根據Big Exam 剛出爐全港學校2023 DSE成績排名, 港大同學會書院 (港同) 又創高峰, 成績被估算為全港中學排 ...

「港同勁,港同醒,港同冇得頂」重要嘅嘢講3次

請問中學有校車嗎?

回覆 icecrystally1 的帖子

有,限香港區

醒目開學勳章 王國長老

SharonMommy 發表於 23-11-27 23:45
回覆 icecrystally1 的帖子

有,限香港區

有限供應,始終中學生好多唔鍾意搭校車

https://www.hkugac.edu.hk/tc/discover/general-information/bus-service
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊