用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
go

港大同學會書院   [複製鏈接]

請問有冇用家可以分享一下港同?eg. 一級有幾多班, 有冇分精英班, 多唔多課外活動?
除左學費外, 多唔多雜費等...
   18    0    0    0

Celia0001 發表於 23-11-16 09:20
請問有冇用家可以分享一下港同?eg. 一級有幾多班, 有冇分精英班, 多唔多課外活動?
除左學費外, 多唔多雜費 ...

最新一級7個班,中英數分精英班,不過學校沒有告知家長子女是否屬於精英班,似乎比較隱晦。課外活動非常多,有一百多項提供學生選擇。

回覆樓主:

估吾到港同分精英班

回覆樓主:

學校叫分程度因材施教,又唔可以叫精英班

Celia0001 發表於 23-11-16 09:20
除左學費外, 多唔多雜費 ...

今年開始要一人一樂器,可以合唱團,或者musical 代替,要付費

費用睇吓你揀幾多課外活動,每個不同價錢,有D免費,有百幾種選擇

回覆 kitkit89 的帖子

謝謝你回覆, 請問一班大約有幾多呢? 雙班主任嗎?

kitkit89 發表於 23-11-16 13:37

今年開始要一人一樂器,可以合唱團,或者musical 代替, ...
如果對運動特長生都幾大挑戰喎

kitkit89 發表於 23-11-16 13:37

今年開始要一人一樂器,可以合唱團,或者musical 代替, ...

去到中學竟然仲要玩一人一樂器,好攰!識樂器考大學時會唔會加分?

Celia0001 發表於 23-11-16 15:37
回覆 kitkit89 的帖子

謝謝你回覆, 請問一班大約有幾多呢? 雙班主任嗎?

中一3班主任
男、女、net

氛圍活躍,小朋友很中意學校學習。中英數都分別分9個班,分別有2個精英班,但精英班和平行班差別不大,教學內容基本一樣,考試內容大多也一樣的。有科目小朋友說他們精英班教的進度還慢過平行班。。。

除學費外,雜費不算多。有些課外活動,像樂器要收一些費用。

12月2日有開放日
024-2025 S1 Admission Info Day
Date: 2 December 2023 (Sat)
Time: 8:30 a.m. – 12:30 p.m.
Venue: HKUGA College, 9 Nam Fung Road, Wong Chuk Hang

回覆 shanghailiao 的帖子

Anyone registered but unable to go? would you mind letting me be the substitute? thanks

回覆 Celia0001 的帖子

不是用家。港同DSE成績超好,是新派直資榜首,是 Band 1A中學。

我女兒有幸今年在港同讀中一,小女是外校生考入,可以分享一下小女在港同學習生活。

1)港同功課量唔算多,每日一個小時內完成。不過多presentation 及project, 經常跟不同同學傾project, 拍片,準備上堂做presentation.

2) 港同課程偏深,教得快,不重操練,但要求小朋友理解,所以測驗的題目轉彎,考小朋友融匯貫通,用自己文字表達,不會能死背書。

3)港同氛圍不會太大比較文化,同學之間互相幫助,學習心得互相分享,這是我女兒評價。雖然佢係外校生,但好快融入學習生活,全賴同學的主動及關顧。

4)英文語境好,我哋班有3個班主任,其中一個net teacher. 英文係又另一位net teacher 教。有English drama 堂,必修課目。

5)學費$4170。課外活動會收費都是數百元左右,踉以前津小差唔多。

6)我女慢熱被動,我當初怕佢唔適應港同活動教學,但佢自己話返學好開心,同學好nice, 但課程係深,自己要好努力,港小同學英文好叻,我女知道係辛苦,不過佢樂於接受,因為返學開心。

smallsoso 發表於 23-11-20 01:12
我女兒有幸今年在港同讀中一,小女是外校生考入,可以分享一下小女在港同學習生活。

1)港同功課量唔算多 ...
無IB 無IAL , 如係band 1a 生讀津校好過,b1a 津校一樣大把資源,設施一流。

mimwing 發表於 23-11-20 19:02
無IB 無IAL , 如係band 1a 生讀津校好過,b1a 津校一樣大把資源,設施一流。

睇邊間,喇沙梗係大、設施正,但上智、張祝珊其實環境幾擠迫

回覆樓主:

其實每個學生的需求都不同。我諗讀港同係因為佢嘅軟件,並不是考慮硬件。再加上DSE 成績出色,英文60%以上取得5+.

回覆 smallsoso 的帖子

謝謝分享!想請問小朋友會唔會覺得壓力好大?因為知道港同成績都好好,唔知會唔會是一個谷的學校?

tultul1 發表於 23-11-21 08:51
回覆 smallsoso 的帖子

謝謝分享!想請問小朋友會唔會覺得壓力好大?因為知道港同成績都好好,唔知會唔會 ...

我女津小外校生考入港同!佢覺得港同要求高,英文數學都考得深。但我女話壓力唔算大,佢讀得開心,同時知道在港同要好努力先有成績。所以開學幾個月,佢好投入學校生活。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊